background img
banner
banner

Με μία εξαιρετική εκδήλωση τίμησαν τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή

ΤΡΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΡΙΖΩΜΟ ΤΟΥ ‘22 ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

Με μία πολύ όμορφη εκδήλωση την Τετάρτη 18 Μαΐου το βράδυ, έκλεισε ο διπλός κύκλος της παράστασης “100 χρόνια ξεριζωμού από την Μικρά Ασία” την οποία επιμελήθηκαν και παρουσίασαν από κοινού το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, το Γυμνάσιο Καλαβρύτων και το 2ο ΓΕΛ Αιγίου. Η εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί και παρουσιαστεί και την προηγούμενη Δευτέρα 16 του μήνα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πολύκεντρου Πολιτιστικού Κέντρου Καλαβρύτων, επαναλήφθηκε την Τετάρτη στις 7.30 στον Δημοτικό Κινηματογράφο Απόλλων και ήταν… καταδικασμένη να έχει μία και μόνη κατάληξη (αυτή που αρμόζει στους συντελεστές και όσους κόπιασαν για να γίνουν όλα… σωστά) : Την απόλυτη επιτυχία!

Επιτυχής μουσικότητα όταν υπάρχει σύμπνοια

Η μεγάλη μουσική “παρέα” των τριών σχολείων που προέκυψε ως συνεργασία λόγω της ιδιαίτερης αυτής εκδήλωσης και της ιστορικής σημασίας της, ήταν συνολικά πάνω από 100 άτομα! Η χορωδία των 85 παιδιών που πλαισιώθηκε με τα 16 άτομα και αποτέλεσαν την ορχήστρα (με όργανα πνευστά και έγχορδα) ήταν το μεγαλύτερο “στοίχημα” της όλης εκδήλωσης, καθώς ο χρόνος της προετοιμασίας ήταν μικρός και οι μουσικές και τεχνικές απαιτήσεις αρκετά υψηλές.

Μιλώντας στο protionline.gr η μία εκ των δύο υπεύθυνων της ορχήστρας, η Καθηγήτρια Μουσικής Μαρία Παπαγεωργίου, ανέφερε για την παράσταση και τις συνθήκες που υπήρχαν ώστε να… συντονιστούν τόσοι πολλοί μαθητές μαζί: «Ήταν πολύ δύσκολο το όλο εγχείρημα. Είχαμε περιορισμένο χρόνο και δεν υπήρχε η δυνατότητα για πολλές πρόβες. Η επιτυχία της αποψινής εκδήλωσης και το μουσικό – ηχητικό αποτέλεσμα, είναι η πιο τρανή απόδειξη για το ταλέντο και τη θέληση που είχαν όλοι αυτοί οι μαθητές, ώστε να βγει το καλύτερο δυνατό τελικό ηχόχρωμα. Έπρεπε να… περάσουμε με το ύφος μας, την ιδιαιτερότητα της βραδιάς και της σημασίας της».

«Δουλέψαμε με μεράκι και πολύ μεγάλη συγκίνηση»

«Η συνεργασία μεταξύ των συντελεστών, των καθηγητών αλλά πρωτίστως των μαθητών, ήταν ανέλπιστα άψογη. Ίσως να μην τα καταφέρναμε εάν δεν υπήρχε αυτό το πνεύμα αλληλοκατανόησης και εργατικότητας. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο, διότι είχε προηγηθεί για τεράστιο διάστημα η καραντίνα και μεταξύ τους τα παιδιά είχαν… αποκοπεί. Αλλά και πέρα από αυτό, είναι πάρα πολύ δύσκολο να συντονιστούν τρία σχολεία. Οι συνεργάτες μου ήταν εξαιρετικοί και όλοι μαζί εργαστήκαμε πολύ για το σημερινό αποτέλεσμα που επικυρώνει με αξιοπρέπεια και επιτυχία, έναν πραγματικό “αγώνα δρόμου”. Δουλέψαμε με μεράκι. Η Μικρασιατική Καταστροφή μας δημιουργεί μεγάλη συγκίνηση. Η παράσταση στα Καλάβρυτα έβαλε τις βάσεις για την επιτυχία και… τώρα, μετά και την αποψινή μας απόδοση στο Αίγιο την… απολαμβάνουμε όλοι με την απόλυτη υπερηφάνεια!» συμπλήρωσε η κ. Παπαγεωργίου, ερωτώμενη από τo protionline.gr για τα πρακτικά “εμπόδια” που βρήκαν στον δρόμο τους οι συντελεστές.

Ποιοι ήταν οι συντελεστές της παράστασης που καταχειροκροτήθηκε από όλους

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι που διάβασαν τα κείμενα τα οποία επιμελήθηκαν και παραχώρησαν οι Φιλόλογοι Παναγιώτης Βάγιας, Σταυρούλα Διαλούπη και Βάνα Μπεντεβή, ήταν οι: Βιργινία Δημητριάδη, Ελεάννα Κανελλή, Άρτεμις Φλώρου, Κλειώ Μάντζιου, Σοφιάννα Παπαγεωργίου, Νταριάνα Φαλίδα, Βασιλική Κοντογιώργη, Χριστίνα Τσουρουφλή, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Χρυσά Βασιλοπούλου, Χριστίνα Καλογεροπούλου, Δήμητρα Αγάλου και η Έφη Αποστολοπούλου. Την επιμέλεια των τελικών κειμένων είχε η Κωνσταντίνα Δεσποτοπούλου και το πρόγραμμα είχε φιλοτεχνηθεί από την μαθήτρια Έφη Αποστολοπούλου. Την διεύθυνση της ορχήστρας και της χορωδίας είχαν η Καθηγήτρια Μουσικής Μαρία Παπαγεωργίου και η διδασκαλία των τραγουδιών του σχολείου των Καλαβρύτων επιμελήθηκε ο Καθηγητής Μουσικής Χρήστος Θεοδωρόπουλος. Να σημειωθεί ότι, οι μαθητές και μαθήτριες που ερμήνευσαν σολιστικά τα τραγούδια της βραδιάς, ήταν οι: Παναγιώτης Λιακόπουλος, Μαρία Διαμαντοπούλου, Άρτεμις Φλώρου, Βασίλης Σεφέρης και Αδαμαντία Μουντζουρούλια, οι οποίοι “ξεσήκωσαν” το κοινό με τις ερμηνείες τους.
Οι διευθυντές των τριών σχολικών μονάδων, Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα από το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, Ιωάννα Ροδοπούλου από το Γυμνάσιο Καλαβρύτων και Γιώργος Αγγελόπουλος από το 2ο ΓΕΛ Αιγίου, είχαν δώσει τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να οργανωθεί και να συντονιστεί όλος αυτός ο όγκος των μαθητών, όσο καλύτερα γίνεται.

Μαζί τους και στο πλευρό τους στον συντονισμό που διήρκεσε τρεις περίπου εβδομάδες, είχαν τους “εργάτες – καθηγητές” που επιμελήθηκαν την όλη προσπάθεια, Μαρία Παπαγεωργίου, Χρήστο Θεοδωρόπουλο, Εύη Αυγέρου, Λεωνίδα Ποταμίτη και Κωνσταντίνα Δεσποτοπούλου.

Τέλος, την 16μελή ορχήστρα που ερμήνευσε τα συνολικά επτά κομμάτια της εκδήλωσης (ένα ορχηστρικό και έξι γνωστά τραγούδια) αποτέλεσαν οι Α. Μουντζουρούλια, Φ. Ασπρούκου, Κ. Φράγκος, Β. Σεφέρης, Κ. Κουσουρής, Μ. Μεντζελοπούλου, Ι. Πετροπούλου, Γ. Τσουμπός, Α. Ρασσιάς, Α. Βασιλοπούλου, Δ. Μπερούκα, Μ. Χριστοδουλόπουλος, Α. Καρβελά, Κ. Νοκολαρά, Θ. Γκραικιώτης και Κ. Σκανδάμης.

Ειδική αναφορά έγινε στους “πρωτεργάτες” της όμορφης εκδήλωσης, Χρήστο Θεοδωρόπουλο, Ευανθία Αυγέρου και Λεωνίδα Ποταμίτη. Την προσπάθεια υποστήριξαν ο δήμος Καλαβρύτων και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α Αιγιάλειας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης πρώην κ. Αμβρόσιος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραίσκος, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινοφελούς Επιχείρησης του δήμου Μαρία Τσουκαλά, η επικεφαλής της ‘’Ποιοτικής Αιγιάλειας’’ Βασιλική Ψυχράμη, η προϊσταμένη του Τελωνίου Αιγίου Σοφία Αντωνάτου καθώς και πλήθος κόσμου, ανάμεσα τους και αρκετοί από το πολιτικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Σχόλια

  • 18 μαιου

    αγγελος ρασσιας 03/06/2022 19:07

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr