background img
banner
banner

‘’Εργαλείο’’ για νέες επιχειρήσεις γης

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ “ΤΡΕΧΕΙ” ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καινούρια προγράμματα που διατίθενται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ως “χείρα βοηθείας” σε νέους αγρότες, “τρέχει” για ντόπιους ενδιαφερόμενους – επιχειρηματίες γης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αιγιάλειας. Συνάμα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι όποιες επιδοτήσεις έχουν προβλεφθεί από το υπουργείο, με το τοπικό Τμήμα να καλείται να διεκπεραιώσει αυξημένο όγκο εργασιών, μολονότι η επικείμενη συνταξιοδότηση των δύο εκ των τριών Γεωπόνων του Τμήματος, αφήνει σύντομα μόνο έναν αρμόδιο Γεωπόνο να χειρίζεται τις υποθέσεις, γεγονός που υπάρχει κίνδυνος να σημάνει αυτόματα και το οριστικό τέλος του Τμήματος.

Αύξηση επιδοτήσεων για φυτική και ζωική παραγωγή

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, φέτος δίδεται η δυνατότητα σε νέους αγρότες να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα με περισσότερα κίνητρα, τομέας ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας της Αιγιάλειας.

Το πόσο ενίσχυσης για την κατηγορία των νέων αγροτών, θα είναι 30.000 ευρώ για γεωργικές ή κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που θα έχουν φυτική, ζωική ή µικτή παραγωγική κατεύθυνση. Το ποσό αυτό θα διαµορφώνεται έως και 40 χιλιάδες ευρώ περίπου, µε βάση την αύξηση εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των δικαιούχων των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε ορεινές περιοχές και σε περιφερειακές ενότητες µε πληθυσµιακή πυκνότητα µικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο µε βάση την απογραφή πληθυσµού. Τέλος, προβλέπεται αύξηση του συνολικού ύψους του ποσού κατά 10.000 ευρώ, όταν πρόκειται για ζωική παραγωγική κατεύθυνση της εκµετάλλευσης. Το δε ηλικιακό όριο που υπάρχει για τις καινούριες αιτήσεις νέων αγροτών, είναι τα 41 έτη.

Τουλάχιστον 25 “δυνατές επιχειρήσεις” χειρίζεται το Τμήμα

Το Γραφείο Αγροτικής ανάπτυξης της οδού Κορίνθου είναι ένα ενεργό “κύτταρο” της λειτουργικότητας του εμπορικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής και έχει τη μέριμνα για την ανάπτυξη και την ποιοτική βελτίωση των τομέων της φυτικής και ζωικής παραγωγής. Διαθέτει τον έλεγχο των ενοτήτων ενώ διαχειρίζεται την λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Αρμοδιότητά του είναι επιπλέον, η διενέργεια ελέγχων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου, ην εξασφάλιση της υγείας των ζώων και η λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Π.Ε. Επίσης, ασχολείται με την ανάπτυξη και αρμοδιότητες τοπογραφίας, οι δε μόνιμοι εξαγωγείς που το Γραφείο έχει άμεση συνεργασία ανέρχονται στους 25 περίπου. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκονται παραγωγοί και έμποροι με τεράστια εμπειρία και δυναμική και με μεγάλο όγκο προϊόντων, τα οποία λογίζονται ως εξαιρετικής ποιότητας αγαθά τοπικής παραγωγής.

Προβλέπεται αύξηση νέων επιχειρήσεων γης

Βασική προϋπόθεση των τρεχουσών εισφορών και παροχών και η ύπαρξη επιχειρηματικού σχεδίου, ώστε να εξελιχθούν σε σύγχρονους αγρότες και πραγματικούς επιχειρηματίες οι νέες αιτήσεις, είναι να παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας που έχουν ζήτηση στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι για πρώτη φορά η διαδικασία υποβολής φακέλου και εγγράφων, αλλά και η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στόχος είναι να μην υπάρξει παράταση ή καθυστέρηση και τα χρήματα των δικαιούχων να δοθούν άμεσα, δίχως χρονοκαθυστερηση.

Έτσι, προβλέπεται αύξηση των νέων επιχειρήσεων γης για το επόμενο χρόνο, που έρχονται να προστεθούν στις 25 “δυνατές” επιχειρήσεις που χειρίζεται το Τμήμα της οδού Κορίνθου, καθώς και τους εκατοντάδες ιδιώτες που ασχολούνται με την ζωική παραγωγή, την φυτική παραγωγή, την μελισσοκομία και το εμπόριο των διαφόρων προϊόντων που παράγονται στην Αιγιάλεια.

“Για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων, στο κομμάτι των εξαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο (από το Τρινιντάντ μέχρι την Αυστραλία και τον Καναδά μέχρι την Βόρεια Ευρώπη) η Αιγιάλεια στέλνει αγαθά. Υπάρχουν πολλές τοπικές εταιρείες επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που μετέχουν σε αυτή την διαδικασία και πρόκειται για τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή, με εξαγωγές σε κρασί, σταφίδες και εσπεριδοειδή, μία γκάμα προϊόντων τεράστια και με μεγάλη δυναμική στον χώρο του εμπορίου” ανέφερε στo protionline.gr ο Προϊστάμενος του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης Αιγιάλειας Δημήτρης Αλεξόπουλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ έχει ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια (!) στην υπηρεσία, από κάθε δυνατό πόστο.

“Έχω καταθέσει έγγραφα και υπομνήματα παντού, αν δεν υπάρξει λύση η υπηρεσία θα κλείσει”

“Τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει το γραφείο μας την τελευταία τριακονταετία και αυτό δεν είναι άλλο από την ύπαρξη ενός Γεωπόνου Α.Ε.” θέλησε να πει ο Προϊστάμενος του Τμήματος.

Στην ερώτηση του protionline.gr για τις ενέργειες που έχουν γίνει προκειμένου να προσληφθεί ένας ακόμα (απαραίτητος) Γεωπόνος Α Ε., ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων “…προσπάθησα με κάθε τρόπο να μπορέσω να κινητοποιήσω τις διαδικασίες για να έρθει κάποιος στο Τμήμα μέσω βουλευτών και πολιτικών, έφτασα μέχρι και στην Βουλή με ανάλογο ερώτημα. Δυστυχώς ποτέ δεν έβγαλα άκρη, όλοι μου υπόσχονταν και τίποτα δεν γινόταν. Έχω καταθέσει έγγραφα και υπομνήματα παντού, θεωρώ ότι αν δεν υπάρξει λύση στο τέλος η υπηρεσία θα κλείσει”.
Να σημειωθεί ότι, υπεύθυνος του Τμήματος και των τρεχόντων φετινών προγραμμάτων είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θ. Βασιλόπουλος και ο πλέον αρμόδιος για τις όποιες ρυθμίσεις, προγράμματα, χορηγίες ή εγκρίσεις.

Το Τμήμα επίσης, εξυπηρετεί και ιδιώτες οι οποίοι δεν είναι αγρότες και προσέρχονται για διάφορους άλλους λόγους, όπως παραδείγματος χάριν δικαιολογητικά για μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων ή άλλα έγγραφα που αφορούν την ΔΟΥ και τις φορολογικές δηλώσεις.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr