background img
banner
banner

Ενεργειακό blackout: Μέτρα «επανάσταση» με τηλεργασία, φθηνά ΜΜΜ και «lockdown» στις κυριακάτικες βόλτες

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την πρώτη παγκόσμια ενεργειακή κρίση αυτού του είδους και οι χώρες ανά τον κόσμο πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου, προειδοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), που σημειωτέον θεσπίστηκε το 1973 εν τω μέσω της πετρελαϊκής κρίσης για να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

«Οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αναμένεται να ενταθούν στους επόμενους μήνες, καθώς επίκειται το καλοκαίρι όπου ο κόσμος ταξιδεύει και οδηγεί περισσότερο και τα αποθέματα καυσίμων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η ΙΕΑ συνέστησε 10 άμεσα βήματα που πρέπει να κάνουν οι χώρες για να διατηρήσουν κάποια αποθέματα πετρελαίου, όπως το να μειώσουν τα όρια ταχύτητας, να επιβάλουν τηλεργασία τρεις ημέρες την εβδομάδα και να ενθαρρύνουν τη χρήση των τρένων αντί των αεροπλάνων όποτε είναι εφικτό. Παράλληλα, προτείνει να μειωθούν τα εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να αυξηθεί η χρήση τους.

Μεταξύ άλλων, προτείνει να καθιερωθούν οι Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο στις πόλεις, ομαδικές μετακινήσεις με το ίδιο αυτοκίνητο και μείωση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ώστε να αυξηθεί η χρήση τους.

Αν οι ανεπτυγμένες οικονομίες εφαρμόσουν τα 10 μέτρα, η ΙΕΑ εκτιμά πως θα μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου κατά 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου όσο τα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου που θα απουσιάσουν από τις αγορές του κόσμου τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα πρότεινε σειρά διαρθρωτικών και μακροπρόθεσμων αλλαγών, όπως το να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στην Ε.Ε., που εδώ και χρόνια εισάγει από τη Ρωσία περίπου το 40% του φυσικού αερίου και πάνω από το 25% του πετρελαίου που καταναλώνει, οι πολιτικές ηγεσίες έχουν ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να κάνουν οικονομία στη χρήση ενέργειας.

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να μειώσει στα 9 ευρώ για το επόμενο τρίμηνο τη τιμή της μηνιαίας κάρτας για τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ενώ στην Ιταλία έχει τεθεί σε εφαρμογή η επιχείρηση «Επιχείρηση – Θερμοστάτες» σύμφωνα με το οποίο έχει ζητηθεί από τους πολίτες να ρυθμίζεται πάνω από τους 19 βαθμούς.

Όσο για το καλοκαίρι δεν θα μπορεί οι θερμοστάτες να πέφτουν κάτω από τους 27 βαθμούς με ανάλογη απόκλιση.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr