background img
banner
banner

Ανασυντάχθηκε και «σηκώνει μανίκια» η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Αιγιαλείας

ΠΡΟΧΩΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ

Άκρως εποικοδομητική ήταν η «πρώτη» της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Αιγιαλείας μετά από αρκετό καιρό και υπό την προεδρία πλέον, της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρίας Γιδά. Σε καλό κλίμα, την περασμένη Παρασκευή, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, τα μέλη έβαλαν τις βάσεις ώστε με το νέο της προφίλ η Επιτροπή, να αποκτήσει ενεργό ρόλο στην τοπική κοινωνία, προχωρώντας, σε πρώτη φάση, στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για την Αιγιάλεια.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή συστάθηκε το 2018 ωστόσο, παρότι μπήκαν κάποιες βάσεις, αδρανοποιήθηκε για να επανέλθει πλέον δυναμικά, στην κατεύθυνση τήρησης των σκοπών σύστασής της. Η Επιτροπή λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο προς το Δημοτικό Συμβούλιο, και παράλληλα,, ως συνδετικός κρίκος της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων με την Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας, με αποκλειστικές αρμοδιότητες απαριθμούμενες περιοριστικά.

Αρμοδιότητες

Ειδικότερα, η Επιτροπή σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του δήμου συμμετέχει και υποστηρίζει την ένταξη της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του δήμου, εισηγείται και συμμετέχει στην εκπόνηση σχεδίων δράσης για την ισότητα των φύλων σε τοπικό επίπεδο, διατυπώνει προτάσεις και εισηγείται προς τα αρμόδια όργανα του δήμου τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ενώ συνεργάζεται με την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων, τις αρμόδιες, κατά περίπτωση, υπηρεσιακές μονάδες του δήμου και με δομές και συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της προώθησης θεμάτων ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, συνεργάζεται με τις δομές του Δικτύου της ανωτέρω Γενικής Γραμματείας για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, καθώς και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας περιλαμβάνεται η συνδιοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων/συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων σε θέματα κακοποίησης/πρόληψης της βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και πολιτικών ίσων ευκαιριών, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης συνεργασία με τις γυναίκες καλλιτέχνιδες των Δήμων και των Περιφερειών σε συνεργασία με την Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση και με τις μονάδες υγείας για ενημερωτικές εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες των δήμων, κ.λπ.

Η πρώτη συνεδρίαση και οι αποφάσεις

Στην πρώτη συνεδρίαση, εκτός από την κ. Γιδά, παρόντα ήταν τα μέλη Μαρία Ιατροπούλου, Ουρανία Κακαβάνη, Σοφία Βλασσοπούλου, Απόστολος Δελιγάκης, Ευαγγελία Γιαννοπούλου, Αμαλία Κούρτη και Χαράλαμπος Παπαδόπουλος.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, ΄΄τα Θέματα που μας απασχόλησαν ήταν: Συζήτηση και λήψη απόφασης για κανονισμό λειτουργίας της Δ.ΕΠ.ΙΣ, προγραμματισμός δράσεων τρέχοντος έτους και λήψη απόφασης για σύσταση και λειτουργία Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας καιπολλαπλών διακρίσεων. Η αρχή έγινε. Ο δρόμος είναι μακρύς. Με δουλειά και συνεργασία θα τα καταφέρουμε΄΄.

Δράσεις μέσα στο καλοκαίρι, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο

Ειδικότερα, μιλώντας στο protionline.gr, η κ. Γιδά, είπε: ΄΄Κάναμε μία συζήτηση για τον κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής οι δράσεις της οποίας κινούνται υπό συντονισμένο νομικό πλαίσιο.
Αναφέραμε τις δραστηριότητες που θέλουμε να αναπτύξουμε μέσα στο τρέχουν έτος, κάτι που θα καθοριστεί από το σχέδιο δράσης που θα καταρτίσουμε με βάση τις ανάγκες της περιοχής, αφού προηγουμένως συλλέξουμε και αξιολογήσουμε τα στοιχεία που θα πάρουμε από τοπικούς φορείς. Εν συνεχεία, βάλαμε ως στόχο τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο να κάνουμε δράσεις για την υγεία αλλά και ενάντια στη βία. Νωρίτερα, μέσα στο καλοκαίρι θα προβούμε σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου, ώστε να προβάλουμε ταινίες με θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τη βία εις βάρος των γυναικών. Οι ταινίες θα προβληθούν σε διάφορες περιοχές του δήμου΄΄.

Κανονισμός λειτουργίας και Συμβουλευτικό Κέντρο στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο

Παράλληλα, η πρόεδρος της Δ.ΕΠ.ΙΣ. σημείωσε: ΄΄Ταυτόχρονα προχωράμε δυναμικά το θέμα δημιουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου για γυναίκες και γενικά θύματα βίας, στην Αιγιάλεια. Εγκρίναμε ομόφωνα τη σύστασή του, όμως, επειδή η Επιτροπή έχει συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό χαρακτήρα, θα ζητήσουμε και τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας επ’ αυτού. Έτσι, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα, θα εισηγηθούμε δύο θέματα. Αφενός τον Κανονισμό Λειτουργίας της Δ.ΕΠ.ΙΣ. και αφετέρου τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου΄΄.

Και κατέληξε η κ. Γιδά: ΄΄Δυστυχώς, τη στιγμή που σε άλλους δήμους έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, στον δικό μας δήμο έχουμε μείνει αρκετά πίσω, με αποτέλεσμα πολίτες που υφίστανται τέτοιες καταστάσεις να προσφεύγουν στην Πάτρα.
Ήρθε όμως η ώρα να δραστηριοποιηθούμε, δημιουργώντας μία δομή όπως είναι το Συμβουλευτικό Κέντρο. Έχουμε υποχρέωση προς τους συνδημότες μας να αγγίξουμε τέτοια θέματα και αν όχι να τα επιλύσουμε, στο μέτρο του δυνατού να σταθούμε στο πλευρό αυτών των ανθρώπων΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr