background img
banner
banner

Σε αχαρτογράφητα «νερά» παρά τα μειωμένα κρούσματα της “Όμικρον 2”

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ RAPID TEST

Ζώντας στην εποχή της κανονικότητας και με το δεδομένο ότι τα όποια υγειονομικά μέτρα που ίσχυαν τα δύο τελευταία χρόνια είναι πλέον ένα… “κακό παρελθόν”, η Αιγιάλεια συνεχίζει να παρουσιάζει ιικό φορτίο, και μειωμένο αριθμό σε νέες μολύνσεις από το στέλεχος της μετάλλαξης που επικρατεί.

Και ενώ από το υπουργείο Υγείας ανακοινώνεται από μέρα σε μέρα ότι… πέφτει και το τελευταίο “οχυρό” της ατομικής προστασίας – η μάσκα – η τοπική ιατρική κοινότητα από την μία και τα νέα κρούσματα σε πολλές περιοχές του δήμου από την άλλη, γίνονται η απόλυτη αφορμή ώστε η τοπική κοινωνία να συνεχίζει να ανησυχεί έντονα, καθώς ο φόβος για ένα νέο πανδημικό κύμα είναι σχεδόν… ορατός.

Μπορεί να βρισκόμαστε πλέον στο κέντρο της “αγκαλιάς” της άνοιξης και να οδεύουμε πρόσω ολοταχώς για το ποθητό καλοκαίρι, μπορεί οι εμβολιασμοί κατά του covid-19 να είναι πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα που έχει ζήσει ποτέ η Αιγιάλεια τους τελευταίους εικοσιτέσσερις μήνες, μπορεί ο κόσμος πλέον να… βαρέθηκε οικτρά τις απαγορεύσεις και τα “μη” του υπουργείου, όμως το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή καλά κρατεί. Η μεγάλη επισκεψιμότητα που σημειώθηκε κατά τις γιορτές του Πάσχα αλλά και των επόμενων, της τοπικής εορτής της Παναγίας και τις αργίες της Πρωτομαγιάς, ήταν ένας από τους δύο λόγους που έχουν αυξηθεί τα νέα ενεργά κρούσματα, ενώ ο άλλος είναι σίγουρα η… απαξίωση της επικινδυνότητάς του από το 80% του κόσμου, ο οποίος δηλώνει απροκάλυπτα ότι κουράστηκε να προσέχει και να μην συνωστίζεται.

Στο 80% η ‘’προστασία’’ στην Αιγιάλεια

Το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει ισόβια ανοσία από τον κορωνοϊό, ακόμα και σε όσους Αιγιαλείς άνω των 60 ετών έχουν προβεί στην τέταρτη δόση του εμβολίου. Από τα μέσα του Ιανουαρίου και έπειτα σε επίπεδο δήμου οι νέες μολύνσεις έχουν ξεπεράσει τις 6,5 χιλιάδες περιπτώσεις. Η νέα τάξη πραγμάτων σε αυτό το κομμάτι όμως, αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο ιός δεν προκαλεί ιδιαίτερο πρόβλημα υγείας σε περίπτωση νόσησης ενηλίκων ή παιδιών, με το ποσοστό αυτό να αγγίζει το 90%. Ο πληθυσμός του δήμου είναι ανοσοπροστατευμένος, όχι μόνο με τα εμβόλια κατά του covid (ποσοστό που ανέρχεται στο 65% των κατοίκων του δήμου σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα) αλλά και με την φυσική νόσηση (ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 80% σύμφωνα με τις δεδηλωμένες νοσήσεις των τελευταίων μηνών στον ΕΟΔΥ), καθώς σε κάθε σπίτι, έστω και ένας, έχει νοσήσει έστω και μία φορά. Ταυτόχρονα, ανασφάλεια φέρνουν οι νέες υποπαραλλαγές της “Όμικρον” οι οποίες εξαπλώνονται και διαθέτουν το δυναμικό και την ικανότητα να προκαλέσουν νέο κύμα λοιμώξεων από τον Οκτώβριο και μετά στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας.

Όσο… καλοκαιριάζει τόσο πιο μεγάλη χαλαρότητα σημειώνεται

Το πιο παράδοξο που καταγράφεται στην ευρύτερη περιοχή και… συνεχίζει να συμβαίνει, είναι ότι αρκετός κόσμος “παραξενεύεται” και θυμώνει (!) όταν διαπιστώνει ότι έχει νοσήσει από κορωνοϊό, την ώρα που σχετικά πρόσφατα είχε… νοσήσει πάλι. Δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις καταγράφονται σε εργασιακούς χώρους, καταστήματα και οικείες σε επίπεδο δήμου, με πολλούς να μην κατανοούν ακόμα ότι ο ιός covid ήταν και είναι πάντα ύπουλος και επαναλαμβανόμενος. Η χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και η επιστροφή στην κανονικότητα, προφανώς συνοδεύτηκε με την “περιφρόνηση” των μασκών και των αποστάσεων που αποδείχτηκαν σωτήριες κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών. Ταυτόχρονα και όσο ο τόπος “καλοκαιριάζει” τόσο πιο πολύ ισχυροποιείται η αίσθηση ανεμελιάς του κόσμου, για όσα πολλά στερήθηκε από τα σκληρά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αισθητά μειωμένη η κίνηση στο Κέντρο Υγείας Αιγίου για Rapid Tests

Την πιο μικρή συμμετοχή κόσμου σημείωσε η προσέλευση των δημοτών στην αίθουσα “Μάνα και Παιδί” του Κ. Υ. Αιγίου όπου διενεργούνται δωρεάν διαγνωστικά τεστ για το ευρύ κοινό, την προηγούμενη εβδομάδα. Πιο συγκεκριμένα, η εβδομάδα 9 με 13 Μαΐου ήταν η μικρότερη σε συμμετοχή από τότε που λειτουργεί ως σημείο Rapid Tests, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο κόσμος αφενός έχει… βαρεθεί τον κορωνοϊό, αφετέρου αυτή η χαμηλή συμμετοχή αποδεικνύει ότι ο μέσος δημότης δεν θεωρεί μια ενδεχόμενη νόσησή του και κάτι το τόσο… τραγικό.

Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συνεχίζει με συνέπεια τα ¨ραντεβού του¨ με όσους θέλουν να “τσεκαριστούν” και πραγματοποιεί τεστ από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8.30 το πρωί με 3 το μεσημέρι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελαττωμένης κίνησης, αποτελεί το γεγονός ότι την τελευταία εργάσιμη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, Παρασκευή 13 Μαΐου δηλαδή, έγιναν μόλις 23 Rapid Tests εκ των οποίων δύο βγήκαν θετικά. Η ζήτηση των υγειονομικών ελέγχων έχει ελαττωθεί και για ¨εργασιακούς λόγους¨ καθώς δεν ζητείται πλέον η επίδειξη τεστ ούτε κατά την είσοδο σε εργασιακούς χώρους, ούτε σε καταστήματα εστίασης – αναψυχής.

Σωτ. Κοίλιας: «Δεν επαναπαυόμαστε, η ιατρική κοινότητα παραμένει σε επιφυλακή»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Για την κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται, μίλησε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, ο οποίος επισήμανε πως είναι εμφανές ότι έχει μειωθεί αισθητά το ιικό φορτίο στην Αιγιάλεια. Ωστόσο, τόνισε και επισήμανε πως δεν έχει εξαλειφθεί ο κορωνοϊός, αναφέροντας μάλιστα ότι υπάρχουν περιστατικά και Αιγιαλέων που νοσηλεύτηκαν με covid το τελευταίο διάστημα, ευτυχώς όμως… δίχως περαιτέρω επιπλοκές.

«Τα κρούσματα έχουν μειωθεί, είναι εμφανές ότι έχουμε καλύτερη εικόνα. Είναι αλήθεια ότι στις κλινικές covid της Πάτρας νοσηλεύονται 45 άτομα, τη στιγμή που λίγο καιρό πριν ήταν περισσότερα. Όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Δεδομένου ότι προκύπτουν νέα στελέχη πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή μήπως έρθει κάποιο άλλο στέλεχος, πιο μεταδοτικό ή πιο βαρύ. Φαίνεται πως οι τελευταίες μεταλλάξεις έχουν πιο ήπια συμπτώματα. Ο κόσμος όμως πρέπει να είναι προσεκτικός» ανέφερε ο κ. Κοίλιας.

Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος, ανέφερε επίσης: «Ήδη ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μεγάλο κακό στην παγκόσμια κοινότητα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκανε γνωστό ότι ενδεχομένως τα κρούσματα είναι τριπλάσια από αυτά που έχουν ανακοινωθεί, δηλαδή δεν είναι μόνο 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, αλλά μπορεί να φτάνουν και τα 20 εκατομμύρια! Και αυτό, γιατί έχουν καταγραφεί θάνατοι που δεν ερμηνεύονται αλλιώς».

Ερωτηθείς τέλος αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων και αν αυτό εμπνέει ανησυχία, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. σημείωσε: «Πολλά μέτρα έχουν αρθεί και είναι γεγονός ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Ήθελε να λειτουργεί ελεύθερα. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έχουμε την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και σιγά – σιγά ο κορωνοϊός θα αποτελεί μία κακή ανάμνηση».

Δημ. Ελευθεριώτης: «Η ενημέρωσή μας έχει να κάνει μόνο με όσους εκδηλώνουν συμπτώματα covid-19»

«Η πληροφόρηση που υπάρχει σε σχέση με τα κρούσματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει σοβαρές ελλείψεις και δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για την Αιγιάλεια και το τι ακριβώς συμβαίνει με το ιικό φορτίο. Η μόνη πληροφόρηση που υπάρχει για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση την οποία και εκπροσωπώ, είναι από την κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Η ενημέρωσή μας, έχει να κάνει μόνο με μαθητές ή εκπαιδευτικούς που εκδηλώνουν συμπτώματα covid-19. Το ζήτημα όμως είναι, ότι δεν μπορούμε να επικυρώσουμε τα υπόλοιπα, δηλαδή τα κρούσματα που λογίζονται ασυμπτωματικά» ανέφερε στo protionline.gr ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης.

Αυξημένο μεν το ιικό φορτίο, δίχως όμως να καταγράφεται

Όπως επισήμανε ο κ. Ελευθεριώτης, υπάρχει αρκετή ευαισθητοποίηση για το θέμα του κορωνοϊού και της νόσησης γενικότερα και γι’ αυτό και θεωρεί δεδομένο ότι όσοι μαθητές νοσούν αυτές τις μέρες, απέχουν οικειοθελώς από τους χώρους του σχολείου και καθ’ υπόδειξη των γονιών τους. Και είναι αρκετά… ενθαρρυντικό αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθώς σε πρόσφατη έρευνα του protionline.gr δυστυχώς αναφέρεται ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών που ενώ νοσούν από covid κυκλοφορούν κανονικά έξω, θέτοντας σε κίνδυνο πολλούς δημότες με την ανευθυνότητά τους, αλλά και σε κίνδυνο τον ίδιο τους τον εαυτό. Στην καθημερινότητα και σε σχέση με την εικόνα που υπάρχει σε επίπεδο δήμου για τις νέες μολύνσεις σε καθηγητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής, δεν είναι λίγοι εκείνοι που νοσούν αυτή την περίοδο, ενώ στις μαθητικές κοινότητες υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη χαλαρότητα. Αυτό βεβαίως, απορρέει από το γεγονός ότι καταργήθηκαν τα υποχρεωτικά Self Tests στην επίσημη ιστοσελίδα Edupass, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον καταγραφή περιστατικών με σταθερή ροή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr