background img
banner
banner

Καλοκαίρι… εργασιακής φυγής για Αιγιαλείς

“ΞΕΝΙΤΕΥΤΗΚΑΝ” ΣΕ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Η ανεργία, η συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, η εργασιακή ανασφάλεια, η οικονομική ύφεση και οι καλύτερες αποδοχές, αποτελούν τους κυρίαρχους λόγους για τους οποίους αρκετοί Αιγιαλείς αναγκάζονται κάθε καλοκαίρι να… ξενιτεύονται, αναζητώντας εργασία σε πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Την τελευταία δεκαετία, τα νησιά “τραβούν” υπολογίσιμο εργατικό δυναμικό της περιοχής. Είναι άνθρωποι που φεύγουν για “σεζόν” με σκοπό να στηρίξουν το εισόδημά τους και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους. Ειδικά δε φέτος υπάρχει μεγαλύτερη τάση, από τη στιγμή που χωρίς μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό, φαίνεται ότι τα νησιά θα “βουλιάξουν” από κόσμο.

Τα συνήθη επαγγέλματα που “τραβιούνται” στα νησιά είναι αυτά που σχετίζονται κυρίως με την εστίαση και την αναψυχή. Ωστόσο, αρκετοί Αιγιαλείς βρίσκουν εργασία και στη φύλαξη ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή βιλών. Η ζήτηση έχει να κάνει κυρίως με την εξειδίκευση αλλά και το πόσο “φτασμένος” είναι καθείς, με το αντικείμενό του. Όσοι δε έχουν δώσει δείγματα γραφής και προηγούμενα χρόνια, γίνονται κυριολεκτικά… ανάρπαστοι, νιώθοντας πολλές φορές ότι στον τόπο τους δεν αναγνωρίζεται η αξία τους όσο θα έπρεπε.

«Σαλπάρουν» για ένα καλύτερο μέλλον

Προορισμοί όπως η Μύκονος, η Κρήτη, τα νησιά των Κυκλάδων και του Ιονίου, θεωρούνται από πολλούς “must καταστάσεις” και η σεζόν στα περισσότερα σημεία της χώρας έχει ήδη ξεκινήσει. Όμως δεν είναι όλα καλά, για όσους έχουν επιλέξει να φύγουν από την περιοχή και να αναζητήσουν εποχιακή εργασία σε κάποιον “πρωτοκλασάτο” τουριστικό προορισμό, στην προσπάθειά τους για μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα. Κάποιοι από τους τουλάχιστον 180 Αιγιαλείς που πρόκειται να εργαστούν μακριά από το “σπίτι τους” για φέτος το καλοκαίρι, αντιμετωπίζουν κάποια πρακτικά προβλήματα που δεν είχαν… σκεφτεί, αποφασίζοντας να επιλέξουν και να πραγματοποιήσουν μια τέτοια κίνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του protionline.gr στο 60% των περιπτώσεων, οι συνθήκες διαβίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολες. Συνθήκες εργασίας κάκιστες και ωράρια εξαντλητικά. Ένσημα του ΙΚΑ που κουτσουρεύονται στην πορεία της εργασίας, σχεδόν κατά το ήμισυ της αρχικής συμφωνίας μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, είναι κάποια από όσα… συμπληρώνουν το φετινό εργασιακό “παζλ” σε hot προορισμούς. Και τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για όσους φεύγουν για σεζόν αφήνοντας στην Αιγιάλεια τις οικογένειές τους.

Το 40% των εργαζομένων που “ξενιτεύεται” για μια σεζόν δεν επιστρέφει στον ίδιο προορισμό

Η μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται ο καθημερινός τρόπος διαβίωσης των ανθρώπων, “ανάγκασε” τα τελευταία χρόνια κάποιους επιχειρηματίες, να βρουν φθηνότερες “πατέντες” διαμονής προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος ενός υπαλλήλου που θα δουλέψει σεζόν στην επιχείρησή του. Αρκετοί Αιγιαλείς έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία τρία χρόνια απίστευτες πρακτικές εργασιακές δυσκολίες, με δημοφιλέστερες από αυτές την… ενοικίαση δωματίων ανά ομάδες τριών ή τεσσάρων ατόμων, την υποχρέωση να καταβάλουν τα tips στο τέλος της κάθε ημέρας στον εργοδότη, και τα ¨μειωμένα¨ ασφάλιστρα δηλώνοντας άλλη ειδικότητα από αυτήν που πραγματικά δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Μάλιστα, το 40% των εργαζομένων που αποφασίζει να “ξενιτευτεί” για μια σεζόν προκειμένου να κερδίσει περισσότερα από όσα θα έβγαζε σε κάποιο σημείο της Αιγιάλειας, δεν επιχειρεί να ξαναφύγει για τον ίδιο προορισμό ή ψάχνει λύσεις ακόμα και σε επιχειρήσεις ή μονάδες που λειτουργούν έξω από τα όρια της χώρας, επικυρώνοντας έτσι την πρόσφατη εκτίμηση του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου που ανέφερε ότι σχεδόν κάθε οικογένεια του δήμου πλέον, έχει έναν τουλάχιστον που λείπει από την περιοχή είτε για λόγους εργασίας είτε για λόγους σπουδών.

Ο Αιγιώτης dj που φροντίζει τα ηχητικά γούστα των επισκεπτών στο νησί των… διασήμων

Ερωτώμενος για το θέμα, ο disc jockey Σπύρος Πολυχρονόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο κοσμικό νησί της Μυκόνου εδώ και μερικές βδομάδες και θα παραμείνει μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου, ανέφερε στο protionline.gr μεταξύ άλλων: «Είναι η τέταρτη σερί χρονιά που εργάζομαι στο νησί και κάθε σεζόν διαρκεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Δεν υπάρχουν ρεπό, δουλεύω επτά ημέρες την εβδομάδα» ήταν τα πρώτα λόγια του επί… 30 σερί έτη έμπειρου και καταξιωμένου dj, ο οποίος “μιξάρει” στα deck ένα “πάντρεμα” τραγουδιών περίπου 6-7 ώρες κάθε νύχτα. Οι “mainstream – international” μουσικές επιλογές και η σύγχρονη χορευτική ελληνική μουσική είναι για εκείνον μία καθημερινή… πρόκληση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα ηχητικά γούστα διαφορετικών ανθρώπων με πολυφωνική… κουλτούρα. «Είναι μεγάλο “σχολείο” για εμένα η εργασία μου εδώ. Πρέπει να “μπλέξω” με επιτυχία, ακούσματα όπως Rn’B, Trap και House, Reggaeton και ελληνικές επιτυχίες μαζί, ώστε να καλυφθούν όλα τα γούστα» τόνισε ο 50χρονος Αιγιώτης, που θεωρείται από τους ¨τυχερούς¨ της φετινής σεζόν, καθώς στο αρχικό deal του με τους εργοδότες του, ήταν η διαμονή του να είναι σε δωμάτιο ενός ατόμου και μόνο.

Σπυρ. Πολυχρονόπουλος: «Αγαπώ την Αιγιάλεια, αλλά είναι ένας τόπος που… αδικείται»

«Λυπάμαι που το λέω… αλλά για να μείνουν τα “εργατικά χέρια” στην Αιγιάλεια, είτε αυτά φεύγουν για καλοκαιρινή σεζόν είτε για μόνιμες λύσεις το εξωτερικό, πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν και οι ανάλογες υποδομές. Πώς να μείνω να εργαστώ στο Αίγιο όταν η ίδια η πολιτεία, οι δημοτικές αρχές και οι πολιτικοί του τόπου δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν οι σωστές υποδομές για αυτό; Πώς θα μπορέσω να ανταποκριθώ οικονομικά στις απαιτήσεις της ζωής, αν επιλέξω να εργαστώ στην Αιγιάλεια; Με διώχνει η ίδια μου η πόλη. Δεν υπάρχει τουρισμός, δεν υπάρχει κόσμος που να επιλέξει διακοπές στην περιοχή και για αυτό φταίνε κατά πολύ οι τοπικοί “άρχοντες” και οι ανάλογες υποδομές που εδώ και έτη… δεν υφίστανται» ανέφερε στo protionline.gr και υποστήριξε ότι εάν δεν στηριχθεί στο εξής η εστίαση και αν δεν ενισχυθούν στο 100% τα καταστήματα της Αιγιάλειας με τον καλύτερο οικονομικό τρόπο σε πλαίσιο παροχών, δεν θα υπάρξει ποτέ άνοδος επισκεψιμότητας. «Χρειάζονται κονδύλια και οργάνωση για να στηριχθεί ο τουρισμός, όχι ψέματα. Η σεζόν στην Μύκονο διαρκεί πολλούς μήνες. Η σεζόν στην Αιγιάλεια διαρκεί δύο μήνες το πολύ και με το… ζόρι. Είναι λογικό να φεύγουν εργατικά χέρια από την Αιγιάλεια, υπάρχει αστάθεια εκεί» κατέληξε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

Η Ελένη Θεολόγη, με το «μαύρο διαμάντι» στη Σαντορίνη

«Βρέθηκα στο νησί έπειτα από μία επίσκεψη ενός επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Σαντορίνη. Ο επαγγελματίας ήρθε στο κατάστημά μου τον χειμώνα που πέρασε, κάποιος του είχε μιλήσει για το μαγαζί μου και τις ιδιαίτερες γεύσεις που προσφέρω και… ήρθε.
Μου έκανε μια πολύ δελεαστική, επαγγελματική πρόταση με τον απαράβατο όρο ό,τι θα ¨πάρω¨ μαζί μου τις συνταγές μου. Έτσι και έγινε, είμαι εδώ στο νησί ήδη και θα δουλέψω όλη την σεζόν, η οποία θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες, ίσως και παραπάνω» ήταν τα λόγια της Ελένης Θεολόγη, η οποία είναι επιχειρηματίας στην περιοχή της Αιγιάλειας στον χώρο της εστίασης, εδώ και πολλά χρόνια.

«Είμαι υπεύθυνη σε εστιατόριο στην ¨καρδιά¨ του νησιού και έχω αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι της επιχείρησης που εργάζομαι. Μου παρέχεται η διαμονή και το φαγητό και οι συνθήκες εργασίας είναι ανέλπιστα καλές» δήλωσε στo protionline.gr η κ. Θεολόγη, η οποία σαφώς και… έμμεσα, ¨προωθεί¨ τις σπεσιαλιτέ της σε όλον τον κόσμο, καθώς στην περιοχή όπου δουλεύει βρίσκονται εκδρομείς και επισκέπτες από τουλάχιστον 20 διαφορετικές χώρες, αυτή την στιγμή! «Ονομάζω το φρυγαδέλι που φτιάχνω… ¨μαύρο διαμάντι¨ και μέσω της εργασίας μου εδώ, το προωθώ. Αποκτώ πελατεία και για το χειμερινό κατάστημά μου που διαθέτω στην Αιγιάλεια» τόνισε.

Μέχρι τον Οκτώβριο με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας

Ερωτώμενη για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί της Σαντορίνης, η κ. Θεολόγη τόνισε στo protionline.gr γεμάτη ικανοποίηση: «Μου παρέχεται πλήρης ασφάλιση και οι συνθήκες άριστες, ανέλπιστα καλύτερες από ό,τι περίμενα. Εργάζομαι στην Σαντορίνη ήδη έναν μήνα και θα μείνω, πρώτα ο Θεός, έως τις 15 Οκτωβρίου. Αμέσως μετά η ¨dolce vita¨ ανοίγει και επανέρχομαι στις επάλξεις» ανέφερε στo protionline.gr η ιδιοκτήτρια της γνωστής ταβέρνας στην περιοχή της Αιγιάλειας.

Τέλος, να επισημανθεί ότι πολλοί άνθρωποι που “ταξιδεύουν” για μια νέα εργασιακή εμπειρία μακριά από τον τόπο τους, πολλές φορές “τραβούν” μαζί τους φίλους ή συνεργάτες, ακόμα και τις ίδιες τους τις οικογένειες, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια πιο αποτελεσματική σεζόν από πλευράς οικονομικής ευελιξίας, ενώ ταυτόχρονα η “βαριά βιομηχανία” του τουρισμού διανθίζει από την μία και στερείται από την άλλη, καθώς ο κορωνοϊός και η ενεργειακή κρίση έχουν αλλάξει κατά πολύ και την νοοτροπία του κόσμου και τα οικονομικά δεδομένα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr