background img
banner
banner

Είπαν «όχι» στην πρόταση της ΔΕΥΑΑ για το «τέλος επανασύνδεσης»

ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

Τον έντονο προβληματισμό τους και εν τέλει την άρνησή τους να καταβάλουν «τέλος επανασύνδεσης» στο έργο της αποχέτευσης με παράλληλες τομές και για την ύδρευση, εξέφρασαν οι κάτοικοι του οικισμού Πανοράματος της Κοινότητας Ροδοδάφνης, οι οποίοι πραγματοποίησαν προχθές Κυριακή, το βράδυ, λαϊκή συνέλευση. Θεώρησαν υψηλό το κόστος των 180 ευρώ τονίζοντας πως ήδη τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΑ είναι υψηλά.

Στο κατάστημα «Κυριακόπουλου» που έγινε η συνάντηση, παρευρέθηκαν περίπου 80 κάτοικοι, τα μέλη του Συλλόγου Πανοράματος, καθώς και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροδοδάφνης Γιώργος Παλαιολογόπουλος, ωστόσο δεν υπήρξε εκπροσώπηση της δημοτικής αρχής, καθώς ο δήμαρχος απουσιάζει στο εξωτερικό.

Ουσιαστικά, το θέμα που συζητήθηκε και δόθηκε έμφαση αφορά το δίκτυο ύδρευσης. Όπως τονίστηκε, προκειμένου να γίνει παρέμβαση, η ΔΕΥΑΑ έχει προτείνει να αλλάξει τις προβληματικές και σκουριασμένες σωληνώσεις ταυτόχρονα με τις σωληνώσεις της αποχέτευσης, με το επιχείρημα ότι ούτως ή άλλως θα ανοίξει το δίκτυο για τις οποίες επεμβάσεις χρειάζονται. Η εκτίμηση ήταν ότι το κόστος των νέων επιχειρήσεων θα ήταν εφικτό να μηδενιστεί, καθώς με τις οι οδικές εργασίες θα πετύχαιναν το “με έναν σμπάρο δυο τριγώνια”.

Πεπαλαιωμένο το δίκτυο ύδρευσης

Σημειωτέον ότι το υπάρχον σύστημα των υπόγειων σωληνώσεων “σπάει” με ευκολία, υπάρχει διάβρωση σε πολλά σημεία και πρόκειται για ένα πεπαλαιωμένο δίκτυο που κατασκευάστηκε πριν από 55 χρόνια. Η ροή του νερού είναι πολύ μικρή και σε κάποια σημεία μάλιστα, δεν “φτάνει” καν. Λόγω των διαβρώσεων αυτών, η ΔΕΥΑΑ αναγκάζεται να μην αυξάνει την πίεση του νερού απ’ την κεντρική παροχή. Αυτό μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο έντονο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ροή του νερού αυξάνεται κατά το διπλάσιο λόγω των αναγκών των κατοίκων.

Η πρόταση της ΔΕΥΑΑ ήταν να γίνουν ταυτόχρονα οι εκσκαφές της εταιρείας Intrakat που εκτελεί το έργο της αποχέτευσης και της υπηρεσίας του νερού, προκειμένου έτσι, να “ελαττωθεί” το κόστος των εργατικών χεριών και ωρών. Έτσι, ζήτησε για αυτήν την περίπτωση, 180 ευρώ επιπλέον στον λογαριασμό της κάθε παροχής του χωριού που θα επωφεληθεί από την αλλαγή των σωληνώσεων, το οποίο ονόμασε “τέλος επανασύνδεσης”, με την προοπτική αυτό να ισχύσει σε βάθος διετίας.

Αυτό ήταν ουσιαστικά και το κυρίαρχο θέμα της προχθεσινής συνάντησης, καθώς οι κάτοικοι του οικισμού κλήθηκαν να αποφασίσουν αν θα δεχτούν την πρόταση της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΑ.

Φωτό Αρχείου

Το 90% είπε πως δεν συναινεί…

Όπως μεταφέρθηκε στo protionline.gr από τα μέλη του Συλλόγου Πανοράματος, κατά ένα ποσοστό τουλάχιστον 90%, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε. Οι ντόπιοι, θεώρησαν “εκμετάλλευση” ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας πως έχουν ήδη πληρώσει στους λογαριασμούς τους, τα τέλη συντήρησης και άρα και σύνδεσης της παροχής και η πρόταση απορρίφθηκε πανηγυρικά. Μάλιστα κάποιοι παρουσίασαν και επιχειρήματα, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το συγκεκριμένο κονδύλι που ζητά η ΔΕΥΑΑ, από την στιγμή που –όπως ανέφεραν – τα πάγια τέλη θεωρούνται ήδη αυξημένα θεωρώντας πως όλα είναι πληρωμένα. Κάπως έτσι, η πλειοψηφία αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιβαρύνει τους ντόπιους η όποια παρέμβαση της υπηρεσίας.

Επιπλέον, σημείωσαν πως αφού ούτως ή άλλως η Intrakat θα σκάψει για το δικό της δίκτυο της αποχέτευσης, και από την στιγμή που είναι ακριβώς η ίδια “διαδρομή σωληνώσεων”, είναι ευκαιρία για την ΔΕΥΑΑ να μηδενίσει τα έξοδα των εργατοωρών, εκσκαφής και αποκατάστασης και να μην πληρώσουν οι ντόπιοι το συγκεκριμένο ειδικό τέλος.
Σημειώνεται πως το έργο αφορά συνολικά 140 παροχές νερού (ρολόγια), που σημαίνει ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι ο μισός περίπου οικισμός…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr