background img
banner
banner

Ένας Ολλανδός στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου!

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ VAN GOGH ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΦΙΛΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Μία πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου την Τετάρτη 4 Μαΐου. Πρόκειται για την παρουσίαση της ζωής και του έργου του διάσημου Ολλανδού ζωγράφου Vincent van Gogh από τον κ. Gijs van Kemenade, συνταξιούχο εκπαιδευτικό επίσης από την Ολλανδία.

Ο κ. G. van Kemenade είναι 64 χρόνων συνταξιούχος εκπαιδευτικός, καθηγητής της ολλανδικής φιλολογίας και γραμματικής για σαράντα ολόκληρα χρόνια από το 1989 σε μαθητές από 15 έως και 18 χρόνων. Ζει με τη σύζυγό του, Henriette Coppens, εκπαιδευτικό και εξαιρετική ζωγράφο, στο Etten- Leur, στην περιοχή Breda της Ολλανδίας, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο.

Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα στη ζωή του είναι και η ιστιοπλοΐα, εξαιτίας της οποίας βρέθηκε το καλοκαίρι του 1989 στην παραλία της Αλυκής. Κι από τότε δέθηκε πολύ με τον τόπο και απέκτησε φίλους, ώστε για πάνω από τριάντα χρόνια τώρα να επισκέπτεται το Αίγιο σχεδόν κάθε χρόνο. Ο ίδιος και η οικογένειά του λατρεύουν την πόλη και τη γύρω περιοχή και μάλιστα όχι μόνο τέλεσε το γάμο του με τη σύζυγό του στο Αίγιο το 1990 αλλά και οι δυο τους έχουν γίνει άτυποι πρεσβευτές της, αφού κάθε φορά που επιστρέφουν στην πατρίδα τους μιλούν ή συγγράφουν σχετικά με τις εμπειρίες τους στην Αιγιάλεια με τα θερμότερα λόγια! Το αποτέλεσμα αυτής της στάσης τους είναι πολλοί Ολλανδοί να έχουν ήδη επισκεφθεί τον τόπο και έπεται συνέχεια.

Παρουσίαση με βιωματικό τόνο

Το ενδιαφέρον του για τον ζωγράφο Vincent van Gogh στηρίζεται στο γεγονός πως έχουν βεβαίως την ίδια πατρίδα, επίσης βγαίνει μέσα και από την ενασχόληση της συζύγου του με τη ζωγραφική τέχνη αλλά κατά κύριο λόγο το ενδιαφέρον του στηρίζεται στο ότι ο καλλιτέχνης έζησε εκεί που και ο ομιλητής έζησε πολλά από τα χρόνια της ζωής του.

Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος για τον οποίο η παρουσίασή του στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου είχε ένα βιωματικό τόνο. Το στοιχείο αυτό, το χιούμορ του ομιλητή, το οικείο ύφος αλλά και τα όσα ενδιαφέροντα παρουσίασε στους μαθητές για τη ζωή και το έργο του V. Van Gogh με τη βοήθεια του λόγου, της εικόνας, του βίντεο και της μουσικής, μαγνήτισαν πραγματικά τους μαθητές, αιχμαλώτισαν το ενδιαφέρον τους, ώστε να παρακολουθούν με ένταση και προσοχή και με ομολογουμένως άψογη συμπεριφορά.

Ερωτήσεις από τους μαθητές που εντυπωσιάστηκαν

Της παρουσίασης προηγήθηκε ένας θερμός χαιρετισμός αλλά και αναφορά σε σύντομο βιογραφικό του κ. Gijs van Kemenade από την εκπαιδευτικό Μαρία Γαλανοπούλου, προσωπική φίλη της οικογένειας του ομιλητή, ενώ με την ολοκλήρωση της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις από τη μεριά των μαθητών, κάτι το οποίο επίσης αποδεικνύει την προσήλωσή τους σε αυτό που γινόταν.

Αναμνηστικά και δώρα

Στη συνέχεια μαζί με τις ευχαριστίες τόσο από τη διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, όσο και από εκπαιδευτικούς του σχολείου, δόθηκε ένα συμβολικό δώρο στον ομιλητή, με σκοπό να θυμάται την παρουσία του στον χώρο αυτό αλλά και την εκδήλωση.

Ο κ.Gijs van Kemenade επεφύλαξε μία έκπληξη για τους μαθητές που παρακολούθησαν. Προσέφερε 32 βιβλία σχετικά με τη ζωή και τη ζωγραφική περίοδο του Vincent van Gogh, όσο αυτός ζούσε στο Etten-Leur.

Η προσφορά έγινε με κλήρωση μαθητών, την οποία ανέλαβε η καθηγήτρια Αικατερίνη Μάμαλη, η οποία ήταν επίσης υπεύθυνη για την βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση της εκδήλωσης.
Μια εκδήλωση που προσέφερε κάτι το διαφορετικό στα παιδιά του σχολείου και που τους ταξίδεψε στον υπέροχο και μαγικό κόσμο της ζωγραφικής τέχνης, έτσι που να αισθανθούν πραγματικά τυχερά που την παρακολούθησαν.

Άριστος συντονισμός και ευχαριστίες

Η όλη οργάνωση της εκδήλωσης έγινε από τις καθηγήτριες του σχολείου : Αικατερίνη Μάμαλη, Κωνσταντία Παπανικολάου, Βασιλική Αγγελοπούλου και Μαρία Γαλανοπούλου, η οποία ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης καθώς και τη μετάφραση της παρουσίασης από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα.

Η υπεύθυνη ομάδα, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, επιθυμεί να ευχαριστήσει από καρδιάς την κ. διευθύντρια και τον σύλλογο καθηγητών του 1ου Γυμνασίου, κυρίως την Ασπασία Διλάλου για την πολύτιμη συνδρομή της στο ηλεκτρονικό και ηχητικό κομμάτι της παρουσίασης, τις καθηγήτριες των εικαστικών, Αναστασία Σοφέτη και Σπυριδούλα Δίπλα, όπως επίσης και το προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας στο σχολείο για τη σημαντική βοήθειά τους, Κωνσταντίνα Πολιού και Έλλη-Μαρίνα Σακαμπέτη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr