background img
banner
banner

Ελάχιστη προσέλευση για την τέταρτη δόση ενάντια στον covid

ΤΟ 65% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΕΙΧΕ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ – ΤΟ 70% ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ

Με τις νέες μολύνσεις της νόσου covid-19 να φτάνουν τις 120 κατά μέσο όρο ανά ημέρα σε επίπεδο νομού, αλλά και μία… “σταθερή” νοσηρότητα που αγγίζει το 9% του πληθυσμού ανά εικοσιτετράωρο στην Αιγιάλεια, συνεχίζεται να καταγράφεται η ενδιαφέρουσα καθημερινή “εικόνα” του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες του protionline.gr στα δύο σημεία που τελούνται εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, το ποσοστό των δημοτών που έχουν λάβει την τέταρτη δόση αγγίζει το 80% για τα άτομα από 65 ετών και άνω, ενώ στον αντίποδα μόνο το… 10% των ηλικιών 18 έως 60 ετών, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν την τέταρτη δόση που προτείνει το υπουργείο στους πολίτες υπό την μορφή της σύστασης.

Ο κόσμος έχει κουραστεί από την πανδημία

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό με τέταρτη δόση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Αυτό προέκυψε από ανάλογη προτροπή που κάνουν οι ειδικοί υγειονομικοί επιστήμονες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση, τα τελευταία δύο χρόνια. Αφενός μία τέταρτη δόση και οι τόσο “συχνοί” εμβολιασμοί τελικά τείνουν να “κουράσουν” και να αλλάξουν άρδην το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, αφετέρου είναι γεγονός ότι βάσει των στοιχείων που προκύπτουν μέχρι στιγμής και ειδικά σε τοπικό επίπεδο που υπάρχουν πολλά τέτοιες περιπτώσεις, η τέταρτη δόση θα καταστεί ¨σωτήρια¨ μόνο σε άτομα με ευπάθεια και χρόνια νοσήματα ή άτομα της τρίτης ηλικίας. Μάλιστα, αυτό που εξετάζεται να συμβεί, είναι η τέταρτη δόση του εμβολίου να είναι και να συνίσταται υπό μορφή σύστασης και μόνο προαιρετικά. Αυτό όμως, πιθανολογείται να αρθεί κατά την διάρκεια ενός νέου μελλοντικού, εντατικού επιδημικού κύματος από το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και μετά.

Μειωμένη εμφανίζεται και η προσέλευση του κόσμου στα κατά τόπους φαρμακεία της Αιγιάλειας τα οποία πραγματοποιούν Rapid Tests, γεγονός που σημαίνει ότι ο μέσος δημότης μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, πλέον δεν πρόκειται να… “πολυασχολείται” με τον κορωνοϊό και την διασπορά της πανδημίας. Αυτό εξηγείται ως εξής: Οι Αιγιαλείς έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τα συνεχόμενα υποχρεωτικά υγειονομικά μέτρα των δύο τελευταίων ετών και βεβαίως, θεωρούν ότι έχοντας κάνει κατά 70% τις δύο δόσεις του εμβολίου τους, έχουν “καθαρίσει δια παντός” από πιθανή μελλοντική νόσηση ή την όποια πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό έστω και δίχως εμφανή συμπτώματα. Πολλοί δημότες παραξενεύονται και θυμώνουν όταν διαπιστώσουν ότι βγαίνουν θετικοί στην νέα μετάλλαξη, σε σημείο μάλιστα που αυτό να λειτουργεί “εκδικητικά” μέσα τους, με αποτέλεσμα να βγαίνουν έξω στους δρόμους αδιαφορώντας για το αν θα κολλήσουν κάποιον ή θα γίνουν αποκλειστική εστία μετάδοσης του ιού.

Προκλητική συμπεριφορά από κάποιους…

Ένα χαρακτηριστικό και σαφώς… παράδοξο που συμβαίνει στην Αιγιάλεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι το γεγονός ότι πολλοί έχουν πιστέψει ότι το να νοσήσουν από κορωνοϊό, πλέον είναι κάτι που δεν έχει καμία σημασία και ούτε “συνοδεύεται” από το απαραίτητο “πενθήμερο αποκατάστασης” που ισχύει σε κάθε περίπτωση για όσους νοσούν. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ενώ είχαν ανακοινώσει στον στενό φιλικό τους κύκλο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας ότι νοσούν από covid, έκαναν “επική’ και… προκλητική κοινωνική εμφάνιση στην περιφορά του Επιταφίου ή στους χώρους των ναών.

Στο ΓΝΑΑ συνεχίζονται τα εμβόλια μέχρι… νεοτέρας

Στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου) οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού συνεχίζονται να τελούνται με συνέπεια από πλευράς υγειονομικών και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά με αισθητά μειωμένη την κίνηση από πλευράς κόσμου. Τα κλικ των κλεισμένων ραντεβού μέσω της πλατφόρμας έχουν σαφέστατη πτώση και σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα, οι εμβολιασμοί θα διεξάγονται τις ημέρες που ήδη ισχύουν και τελούνται.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε Δευτέρα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το αμερικανικό σκεύασμα της Johnson and Johnson, ενώ κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο πραγματοποιούνται εμβόλια με το Pfizer της εταιρείας BioNteck, με συγκεκριμένα ραντεβού, με ώρα έναρξης λίγο μετά τις 8 το πρωί. Τέλος, παρ’ όλη την αισθητά μειωμένη ζήτηση, συνεχίζονται και οι παιδικοί εμβολιασμοί (ηλικίες 5 έως 11) ενώ οι ημέρες που τελούνται είναι κάθε Πέμπτη και Σάββατο. Πιθανές αλλαγές σε ημέρες ή άλλες λεπτομέρειες που αφορούν την διαδικασία των εμβολίων, πρόκειται να ανακοινωθούν από τα τέλη του Μαΐου και έπειτα.

Συνεχίζονται τα Rapid Tests στο ΚΥΑ

Ταυτόχρονα, στο Κ. Υ. Αιγίου και στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα που ονομάζεται “Μάνα και Παιδί”, τα δωρεάν Rapid Tests συνεχίζονται με μεγάλη συνέπεια από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ενώ ένα πολύ χαρακτηριστικό στατιστικό είναι το ότι η συμμετοχή του κόσμου έχει μειωθεί τουλάχιστον στο μισό, σε σχέση με την προσέλευση που υπήρχε στο κέντρο πριν περίπου έναν μήνα, αρχές Απριλίου. Τέλος να σημειωθεί ότι, στο Κέντρο Υγείας Αιγίου θα συνεχιστούν τα δωρεάν “τσεκαρίσματα” για την ανίχνευση του νέου κορωνοϊού, έστω και αν δεν υπάρχει ζήτηση ή προσέλευση μαθητών, δημοτών ή επισκεπτών, καθώς αυτό το σημείο εξυπηρετεί μια τεράστια χιλιομετρικά απόσταση και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι κόσμου.

Η προσέλευση του κοινού όμως είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί ως σημείο Rapid Tests. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στις 14 Μαρτίου ‘22 ημέρα Δευτέρα έγιναν 156 τεστ και διαπιστώθηκαν 21 νέες μολύνσεις, ενώ στις 5 Μαϊου ‘22 ημέρα Πέμπτη έγιναν 30 συνολικά τεστ στα οποία διαπιστώθηκαν 3 θετικά, γεγονός που αποδεικνύει την αισθητά μειωμένη κίνηση και ενδιαφέρον, από πλευράς των δημοτών.

“Γόρδιος δεσμός” στο Κ.Υ Ακράτας

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σε πρακτικό επίπεδο η ορθή λειτουργία του Κ.Υ. Ακράτας συνεχίζει να είναι το θέμα των μετακινήσεων ιατρών, που είχε σαν συνέπεια να προκύψει ένας “γόρδιος δεσμός” με τα κλεισμένα ραντεβού. Παράλληλα, η αλλαγή που υπάρχει στο Κέντρο Υγείας είναι ότι σε σχέση με πριν λίγο διάστημα, τα ραντεβού πλέον κλείνονται μόνο μέσω διαδικτύου. Πιο συγκεκριμένα, οποιοσδήποτε ασθενής θελήσει να εξασφαλίσει ένα επόμενο ραντεβού εξετάσεων, μπορεί να το επισημοποιήσει και να το πραγματοποιήσει μόνο μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής σελίδας του ΕΟΔΥ.

Να σημειωθεί ότι, στο Κ.Υ. Ακράτας καθημερινά πραγματοποιούνται ραντεβού για όλα τα ιατρεία και όλες τις ειδικότητες και έχει ξεκινήσει λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα. Μάλιστα σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του κέντρου, η λύση του κλεισίματος ραντεβού με τηλεφωνική επικοινωνία πλέον δεν ενδείκνυται, καθώς υπάρχει τρομερή “συμφόρηση” στο τηλεφωνικό κέντρο και τις δεκάδες κλήσεις επικοινωνίας, συνήθως τις καλύπτει μόνο ένας άνθρωπος, γεγονός που σημαίνει αυτόματα ότι είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής.

Τι γίνεται με την τέταρτη δόση και τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον

Σε αντίθεση με μία πολύ “φορτωμένη” διετία που υπήρξε στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής πλευράς του δήμου, το Κέντρο Υγείας της περιοχής έχει σταματήσει τους εξωτερικούς, καταδρομικούς εμβολιασμούς. Οι δε εμβολιασμοί της δράσης “κατ’ οίκον εμβολιασμός” στο κέντρο – τον οποίο υποστήριξε απόλυτα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό η 6η ΥΠΕ – έχουν περιοριστεί στις ελάχιστες εξαιρέσεις και μόνο κατόπιν πρόσκλησης από κάτοικο της περιοχής. Όσο για τους στατικούς εμβολιασμούς κατά του covid-19, τελούνται μόνο μία φορά την εβδομάδα, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κ.Υ, κάθε Πέμπτη και αποκλειστικά με το αμερικανικό σκεύασμα της Pfizer.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως που υπάρχει από την ανατολική πλευρά του δήμου και σε σχέση με το ενδιαφέρον του κοινού για τα εμβόλια, είναι ότι το 70% των μόνιμων κατοίκων της περιοχής οι οποίοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, έχουν ολοκληρώσει και την 4η δόση του εμβολιασμού του. Το πιο ενθαρρυντικό από όλα βέβαια, είναι ότι τις τελευταίες μέρες έχει μειωθεί αρκετά η ζήτηση και η προσέλευση στο κέντρο για την 4η δόση, γεγονός που σημαίνει αυτομάτως ότι όσοι ήταν να το κάνουν το έχουν ήδη πραγματοποιήσει και… απομένει μόνο το κομμάτι των ανθρώπων που δίσταζαν και ανέβαλαν συνεχώς το ραντεβού τους, απ’ την πρώτη ή την δεύτερη δόση που πρότεινε το υπουργείο ως απαραίτητη και υποχρεωτική.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr