background img
banner
banner

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΑΝΑΤ. ΑΧΑΙΑΣ (ΑΙΓΙΟΥ): «Οι νοσηλευτές αποτελούν την καρδιά και την ψυχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών που τιμήθηκε την Πέμπτη 12 Μαΐου, εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου), τονίζοντας πως σηματοδοτεί μια ημερομηνία σταθμό για όλους τους νοσηλευτές κάθε χρόνο, καθώς έρχεται να τιμήσει όλους τους νοσηλευτές, στο πρόσωπο της Βρετανίδας πρωτοπόρου νοσηλεύτριας Florence Nightingale, η οποία εξέλιξε και καθιέρωσε στις υγειονομικές υπηρεσίες και στη συνείδηση της κοινωνίας τη νοσηλευτική ως επιστήμη υγείας και τους νοσηλευτές ως επιστήμονες και προασπιστές της Δημόσιας Υγείας.

Όπως τονίζει, ΄΄η πανδημία COVID – 19 συνεχίζει να πλήττει τους νοσηλευτές αδιακρίτως και συνεχόμενα. Οι Νοσηλευτές μετράνε απώλειες, εξαντλούνται ψυχοσωματικά, απομονώνονται από το κοινωνικό – οικογενειακό περιβάλλον, περιθωριοποιούνται – στιγματίζονται από μερίδα της κοινωνίας και επωμίζονται διαρκώς όλο και περισσότερες ευθύνες μέσα στα Συστήματα Υγείας, τα οποία ταλανίζονται από τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας των συμπολιτών μας. Στα κατακερματισμένα και άυπνα πρόσωπα των νοσηλευτών αποτυπώνεται ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός και οι ανεξίτηλες ουλές τις οποίες έχει προκαλέσει η πανδημία. Ωστόσο, σε πείσμα των καιρών, οι νοσηλευτές όντας γαλουχημένοι στο πεδίο των Υπηρεσιών Υγείας, προτάσσουν τον επαγγελματισμό τους και τις επιστημονικές τους γνώσεις και διαχειρίζονται άριστα την οποιαδήποτε κρίση. Κόντρα σε όλα τα δεδομένα, υποστελεχωμένοι και εξουθενωμένοι « παλεύουν » να κρατήσουν τις Θερμοπύλες του κοινωνικού ιστού, διατηρώντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας όρθιο. Οι νοσηλευτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά, την καρδιά και την ψυχή του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποτελούν την προσωποποίηση των συγγενών των ασθενών και πολλές φορές την ίδια την οικογένειά τους΄΄.

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄όλοι οι διεθνείς οργανισμοί καλούν τις πολιτικές υγείας να επενδύσουν στους Νοσηλευτές, ώστε τα Συστήματα Υγείας να γίνουν βιώσιμα και να εξελιχτούν περαιτέρω προς όφελος της Δημόσιας Υγείας.

Το γεγονός αυτό αποδείχτηκε περίτρανα, καθώς μέσα από την πανδημία φάνηκε ξεκάθαρα ότι όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας δεν είχαν φροντίσει να είναι στελεχωμένα επαρκώς από Νοσηλευτές. Αποδείχτηκε όμως κι άλλη μια σημαντική παράμετρος, ότι κανένα Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν κατέρρευσε, διότι οι ίδιοι οι Νοσηλευτές το στήριξαν και φρόντισαν να το αναζωογονήσουν, αντιμετωπίζοντας τη λαίλαπα της πανδημίας. Από τον πιο άπειρο συμβασιούχο Νοσηλευτή, μέχρι τον πιο έμπειρο/η Διευθυντή – Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, όλοι μαζί απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ηγηθούν, να καινοτομήσουν, εξελίξουν και εν τέλει να καθορίσουν το μέλλον στις Υπηρεσίες Υγείας΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων «Ασκληπιός», τιμά όλους τους Νοσηλευτές για το ήθος και την ανιδιοτέλεια τους, για τις νοσηλευτικές αξίες τις οποίες πρεσβεύουν, προάγουν και προασπίζονται καθημερινά μέσα στις Υπηρεσίες Υγείας΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr