background img
banner
banner

Λίγο πριν τη διαγωνιστική διαδικασία…

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Προδιαλεγμένων οργανικών και πρασίνων) Δήμων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων». Το έργο έχει προϋπολογισμό 5.344.400 ευρώ και ήδη έχει γίνει η έγκριση της δαπάνης, η δέσμευση και η διάθεση της πίστωσης, από τον δήμαρχο Αιγιαλείας.

Πρόκειται για το έργο «Μονάδα επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Προδιαλεγμένων οργανικών & πρασίνων) Δήμων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων» με σκοπό την παραγωγή compost υψηλής ποιότητας από τα προδιαλεγμένα οργανικά και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την περιβαλλοντικά ασφαλή και βιώσιμη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Χρόνος υλοποίησής αυτής 6 έτη + 6 έτη. Υπενθυμίζεται πως η Μονάδα, με τη λειτουργία της, πρόκειται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον όγκο των απορριμμάτων που μεταφέρονται και εναποτίθενται σε οργανωμένους χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων εκτός Αιγιάλειας, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την επιβάρυνση του δημοτικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται ακόμη πως έχει δοθεί ήδη και η σχετική βεβαίωση του προϊστάμενου Οικονομικής Υπηρεσίας του δήμου, για την αναγραφή της δαπάνης στον προϋπολογισμό, και όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Επίσης, ο δήμαρχος ενέκρινε τη δαπάνη, δεσμεύοντας την πίστωση ύψους 632.400 ευρώ, για τον εξοπλισμό της ΜΕΒΑ.

Απαντήσεις για ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ Αιγείρας ζητά η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων

Επιστολή με ερωτήματα που αφορούν την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Αιγείρας και το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ, απέστειλε η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, προς τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας (ΣΥΔΙΣΑ), με κοινοποίηση προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον δήμο Αιγιαλείας.

Όπως τονίζει, ΄΄από τον Ιανουάριο του 2019 ο ΧΥΤΑ Αιγείρας βρίσκεται εκτός λειτουργίας μετά από τις μαχητικές και μεγάλης διάρκειας κινητοποιήσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και σχετική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αιγίου.
Το έγγραφο με Α.Π. 228295 της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που από 28/12/2020 απεστάλη στην υπηρεσία σας, με θέμα “Διακοπή διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο “ΧΥΤΑ 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Αχαΐας στη θέση “Κακιχούνη” της ΔΕ Αιγείρας (ΠΕΤ 1907140725)”αναφέρει την διακοπή της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο, ενώ ο σχετικός φάκελος τίθεται στο αρχείο.. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αιγίου αναφέρει σειρά μέτρων που διατάσσει να παρθούν ώστε να περιοριστεί κατά το δυνατόν η ρύπανση του περιβάλλοντος από τον καρκινογόνο ΧΥΤΑ΄΄.
Η Επιτροπή Αγώνα ζητά ενημέρωση ως προς τα εξής: «1. Πώς προχωρούν τα έργα αποκατάστασης του ΧΑΔΑ. 2. Τι εργασίες έχουν προγραμματιστεί και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή τους ώστε να περιοριστεί η ρύπανση από τον ΧΥΤΑ όπως έχει διατάξει το δικαστήριο. 3. Ποιες αναλύσεις και αποτελέσματά τους έχει πραγματοποιήσει και προσκομίσει μέχρι σήμερα ο Δήμος Αιγιάλειας. 4. Γιατί δεν λαμβάνεται απόφαση οριστικού κλεισίματος του ΧΥΤΑ Αιγείρας, ώστε να προγραμματιστούν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου και επιστροφής του στην κοινωνία».

Περιμένει «πράσινο» από την Ο.Ε. ο ανάδοχος

Θυμίζουμε ότι η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ έχει δημοπρατηθεί, έχει ανακυρηχθεί ανάδοχος που έχει προσκομίσει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και περιμένει «πράσινο» από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου για να υπογράψει σύμβαση.

Το έργο προϋπολογισμού 500.000€ περίπου χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το σχετικό διαγωνισμό κέρδισε με έκπτωση 21% η αιγιώτικη ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr