background img
banner
banner

Κατέβασαν ρολά ακόμα δύο περίπτερα σε κομβικά σημεία του Αιγίου

Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το ένα μετά το άλλο το τελευταίο διάστημα τα περίπτερα της Αιγιάλειας είτε κλείνουν είτε περιμένουν τους δικαιούχους τους, ώστε να ενεργοποιηθεί η άδεια λειτουργίας. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου κάποια από αυτά έχουν όχι μόνο δεκαετίες ενσήμων, αλλά και πολύ κόσμο που… μεγάλωνε στο διάβα της ζωής με αυτές τις επιχειρήσεις ως καθημερινή αγορά αγαθών. Τελευταία “περιστατικά” που καταγράφονται με λουκέτα, είναι το κομβικό περίπτερο της οδού Σολωμού στα φανάρια της οδού Μητροπόλεως και το περίπτερο που βρίσκεται στην αρχή της Αλυκής στο Παλαιό Λιμεναρχείο. Οι τζίροι που κάνουν οι εν λόγω επιχειρήσεις, μερικές φορές καθιστούν ασύμφορη την λειτουργία τους, από πολλές απόψεις…

 

Τείνουν να γίνουν ο κανόνας τα κλειστά περίπτερα

Το περίπτερο μιας περιοχής παίρνει πάντα την… μορφή της ίδιας της πελατείας του. Έτσι “πορεύεται” εδώ και πολλά χρόνια η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή. Τα περίπτερα της Αιγιάλειας της δεκαετίας του ‘90 όπου ήταν κυρίως ένα μαγαζί για τα τσιγάρα και την καθημερινή εφημερίδα, μετατράπηκε γρήγορα και ξαφνικά σε “μικρό πολυκατάστημα” τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, προκειμένου ο εκάστοτε πελάτης να βρίσκει σχεδόν… όλα. Πριν περίπου μία δεκαετία, αλλάζει πάλι “μορφή” και επανέρχεται στην αρχική του, αυτής της παροχής των απολύτως απαραίτητων αγαθών, λόγω της μεγάλης κρίσης, των μνημονίων και σαφώς του κορωνοϊού. Τα δύο τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας, ήταν από τις λίγες επιχειρήσεις που βάσει νομοθεσίας, μπορούσε κάποιος να βρει σε λειτουργία, ακόμα και όταν υπήρχε το “σκληρό lock down” ή η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η ανασφάλεια των ανθρώπων που διατηρούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις όμως είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τους τελευταίους μήνες – ειδικότερα από τις αρχές του έτους και μετά – τα “παγερά κλειστά ρολά” σε κάποια από τα δεκάδες κλειστά πλέον περίπτερα του δήμου, τείνουν να γίνουν ο κανόνας της καθημερινότητας, όχι η εξαίρεση.

Πτώση και στην κίνηση και στους τζίρους

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων που διαθέτουν τέτοιου είδους επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα του δήμου, η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα σε σχέση με μια πενταετία ή εξαετία πριν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι στα περισσότερα τσιγάρα που πωλούνται στα περίπτερα, το καθαρό κέρδος του καταστηματάρχη δεν ξεπερνά το 2,5% σε κανένα είδος, ενώ ταυτόχρονα στις εφημερίδες και τα περιοδικά το ποσοστό κέρδους δεν υπερβαίνει το 4,5% της συνολικής αξίας του εκάστοτε προϊόντος. Μιλώντας στο protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου των Περιπτεριούχων Αιγιάλειας Γιώργος Τσινάκης, εξηγεί για το θέμα: «Μαζί με τους τζίρους μας, παράλληλα έχει πέσει και η δουλειά. Πολλοί συνάδελφοι θεωρούν ασύμφορη διαδικασία πλέον το να διατηρούν μια τέτοια επιχείρηση. Τα έξοδα ενός περιπτέρου είναι πολύ μεγάλα και τα έσοδα πάρα πολύ μικρά. Και δυστυχώς, αυτό στον πολύ κόσμο ούτε φαίνεται, ούτε γίνεται κατανοητό. Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που μπορούν να ενεργοποιήσουν την άδειά τους βάσει νομοθεσίας» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Τσινάκη.

Τα κέρδη είναι πολύ μικρά και η φορολογία αρκετά μεγάλη

«Ο κύριος όγκος του τζίρου ενός περιπτέρου προέρχεται από είδη που έχουν πολύ μικρή αξία και παράλληλα υψηλή φορολογία. Με τόσο μικρή κερδοφορία τοις εκατό στον κύριο όγκο των προϊόντων, τα πράγματα είναι πολύ δυσοίωνα για κάθε καταστηματάρχη του είδους. Αν πουλήσω στον κατάστημά μου τσιγάρα αξίας 1000 ευρώ, με το 2,5% θα λάβω 30 ευρώ κέρδος.
Αυτά τα πράγματα, όπως καταλαβαίνει και αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν γίνονται…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι οι ανατιμήσεις των προϊόντων πρώτης ανάγκης και οι τεράστιες αυξήσεις σε ενέργεια και πετρέλαιο, έχουν “γονατίσει” κυριολεκτικά τα περίπτερα της περιοχής, φέρνοντας τους σε απελπισία.

Τα πολυκαταστήματα, τα μίνι μάρκετ και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ήταν πάντοτε “μόνιμοι εχθροί” μιας επιχείρησης τέτοιου είδους.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά, “πόλεμος” θεωρούνται και τα έργα της πλατείας Αγίας Λαύρας που εξανάγκασαν τα περίπτερα που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια να λιγοστέψουν και να παρατηρείται ότι έχουν ρίξει σε έναν χρόνο μέσα, τον τζίρο κατά 30-35%.

“Πόλεμος” επίσης θεωρείται η αστάθεια που υφίστανται από φόρους και βέβαια, “πόλεμος” πλέον θεωρούνται οι συνεχόμενες ανατιμήσεις που αναγκάζουν τους καταστηματάρχες να χάνουν κέρδος μέσω του κράτους (φόρος προστιθέμενης αξίας) καθώς το 80% των προϊόντων, είναι φιξ.

Μόλις 16 περίπτερα

Αυτή την στιγμή και σύμφωνα με ανάλογη έρευνα του protionline.gr, τα περίπτερα που δουλεύουν καθημερινά σε όλο το φάσμα της πόλης είναι περίπου 16-18, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που… ανοίγουν για ένα “φεγγάρι” και κλείνουν πάλι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, σε άλλα σημεία του δήμου. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι κάποια περίπτερα που παραδοσιακά έκλειναν μετά τις 11 το βράδυ (και 1.30 κάποια πολύ κεντρικά τους θερινούς μήνες) πλέον λόγω της μείωσης της κίνησης κλείνουν πολύ πιο νωρίς, κάνοντας τα σημεία που υπάρχουν να “νεκρώνουν” γρήγορα και από συνολική κίνηση, αλλά και από αισθητικής άποψης. Πολλοί επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής δε, που διαθέτουν περίπτερα είτε πολλά χρόνια είτε σχετικά πρόσφατα, “μετακυλούν” το κατάστημα τους σε συγγενικά πρόσωπα ή άλλους συνεργάτες, ενώ πολλοί, είτε για λόγους συνταξιοδότησης είτε από κούραση και αναδουλειά, παραχωρούν το δικαίωμα της λειτουργίας τους στον δήμο όπου ανήκουν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr