background img
banner
banner

Με αυξήσεις στα μεροκάματα

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – ‘‘ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ’’ ΛΕΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΙΓΙΟΥ

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, μετά την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Οικοδόμων, με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα. Εκλαμβάνεται ως μία μεγάλη επιτυχία του κλάδου, αφού οι πολυετείς αγώνες και οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνταν από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και τα συνδικάτα, απέδωσαν καρπούς!

Η νέα κλαδική ΣΣΕ που θα ισχύσει από 1.4.2022 προβλέπει τα εξής: Αύξηση 18,3% στο κατώτερο ημερομίσθιο του εργάτη. Αύξηση 28,4% στο κατώτερο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη. Αύξηση 38,5% στο κατώτερο ημερομίσθιο του τεχνίτη. Στα παραπάνω κατώτερα ημερομίσθια προστίθενται: 10% επίδομα γάμου. 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες. 10% επίδομα σπουδών. 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα και εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων. Επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των 25 που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Επίτευγμα μετά από 13 χρόνια

΄΄Η υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ των Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου, είναι μια μεγάλη επιτυχία γιατί καταφέραμε να σπάσουμε μια στρατηγική χρόνων της εργοδοσίας κι ένα δαιδαλώδες σύστημα αντεργατικών νόμων.

Είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα, των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μας μέσα στους χώρους δουλειάς. Αναμφισβήτητα, μετά από 13 χρόνια, αποτελεί μεγάλο επίτευγμα, αφού αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι οι αγώνες δεν πάνε ποτέ χαμένοι΄΄, επισήμανε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου Παναγιώτης Νύχτης, κάνοντας γνωστό πως τα όσα προβλέπει θα περάσουν σε όλο τον κλάδο των οικοδομών ανεξαρτήτου εργοδότη και πως έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ.

Ερωτηθείς αναφορικά με το κατά πόσο τα προβλεπόμενα της κλαδικής ΣΣΕ είναι στο πνεύμα των όσων ζητούσαν επί σειρά ετών οι οικοδόμοι, ο κ. Νύχτης, είπε:
΄΄Πιέσαμε για να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για όλους τους συναδέλφους, με τις υπάρχουσες συνθήκες. Από εκεί και πέρα, αποτελεί ένα σκαλοπάτι που θα πατήσουμε για μελλοντικές διεκδικήσεις΄΄.

Έρχονται μεγαλύτεροι αγώνες…

Παράλληλα, πρόσθεσε: ΄΄Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ δε σημαίνει πως ο αγώνας μας τελειώνει εδώ. Αντίθετα, τώρα χρειάζεται ο αγώνας να δυναμώσει, να ενταθεί η πάλη για την εφαρμογή της σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτό τον στόχο έχουμε μπροστά μας και θα αγωνιστούμε να τον πετύχουμε.
Μπροστά μας έχουμε μεγάλους αγώνες. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του αγώνα, της οργάνωσης, της Ομοσπονδίας και των σωματείων μας, μπορούμε να πετύχουμε νέες νίκες και αποτελέσματα. Να προστατεύσουμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους για εμάς και τις οικογένειές μας, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στο γενικότερο αγώνα που δίνουμε ως εργάτες ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr