background img
banner
banner

«Γλυκόπικρη γεύση» από την επίσκεψη της αναπλ. υπουργού στο Νοσοκομείο

ΚΑΛΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑ…

Η επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Αιγίου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Το ενδιαφέρον της και η βούλησή της για σχεδιασμό του «νέου Τ.Ε.Π.» έφεραν μία σιγουριά ότι η τοπική νοσηλευτική μονάδα είναι μία υπολογίσιμη δύναμη στον νέο υγειονομικό χάρτη του υπουργείου.

Η ασάφεια ωστόσο για την κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού, σε συνάρτηση με τα «αγκάθια» των υπό αναστολή εργαζόμενων και των Σ.Ο.Χ., καλλιέργησαν νέα ανησυχία για τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας προς τον πολίτη.

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου αντέδρασε για τη μη κλήση εκπροσώπων του στη σύσκεψη με τη συμμετοχή της υπουργού και το συνδικαλιστικό σωματείο γενικών ιατρών για τη μη πρόβλεψη στον Οργανισμό, γενικών ιατρών αλλά και για τις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού. Την ίδια στιγμή, η υπουργός έγινε αποδέκτης παραπόνων από συμβασιούχους ορισμένου χρόνου που η εργασιακή τους σχέση λήγει δίχως… αύριο στο τέλος Ιουνίου, αλλά και έντονων αντιδράσεων από εργαζόμενους σε αναστολή εξαιτίας της άρνησής τους να εμβολιαστούν. Μολονότι η άφιξη της υπουργού αλλά και η διάθεσή της για συνεργασία με τους διοικητές 6ης ΥΠΕ και Νοσοκομείου Αιγίου ήταν έκδηλα, το κλίμα δυναμιτίστηκε όταν η κ. Γκάγκα δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για το μέλλον αυτών των εργαζομένων. Και το θέμα που τίθεται δεν έχει να κάνει μόνο με το δικό τους εργασιακό μέλλον, αλλά και με την αποδυνάμωση των τομέων που καλύπτουν, πράγμα που… επιστρέφει στην τοπική κοινωνία. Τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει μόνο «ανακάτεμα της τράπουλας» για να καλυφθούν θέσεις ιατρών στο Νοσοκομείο Αιγίου αλλά και μετακινήσεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, από την τοπική νοσηλευτική μονάδα στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα…

Μετακινήσεις προσωπικού από το Γ.Ν.Α.Α. στην 6η ΥΠΕ!

Τα ζητήματα των εργαζομένων τέθηκαν εν τάχει στην αναπλ. υπουργό από τον γραμματέα του Σωματείου «Ακληπιός» Παναγιώτη Φράγκο, ο οποίος βρέθηκε χωρίς πρόσκληση στη σύσκεψη για να λάβει ολιγόλογες απαντήσεις. Αυτή τη στιγμή, όπως μετέφερε ο κ. Φράγκος, υπάρχουν 27 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη σίτιση, τη φύλαξη και την καθαριότητα του Νοσοκομείου και πρέπει να παραμείνουν, με την υπουργό να μην αποσαφηνίζει τις προθέσεις, αρκούμενη να πει πως το νοσοκομείο δεν θα μείνει χωρίς παροχή υπηρεσιών στους εν λόγω τομείς. Παράλληλα, της έκανε αναφορά και στους υπό αναστολή εργαζόμενους που αυτή τη στιγμή είναι μεν λιγότεροι από λίγους μήνες πριν ωστόσο χωρίς εμβόλιο έχουν πρόσβαση παντού εκτός από την εργασία τους. Εκείνο που έγινε γνωστό και δημιουργεί μία ανησυχία, είναι οι συνεχείς μετακινήσεις υπαλλήλων. Ήδη έχει φύγει μία υπάλληλος από το Κέντρο Υγείας Αιγίου και πέντε άτομα από το Νοσοκομείο Αιγίου με «φύλλο πορείας» για την 6η ΥΠΕ. Τρεις από αυτούς τους εργαζόμενους είναι από το Αίγιο και τρεις από την Πάτρα. Πρόκειται για μία νοσηλεύτρια ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στο διοικητικό προσωπικό.

«Ασκληπιός»: ΄΄Παράσταση «μονόπρακτο» – Μονόπλευρος εκθειασμός έργων της διοίκησης του Νοσοκομείου, χωρίς αντίλογο΄΄

Στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Γ.Ν.Α.Α. αφού τονίζεται πως είναι τιμή η επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού, ωστόσο τονίζεται πως κανείς δεν ενημέρωσε το σωματείο ώστε να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του. Η διοίκηση του «Ασκληπιού» αναφέρει ακόμη πως η κ. Γκάγκα, στην επίσκεψή της στα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας δεν είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της το νοσοκομείο μας, αποδίδοντας την επίσκεψη σε ‘’τύψεις’’ ή άλλους εξωγενείς παράγοντες (π.χ. πολιτικές σκοπιμότητες). Εκφράζει ακόμη δυσαρέσκεια γιατί η διοίκηση του Νοσοκομείου δεν τους ενημέρωσε και δεν προσκάλεσε το Σωματείο σε αυτή τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας: ΄΄Ο Διοικητής, ενώ ήταν έτοιμος να παρουσιάσει το έργο του, έκρινε σκόπιμο να μην ακουστεί και μία άλλη φωνή αυτή του απλού εργαζόμενου. Από όσο γνωρίζουμε δεν καλέστηκε σε αυτή την συνάντηση ούτε η τριμελής επιτροπή των ιατρών, ούτε ο εκπρόσωπος των ιατρών στο Δ.Σ., ούτε ο εκπρόσωπος εργαζομένων στο Δ.Σ., όπως έγινε σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα νοσοκομεία που επισκέφτηκε η υπουργός΄΄.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει την μη πρόσκλησή τους ως «ένα πολύ μεγάλο λάθος», ενώ «καυτηριάζει» τη συμμετοχή στη σύσκεψη θεσμικών παραγόντων, τονίζοντας πως «ουδέποτε στο παρελθόν έχει ξανά συμβεί αυτό, ούτε στις πιο σκληρές παλιές ‘’μαύρες’’ εποχές. Δεν γνωρίζουμε με ποια ιδιότητα ήταν στην συνάντηση κάποιοι εκ των παραβρισκόμενων, τι γνωρίζουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και τι είχαν να συνεισφέρουν στην συζήτηση».Το Σωματείο σημειώνει πως ΄΄τα τελευταία δύο έτη πράγματι παρατηρείται μία διαρκής προσπάθεια αναβάθμισης κυρίως του ιατροτεχνολογικού & κτιριακού εξοπλισμού του νοσοκομείου από την διοίκηση με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της 6η Υ.ΠΕ. μέσω χρηματοδότησης προγραμμάτων ΠΔΕ & ΕΣΠΑ΄΄. ΄΄Αλλά αυτό΄΄, όπως λέει, ΄΄δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να έρθει στο νοσοκομείο έστω και εκτάκτως η υπουργός χωρίς την παρουσία των θεσμικών φορέων του νοσοκομείου΄΄.

Τι θα… έλεγαν στην αναπλ. υπουργό

Ο «Ασκληπιός» καταγγέλλει τη στάση αυτή της διοίκησης, κάνοντας γνωστό ότι θα εκτίθεντο στην αναπλ. υπουργό τα εξής θέματα:

«-Οι αναστολές εργασίας αρκετών συναδέλφων (λόγω του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού) και η άρση αυτών με επαναφορά των εργαζομένων στην εργασία τους με rapid test όπως ισχύει σε όλους τους άλλους εργασιακούς χώρους. Από 01 Μαΐου 2022 ισχύει το πρωτοφανές οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μπορούν να πηγαίνουν ΠΑΝΤΟΥ, Εκτός από τη δουλειά τους.

-Η απόλυση των συμβασιούχων εργαζομένων με 3μηνες συμβάσεις σε αντικατάσταση αυτών που ήταν σε αναστολή καθηκόντων και γύρισαν (είτε με νόσηση είτε με εμβόλιο). Απαράδεκτο πριν από ένα μήνα να έχουν υπογράψει σύμβαση έως 31/12/2022, να έχουν χάσει το δικαίωμα να είναι στις λίστες επικουρικού, να έχουν χάσει την κάρτα ανεργίας, να έχουν χάσει την κάρτα μακροχρόνιας ανεργίας, να έχουν χάσει επιδόματα, κάρτα ΚΕΑ κ.λπ. και στο τέλος να απολύονται. Όλοι αυτοί είναι εργαζόμενοι με οικογένειες με υποχρεώσεις και παιδιά και ΔΕΝ είναι δυνατόν να δέχονται έναν ‘’ ξαφνικό εργασιακό θάνατο’’.

-Οι ελλείψεις σε ιατρικό, διοικητικό, νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό.

-Η ανανέωση των ΣΟΧ (υπάλληλοι ορισμένου χρόνου στην καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση). Η σύμβασή τους λήγει σε 1,5 μήνα.

– Η Ανανέωση όλων των Επικουρικών Εργαζομένων και εργαζομένων ΟΑΕΔ.

-Την ένταξη όλων των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ, καθώς αφού αντιμετωπίζονται ως ιδιαίτεροι υπάλληλοι και είναι οι μόνοι που θα πρέπουν να κάνουν υποχρεωτικά τα εμβόλια για να δουλεύουν αλλιώς τίθενται σε αναστολή εργασίας, σημαίνει ότι κάτι ιδιαίτερο ειδικό και βαρύ είναι το επάγγελμα που κάνουν συνεπώς δικαιούνται την ένταξη στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ΄΄.

Τέλος, ζητούν ενημέρωση από τη διοίκηση για το τι συζητήθηκε στη σύσκεψη και ποια είναι τα αποτελέσματα της συνάντησης.

Δεν θα «βγαίνουν» τα ραντεβού για τα Περιφερειακά Ιατρεία

Την ίδια στιγμή αβέβαιο είναι το κατά πόσο θα καλυφθούν τα ραντεβού των Περιφερειακών Ιατρείων της Αιγιάλειας καθώς με τις μετακινήσεις των γιατρών, τα ρεπό και τις οφειλόμενες άδειες, από το Κέντρο Υγείας Ακράτας εκτιμάται πως δεν θα υπάρξει ούτε ένα ελεύθερο ραντεβού το καλοκαίρι. Σημειώνεται πως οι γιατροί, με οκτώ εφημερίες παίρνουν οκτώ ρεπό, αν λάβουν και την κανονική τους άδεια που δικαιούνται από πέρυσι, τότε περισσεύουν μόλις πέντε ημέρες μέσα στον μήνα για ραντεβού. Εκείνο πάντως που θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι εδώ και ένα περίπου μήνα, τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου. Είμαστε το μοναδικό Κ.Υ. που έχουμε βάλει ραντεβού για όλα τα ιατρεία.

Συνδικαλιστικό Σωματείο Γενικών Ιατρών: «Το Νοσοκομείο έγινε Κέντρο Υγείας και το Κ.Υ. Ακράτας υποβαθμίστηκε»

Εν τω μεταξύ, επιστολή στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας με αφορμή την επίσκεψή της στο Νοσοκομείο Αιγίου έστειλε το Συνδικαλιστικό Σωματείο Γενικών Ιατρών Ελλάδος, γνωρίζοντάς της τα εξής:

«1. Ενημερωθήκατε ότι στον Οργανισμό του Νοσοκομείου ο νομοθέτης δεν έχει προβλέψει ΟΥΤΕ ΜΙΑ θέση ιατρού γενικής ιατρικής; Προφανώς γιατί σ’ ένα νοσοκομείο ο ασθενής προσέρχεται για εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες από χειρούργο, ορθοπεδικό κοκ.

2. Ενημερωθήκατε ότι στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί αυτόνομο ΤΕΠ – στο οποίο ίσως ο έχων εμπειρία (όπως τονίζει η νομοθεσία) γενικός γιατρός – να έχει θέση; Στο νοσοκομείο λειτουργεί ΤΕΠ χειρουργικού και παθολογικού τομέα, στους οποίους δεν έχουν θέση οι γενικοί γιατροί.

3. Ενημερωθήκατε ότι από το Κ.Υ. Ακράτας έχουν μετακινηθεί για μόνιμη εφημέρευση στο νοσοκομείο ΕΦΤΑ γενικοί γιατροί; Ενημερωθήκατε ότι από τον Ιανουάριο ζητείται να μετακινηθούν, για 2 επιπλέον, πέραν αυτών που πραγματοποιούν στο Κ.Υ. Ακράτας, οι εναπομείναντες 12 γιατροί του εν λόγω Κ.Υ.;

4. Ενημερωθήκατε ότι στο νοσοκομείο υπηρετούν ΠΕΝΤΕ ορθοπεδικοί – όσοι και στο Γ.Ν. Πατρών – και ΤΕΣΣΕΡΙΣ γενικοί χειρούργοι και ΕΝΑΣ ουρολόγος, οι οποίοι ΔΕΝ ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΥΝ στο ΤΕΠ.

Είναι αυταπόδεικτο ότι με αυτό το δυναμικό μπορεί να εφημερεύει ο χειρουργικός τομέας ΤΕΠ, όπως προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου. Το σωματείο μας, από την πλευρά του, σας γνωρίζει ότι:

1. Είναι αδύνατον να λειτουργήσει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, που εισάγετε, για την Αιγιάλεια όταν ο γενικός γιατρός θα απουσιάζει για ΟΚΤΩ ημέρες – λόγω της οφειλόμενης αντισταθμιστικής ανάπαυσης – και λαμβάνοντας το υπόλοιπο της κανονικής του αδείας που του οφείλεται για το 2021 και 2022.

2. Αν και είμαστε αντίθετοι με κάθε μετακίνηση γενικού γιατρού σε νοσοκομείο, υπάρχουν Κ.Υ. στην Αχαΐα με πληθώρα ιατρών, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν τουλάχιστον στο εφημεριακό πρόγραμμα του Κ.Υ. Ακράτας. 3. Αν παραταθεί η μετακίνηση γενικών γιατρών στο νοσοκομείο, το σωματείο μας θα ενημερώσει τα μέλη του να τηρήσουν αυστηρά τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και παράλληλα θα ενημερώσει τον λαό της Αιγιάλειας – μέσω της Δημοτικής Αρχής – ότι ουσιαστικά το νοσοκομείο έγινε Κέντρο Υγείας ενώ παράλληλα το μοναδικό λειτουργικά Κ.Υ. υποβαθμίστηκε».

‘’Η κα Γκάγκα προτίμησε να ενημερωθεί από τους διορισμένους υφιστάμενούς της’’

Ανακοίνωση σχετικά με την επίσκεψη της αναπλ. Υπουργού Υγείας στο Γ.Ν.Αιγίου εξέδωσε και η Τριμελής Επιτροπή Ιατρών τονίζοντας τα εξής: ‘‘Την πρώτη φορά που επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ παρέλειψε να επισκεφτεί το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας. Τη δεύτερη φορά που επανήλθε στην 6η ΥΠΕ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μας επισκεφθεί , να ενημερωθεί για τα προβλήματα του νοσοκομείου και να δει από κοντά την εν γένει λειτουργία του. Μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε , ήταν απόντες τόσο οι εκπρόσωποι των ιατρών όσο και των εργαζομένων (νοσηλευτές ,παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό), όπως αυτοί εκφράζονται μέσα από τα θεσμικά και εκλεγμένα όργανα του νοσοκομείου.

Προφανώς η κα Γκάγκα προτίμησε να ενημερωθεί από τους διορισμένους υφιστάμενούς της και από κομματικούς εκπροσώπους της Αιγιάλειας, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα έχει πιο σφαιρική και πιο “ανώδυνη” ίσως εικόνα για το νοσηλευτικό ίδρυμα. Να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου μας εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ συνεχίζουμε να λειτουργούμε σε ένα ιδιότυπο καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με πολλές μετακινήσεις ιατρών που δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα της καθημερινής λειτουργίας αλλά και της εφημερίας του νοσοκομείου.

Όσον αφορά δε, στη δήλωση του κ. Καρβέλη περί “αντίρροπων δυνάμεων εκ των έσω που μάχονται την διοίκηση”, θεωρούμε ότι ήταν τουλάχιστον ατυχής και θα θέλαμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου που καθημερινά αγωνιά και προσπαθεί για την ποιοτική, αξιοπρεπή και ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου, σε καμία περίπτωση δεν το αντιμάχεται! Οι συσκέψεις που γίνονται σε “κλειστούς” κύκλους για κομματικές σκοπιμότητες και για να δίνει συγχαρητήρια ο πολιτικός προΐστάμενος στον πολιτικό υφιστάμενο και τούμπαλιν , δεν μας αφορούν. Ελπίζουμε στην επόμενη επίσκεψη, η αναπληρώτρια υπουργός να μη διστάσει να συνομιλήσει με τους θεσμικά εκλεγμένους φορείς του νοσοκομείου μας, έτσι ώστε να έχει μία πιο ουσιαστική και πραγματική άποψη για τα προβλήματα του.’’


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr