background img
banner
banner

Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού

ΜΕ ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

91 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Συλλόγου Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων που κάθε χρόνο πραγματοποιεί την ετήσια εξόρμηση στο φαράγγι του Βουραϊκού, το λεγόμενο «πέρασμα», συμβάλλοντας στην ανάδειξη του μοναδικού φυσικού κάλλους του τοπίου και την προβολή Διακοπτού και Καλαβρύτων.

Την Παρασκευή 20 και το Σαββατοκύριακο στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 42ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Η ιστορία του Πανελλήνιου Περάσματος στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού ξεκινάει το 1980. Από τότε πραγματοποιείται ανελλιπώς, πάντα το Δεύτερο Σαββατοκύριακο του Μάη, με μόνο διοργανωτή, τον Σύλλογο Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συμμετείχαν σε αυτή τη φανταστική διαδρομή, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν και να συμμετέχουν πολλοί ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι από τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης έως και την Αλεξανδρούπολη.

Το βράδυ του Σαββάτου, την παραμονή του Πανελλήνιου περάσματος στο φαράγγι του Βουραϊκού, μετά τη συνάντηση των ορειβατικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, πραγματοποιείται ημερίδα, στην οποία συζητούνται επίκαιρα οικολογικά θέματα των Καλαβρύτων, της ευρύτερης περιοχής, και οικολογικά ζητήματα που απασχολούν τον Ελλαδικό χώρο και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον κόσμο. Εκτός από τα οικολογικά θέματα ένας άλλος βασικός στόχος που είχε τεθεί από τον διοργανωτή σύλλογο ήταν η βιώσιμη αναβάθμιση και τελικά η σωστή λειτουργία του μοναδικού οδοντωτού σιδηρόδρομου Διακοπτού – Καλαβρύτων, κάτι που σε πρώτη φάση επετεύχθη.

Την Κυριακή το πρωί, άλλες ομάδες από το χάραμα και άλλες λίγο αργότερα, αρχίζουν να διασχίζουν το Φαράγγι ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την πλατεία του σιδηροδρομικού σταθμού. Περνούν από φανταστικά τοπία, μοναδικής κατασκευής γέφυρες του προηγούμενου αιώνα, φτάνουν στον γραφικό σταθμό του Οδοντωτού της Κερπινής, συνεχίζουν για Ζαχλωρού, Τρεκλιά, Πόρτες, Νιάματα και καταλήγουν στο σιδηροδρομικό σταθμό στο Διακοπτό.

Στα Τρεκλιά, προσφέρεται στους πεζοπόρους τσίπουρο, τεντούρα, ούζο, κρασί από ντόπιες ποικιλίες και το παραδοσιακό λουκουμάκι να πάρουν δύναμη ώστε να συνεχίσουν. Τέλος στα Νιάματα, περιμένουν το μεσημέρι τον κουρασμένο περιπατητή, από παραδοσιακή φασολάδα με ντόπια φέτα, ντομάτα, ελιές έως πανσέτες και μπριζόλες χοιρινές, μοσχαρίσιες ή παϊδάκια ή ντόπιο λουκάνικο.

Στα Νιάματα απονέμονται και αναμνηστικά διπλώματα σε όσους πέρασαν όλο το φαράγγι και γίνονται οι εγγραφές για τις απονομές, του χρόνου, στις παρακάτω κατηγορίες. Τον μεγαλύτερο σε ηλικία ορειβάτη, τον μικρότερο σε ηλικία ορειβάτη, την πολυπληθέστερη ορειβατική ομάδα και την πιο μακρινή ορειβατική ομάδα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στηρίζει το  42ο Πανελλήνιο Πέρασμα

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., για ακόμη μια χρονιά, στηρίζει το Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού, με τη συμμετοχή πολλών επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την διευκόλυνση των πεζοπόρων και για την άνετη και ασφαλή διέλευση τους στο φαράγγι την ημέρα της πεζοπορίας την Κυριακή 22 Μαΐου, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. θα πραγματοποιήσει μόνο το δρομολόγιο 1336 (Διακοπτό- Καλάβρυτα) με διπλό συρμό ενισχυμένο και ώρα αναχώρησης στις 15:07 και το δρομολόγιο 1337 (Καλάβρυτα- Διακοπτό) με ώρα αναχώρησης στις 16:45.

Ειδικά για την ημέρα αυτή, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα προσφέρει έκπτωση 50% σε όποιον ταξιδιώτη προαγοράσει το εισιτήριο του με το δρομολόγιο 1336 (15:07 από Διακοπτό). Οι τιμές για το δρομολόγιο 1337 (16:45 από Καλάβρυτα) θα είναι κανονικές.

Διευκρινίζεται ότι, τα δρομολόγια 1336, 1337 θα μεταφέρουν αποκλειστικά και μόνο επιβάτες που θα έχουν προαγοράσει εισιτήριο και οι επιβιβάσεις θα γίνονται μόνο από τις προβλεπόμενες σταθμεύσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr