background img
banner
banner

Κίνδυνος «εμφράγματος» στα έργα του δήμου

ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ – ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

Μεγάλο κίνδυνο για ανατροπή του προγραμματισμού εκτέλεσης έργων, εξαιτίας των υπερβολικών ανατιμήσεων των υλικών, αντιμετωπίζει ο δήμος Αιγιαλείας. Την ώρα που η πλατεία Αγ. Λαύρας παραμένει σκαμμένη και ημιτελής, δεν αποκλείεται να μπουν σε… «μπελάδες» κι άλλα είτε υπό εκτέλεση είτε δρομολογημένα έργα, πάνω στα οποία έχουν «επενδύσει» πολλά, δήμος και τοπική κοινωνία.

Το ασταθές οικονομικό περιβάλλον τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, που επιδεινώθηκε λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία απειλεί πλέον με «πάγωμα», ακόμη και έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ενώ καθόλου ευοίωνη δεν είναι η κατάσταση με όσα έργα δημοπρατήθηκαν και επρόκειτο να δημοπρατηθούν άμεσα.

Η ανησυχία είναι έκδηλη στους δήμους και τις περιφέρειες, όπως και γενικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ουδείς είναι σε θέση να κάνει καμία πρόβλεψη ή εκτίμηση για το επόμενο εξάμηνο, αναφορικά με το πώς θα διαμορφωθούν τα τιμολόγια βασικών υλικών κατασκευής, προκειμένου να αποτιμηθεί ποια θα είναι η πορεία των έργων.

Τον προβληματισμό του για το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει, σαφώς όχι μόνο στον δήμο Αιγιαλείας αλλά πανελλαδικά, εξέφρασε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το βράδυ της Δευτέρας στο γραφείο του, με αρχηγούς δημοτικών παρατάξεων. Είναι δε γεγονός ότι η εκτίναξη των τιμών των υλικών κατασκευής, ωθεί αναδόχους σε αναστολή των εργασιών σε πολλά εργοτάξια σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάποιοι… κάνουν πίσω προτού καν ξεκινήσουν φοβούμενοι ότι στο τέλος θα μετρήσουν απώλειες. Υπάρχουν δε πολλές περιπτώσεις εργολάβων που ενώ έχουν δώσει γενναίες εκπτώσεις με τα περσινά δεδομένα, πλέον δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν και προχωρούν σε διάλυση συμβάσεων.

Ζητείται ουσιαστική αναθεώρηση τιμών

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απασχολεί έντονα τη δημοτική αρχή και για δρομολογημένα έργα του δήμου και είναι χαρακτηριστική η απάντηση του δημάρχου στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Γούτου, σχετικά με τον εάν υπάρχει κίνδυνος παύσης για τις εργασίες στο αποχετευτικό των οικισμών. ΄΄Ναι, υπάρχει κίνδυνος, τίποτα δεν αποκλείεται από τη στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση στα υλικά. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα, η άσφαλτος που έχουν υπολογίσει για τις επουλώσεις του οδοστρώματος από τις τομές στο έργο της αποχέτευσης, είχε υπολογιστεί με 105 ευρώ ανά κυβικό ενώ πλέον, με τιμολόγηση αγοραπωλησίας λόγω καθυστερήσεων διαμορφώνεται στα 741. Φανταστείτε το ποσό αυτού του υλικού επί του όλου έργου. Θετικό είναι πάντως ότι για το εν λόγω έργο χρειάζονται περισσότερο άλλα υλικά όπως σωλήνες που έχουν παραληφθεί. Βεβαίως υπάρχει καθυστέρηση, αφού κάθε ανάδοχος τροποποιεί τις μεταφορές, καθώς τα περισσότερα υλικά από αυτά έρχονται εδώ από άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα οι σωλήνες που έρχονται από την Ρουμανία. Να αναφέρω μόνο ότι, εμείς στην υπηρεσία της ΔΕΥΑΑ, για τις προμήθειες που χρειάζονται για μικροβλάβες, θέλουμε τριπλάσιο κοστολόγιο, από αυτό που χρειαζόμασταν για την αγορά πλαστικών, εξαρτημάτων, σωλήνων και ούτω καθεξής. Έχουμε πάρει τα υλικά και ζητάμε αναθεώρηση τιμών, που το υπουργείο προς το παρόν εγκρίνει και δίνει, αλλά με το σταγονόμετρο΄΄.

Προβληματισμός και για το έργο των δικτύων αποχέτευσης

Ερωτηθείς για το πώς προχωρά το εν λόγω έργο, ο δήμαρχος είπε πως ΄΄υπάρχει καθυστέρηση και δεν προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος της σύμβασης. Ωστόσο, το έργο προχωράει, καλύπτουν κάποια πράγματα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η εταιρεία θα αποζημιωθεί με την διαφορά της τιμής που ισχύει. Μία εταιρεία αναλαμβάνει διαφόρων ειδών έργα που πιθανώς τα έσοδα που έχει από αυτά, μπορούν να καλύψουν την ρευστότητα, από τις προκαταβολές ή τις πληρωμές, καλύπτοντας τα κενά. Βέβαια, όλα αυτά σε αυτό το επίπεδο, είναι ρευστά΄΄.
Να σημειωθεί ότι χθες ο δήμαρχος επρόκειτο να έχει συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία για το ζήτημα των έργων.

Καταλήγοντας, για το έργο των δικτύων, ο κ. Καλογερόπουλος σημείωσε: ΄΄Ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό, σε σχέση όχι με το χρονοδιάγραμμα, αλλά με την απτή πραγματικότητα. Είναι δεδομένο ότι θα ζητήσουν μία παράταση, αλλά για εμάς, το ζήτημα είναι να παραδίδεται κάθε τμήμα αυτοτελώς παρότι δεν προβλέπεται στη σύμβαση. Κατανοούμε ότι κάθε εταιρεία δέχεται και αυτή οικονομικές πιέσεις από αλλού, όμως και εμείς πρέπει να κοιτάξουμε το συμφέρον του δήμου και απαραίτητα το οικονομικό πλαίσιο στο σύνολό του΄΄.

Σκεπτικισμός για ρεύμα – Εργολαβία οδοφωτισμού

Στην ίδια σύσκεψη, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός και για την τιμή του ρεύματος και την πολύ μικρή είσπραξη τελών εκ μέρους του δήμου από τους παρόχους ενέργειας, με τον δήμαρχο να τονίζει πως πρέπει να ενταχθούν και οι δήμοι στις επιστροφές χρημάτων.

Προβληματισμός εκφράστηκε από την αντιπολίτευση και για την εκτέλεση της υπηρεσίας του ηλεκτροφωτισμού κοινοχρήστων χώρων, για την οποία οι παρατάξεις έχουν εκφράσει αντιρρήσεις εκτιμώντας πως θα επιφέρει δυσβάσταχτη επιβάρυνση για τους δημότες. Ο κ. Καλογερόπουλος έκανε γνωστό πως οι διαδικασίες προχωρούν κι ότι θα κληθεί άμεσα ο προσωρινός ανάδοχος να προσκομίσει τα απαιτούμενα έγγραφα ώστε να προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης. Χαρακτήρισε την έκπτωση του 7,5% πολύ μεγάλη, ενώ έκανε γνωστό πως είχε δοθεί με τιμές του 2021 και όχι σημερινές…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr