background img
banner
banner

Σε κίνδυνο ηλικιωμένοι που μένουν μόνοι

ΑΠΑΝΩΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ

Την αναγκαιότητα ακόμη μεγαλύτερης κοινωνικής μέριμνας για ηλικιωμένους δημότες που διαβιούν μόνοι τους, καταδεικνύουν τα δύο περιστατικά που συνέβησαν με διαφορά λίγων ωρών στην Αιγιάλεια, το βράδυ της Παρασκευής και το πρωί του Σάββατου.

Δύο ηλικιωμένες γυναίκες εντοπίστηκαν από την Αστυνομία έχοντας πέσει και ακινητοποιηθεί στα σπίτια τους, περιμένοντας αβοήθητες για ώρες κάποιον να τις σηκώσει… Το κοινωνικό πρόβλημα της απομόνωσης των ηλικιωμένων, της μοναξιάς που βιώνουν και της αδυναμίας τους να αυτοσυντηρηθούν έχει καταπολεμηθεί δραστικά την τελευταία εικοσαετία από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», πλην όμως οι άνθρωποί του δεν μπορούν να βρίσκονται δίπλα στους ηλικιωμένους όλες τις ώρες. Τα προγράμματα της Κοινωνικής Πρόνοιας του δήμου μπορούν επίσης θα προσφέρουν λύσεις, όπως επίσης και οι δραστηριότητες του ΚΑΠΗ μέσω της ΜΕΡΙΜΝΑΣ. Η έλλειψη ενημέρωσης και ίσως η απογοήτευση σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν αφήσει ηλικιωμένους μακριά από τις εν λόγω παροχές που όμως δεν χάνουν κάτι να δοκιμάσουν. Αντιθέτως δε, μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλειά τους και να αναβαθμίσουν το επίπεδο ζωής τους.

Οι περιπτώσεις σε Σταφιδάλωνα και Ελαιώνα

Τα δύο περιστατικά στα οποία επιλήφθηκε το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου, δεν συνδέονται μεταξύ τους, ωστόσο έχουν πάρα πολλά κοινά στοιχεία κι όλως τυχαίως συνέβησαν μέσα σε λίγες ώρες. Η πρώτη περίπτωση αφορά γυναίκα 85 ετών που διαμένει στην περιοχή των Σταφιδαλώνων. Την Παρασκευή 27 Μαΐου, οι γείτονες δεν είχαν δει την ηλικιωμένη όλη την ημέρα και ανησύχησαν ιδιαίτερα.

Ειδοποίησαν τότε την αστυνομία. Δύο άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου μετέβησαν στο σημείο στις 10.00 το βράδυ, όπου διαπίστωσαν πως η κεντρική είσοδος είναι κλειδωμένη. Αμέσως εκλήθη κλειδαράς όπου άνοιξε. Καθώς εισήλθαν στον χώρο είδαν τη γυναίκα πεσμένη μέσα στο μπάνιο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, βρισκόταν εκεί από το μεσημέρι της ίδιας ημέρας και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε, δεν μπορούσε να σηκωθεί.

Εκλήθη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου την μετέφερε στο νοσοκομείο, ευτυχώς χωρίς σοβαρά τραύματα. Η δεύτερη περίπτωση σημειώθηκε στον Ελαιώνα. Στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου, η αστυνομία έλαβε κλήση ότι αγνοούνται τα ίχνη 80χρονης που διαμένει μόνη της στην περιοχή. Ομοίως, άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος μετέβησαν στο σπίτι της, άνοιξαν την πόρτα και τη βρήκαν πεσμένη στο πάτωμα να ζητά βοήθεια… Και η 80χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο διαφεύγοντας τον κίνδυνο. Η βοήθεια που παρέχουν οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος σε τέτοιες περιπτώσεις που επιλαμβάνονται είναι σωτήρια και, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, δεν είναι μόνο αυτά τα δύο περιστατικά, αφού συμβάντα με ηλικιωμένους που έχουν υποστεί ατύχημα μέσα στα σπίτια τους, είναι συνήθη.

Διαμάντω Βασιλακοπούλου: ΄΄Να ενεργοποιηθούμε όλοι για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας΄΄

Για το κοινωνικό πρόβλημα της εγκατάλειψης ηλικιωμένων μιλά στο protionline.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου, η οποία υπενθυμίζει τα προγράμματα που μπορούν να παράσχουν βοήθεια, όπως π.χ. είναι το λεγόμενο «Κλικ Ζωής» όπου ο ηλικιωμένος, με ένα βραχιολάκι που θα του δοθεί, μπορεί να δηλώνει την παρουσία του. ΄΄Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Παροχή Υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά, ωστόσο πολλοί ηλικιωμένοι δεν το γνωρίζουν. Καλό θα είναι όσοι έχουν συγγενείς ή γνωστούς ηλικιωμένους που μένουν μόνοι, να επικοινωνήσουν με το γραφείο Κοινωνικής Προστασίας του δήμου και να δηλώσουν αυτές τις περιπτώσεις. Έπειτα, υπάρχουν και τα προγράμματα του ΚΑΠΗ μέσω της ΜΕΡΙΜΝΑΣ που προσφέρουν κάποιες παροχές και δραστηριότητες στους ηλικιωμένους. Καταβάλουμε προσπάθεια, όπου υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις να παρέχουμε την απαιτούμενη μέριμνα ωστόσο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για όλους. Έχουμε πει σε φορείς και προέδρους κοινοτήτων να μας υποδεικνύουν περιπτώσεις. Ας ενεργοποιηθούμε όλοι οι πολίτες, ώστε να δημιουργήσουμε στο μέτρο του δυνατού, καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας΄΄, επισήμανε η κ. Βασιλακοπούλου.

Να σημειωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι για το «μαζικό» βραχιολάκι που μπορεί να αποβεί σωτήριο για τις περιπτώσεις όπως αυτές των δύο γυναικών, μπορούν να απευθύνονται για την υποβολή αιτήσεων στο pde.clickzois.gr . Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του δήμου Αιγιαλείας μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας (Πρόνοια) του δήμου Αιγιαλείας αλλά και στα ΚΑΠΗ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr