background img
banner
banner

Μελαγχολία και… βροχή στην εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης

ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΟΓΓΟΥ

Σε ένα αρκετά φορτισμένο κλίμα λόγω της ιδιαιτερότητας της ημέρας αλλά και με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης που ξύπνησαν οι μνήμες της “μαύρης” επετείου της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου, η προγραμματισμένη εκδήλωση του Μουσείου Ιστορίας Λαογραφίας Λόγγου, κατά το ήμισυ, αφού η βροχή δεν επέτρεψε τη διεξαγωγή όλων των δράσεων. Η καλά οργανωμένη βραδιά, που τελείται κάθε έτος από το 2013 και μετά, περιελάμβανε ιστορικές αναφορές, καταθέσεις στεφάνων, ερμηνείες τραγουδιών και όλα όσα μπορούσαν να φιλοξενηθούν εντός του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Ξύπνησαν μνήμες – Στήριξη από πολλούς φίλους και φορείς

Μολονότι είχαν προγραμματιστεί υπαίθριες δράσεις, όπως το θεατρικό δρώμενο “Πάλε με χρόνια με καιρούς…” η βροχή ανέτρεψε τα σχέδια. Εντός του ναού εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιμανδρίτη π. Ανδρόνικο Τσαχριδη και τον Πρεσβύτερο π. Χρήστο Τσούλκα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο υπέρ των πεσόντων της Άλωσης και του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Συμμετείχε η Φιλαρμονική Αιγίου υπό τον Αρχιμουσικό Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλο. Εν συνεχεία, άπαντες εισήλθαν στον Ναό όπου παρακολούθησαν την ομιλία από τον Καθηγητή Θεολογίας π. Βασίλειο Τσουφλίδη, για τις συνθήκες και την καθημερινότητα της τότε εποχής και η θεματολογία του αφορούσε τον ελληνισμό της Τραπεζούντας και της Πόλης, συνεπαίρνοντας τους παρευρισκόμενους σε ένα ιδιαίτερο συγκινησιακό “γαϊτανάκι” με τον στιβαρό του λόγο. Τέλος, ερμηνεύτηκαν παραδοσιακά άσματα της Άλωσης, από τη Γυναικεία Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής, υπό την επιμέλεια του Σάκη Παπαδημητρίου. Σημαντική συμβολή στην όλη εκδήλωση, είχε και η Αιγιώτισσα φοιτήτρια Μουσειολογίας Μαρία Κορδού, η οποία προσέφερε εθελοντικά κάθε βοήθεια, ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά η όμορφη ημέρα μνήμης, ενώ το μεγαλύτερο ¨βάρος¨ των εκδηλώσεων είχε επωμιστεί το Δ.Σ. του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Λόγγου.

Πώς συνδέονται η Άλωση της Πόλης με τον Λόγγο και την Αιγιάλεια

Η συγκεκριμένη επιμνημόσυνη δέηση έχει καθιερωθεί από το 2016 και μετά και τελείται πάντα εις μνήμη των πεσόντων της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως και του γεγονότος ότι χάθηκε οριστικά η Πόλη από τον ελληνισμό. Η δέηση αυτή, είναι σαφώς ένα γεγονός συσχετιζόμενο με το Μουσείο του Λόγγου, καθώς υπάρχουν εκθέματα στους χώρους του, κυρίως εκκλησιαστικά είδη και θρησκευτικές εικόνες, τα οποία ουσιαστικά, είναι κειμήλια που προέρχονται από απογόνους ανθρώπων οι οποίοι ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης της παλαιάς εποχής. Το Δ.Σ. του μουσείου σκέφτηκε να αξιοποιήσει δεόντως τα στοιχεία και τα κειμήλια που βρέθηκαν στην κατοχή του και υπό την “σκέπη” του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερωνύμου, αλλά και του Μητροπολίτη πρώην κ. Αμβροσίου, η ιδέα των μελών του Δ.Σ. “άνθισε” για τα καλά. Το “μνημόσυνο” που τελείται κάθε χρόνο και που το βράδυ της Κυριακής … ξεχώρισε από κάθε άλλη εκδήλωση στην ευρύτερη περιοχή, εμπλουτίστηκε με αρκετές ιδιαιτερότητες, γεγονός που ήταν ορατό σε όλους όσους βρέθηκαν στον χώρο της εκδήλωσης.

Ποιοι παρέστησαν

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής της Ν.Δ. Αχαϊας Άγγελος Τσιγκρης, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μαρία Γιδά, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο Λιμενάρχης Αιγίου Μιχάλης Κωστάκης, η προϊσταμένη του Τελωνείου Αιγίου Σοφία Αντωνάτου, η πρόεδρος Βάνα Μπεντεβή, μέλη του Δ.Σ. της Ι.Λ.Ε.Α., το μέλος της Κοινότητας Αιγίου Σωκράτης Μαυρίδης κ.ά.

Να σημειωθεί ότι, η δράση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης και με την απόλυτη στήριξη της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ υπήρξαν και τοπικές, ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες χρηματοδότησαν επιπλέον τα αρκετά, συνολικά έξοδα της εκδήλωσης και στήριξαν περαιτέρω την όλη προσπάθεια. Μέσα στον μουσειακό χώρο δε, υπάρχουν ιδιόμορφα εκθέματα, τα οποία έχουν άρρηκτη σχέση με την ιστορικής σημασίας επέτειο. Τα ιερά κειμήλια προέρχονται από την εποχή των Παλαιολόγων και την εποχή της Μεταβυζαντινής περιόδου και “ταξιδεύουν” στον χρόνο από χέρι σε χέρι, από γενιά σε γενιά, μέσω των υπευθύνων του μουσείου και πιο συγκεκριμένα, της «ψυχής του μουσείου Μελπομένης Ρογκάλα. Η αρχική ιδέα της εκδήλωσης μάλιστα, ήταν μια συλλογική προσπάθεια του Δ.Σ. του μουσείου το 2013, βασιζόμενη σε ένα ποίημα με τίτλο “Το Μοιρολόι”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr