background img
banner
banner

Με συλλογικές αγωγές θα βρουν το… δίκιο τους

ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ – ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Όχι μόνο δεν έχει χαθεί το «παιχνίδι» για τους καταχρεωμένους, από τη ρήτρα αναπροσαρμογής του ρεύματος, καταναλωτές (νοικοκυριά και επαγγελματίες), αλλά έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από αυτή, καταφέρνοντας ταυτόχρονα και την κατάργησή της. Για να επιτευχθούν αυτά, χρειάζεται να συμμετάσχουν στις συλλογικές αγωγές που κατατίθενται από τις ενώσεις καταναλωτών ή να καταθέσουν μεμονωμένα ασφαλιστικά μέτρα, με τις μέχρι τώρα δεδικασμένες υποθέσεις να δείχνουν τον δρόμο της δικαίωσης…

Τα παραπάνω εξήχθησαν ως συμπέρασμα στην άκρως επιτυχημένη και διαφωτιστική εκδήλωση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 23 Μαΐου το απόγευμα ο Εμπορικός, Εισαγωγικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιαλείας στην αίθουσά του, με τη συμμετοχή ικανοποιητικού αριθμού ατόμων. Η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ήταν ό,τι πιο επίκαιρο και αναγκαίο είχαν να ακούσουν οι έμποροι της περιοχής που έχουν επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τη ρήτρα, η οποία ήρθε να προστεθεί στα ήδη βεβαρημένα εκ των συνθηκών, οικονομικά τους.

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Ρήτρα Αναπροσαρμογής – Αύξηση Ενέργειας – Προτάσεις – Λύσεις» και έδωσαν τα «φώτα» τους επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς. Αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος μετέφερε τους χαιρετισμούς παραγόντων, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος που ήταν παρών, τονίζοντας πως η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, πρέπει να καταργηθεί και όχι να ανασταλεί όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση. Ο δημοτικός σύμβουλος, μέλος της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» Παναγιώτης Μαρινόπουλος υπενθύμισε πως είχε προτείνει και στον δήμο τη διεξαγωγή ημερίδας για το θέμα, κυρίως προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των καταναλωτών ώστε να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος, ωστόσο η εκδήλωση δεν έγινε.

Γιατί είναι παράνομη η ρήτρα

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος ήταν άκρως κατατοπιστικός, αναφέροντας τους λόγους για τους οποίους η ρήτρα είναι παράνομη επικαλούμενος την αρχή της παραβατικότητας. Παράλληλα, είπε πως ήταν προαποφασισμένη και ότι δεν είναι διόλου ξεκάθαρο το πώς υπολογίζεται. Όπως είπε, ΄΄τα ζητήματα που προκύπτουν είναι μεν νομικά, αλλά πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι. Για την ρήτρα αναπροσαρμογής υπάρχει μία μονομερή τροποποίηση στις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις και βάσει του αστικού κώδικα, αυτό μπορεί νόμιμα να γίνει. Όμως η ρήτρα είναι μονομερής καθώς πρέπει να υπάρχει η συμφωνία με τον καταναλωτή και ταυτόχρονα, να δικαιολογείται ο λόγος για τον οποίο έχει δημιουργηθεί αυτή η ρήτρα. Έρχεται σαφώς, σε ρητή και μεγάλη αντίθεση σχέση με τα υφιστάμενα συμβόλαια καθώς δεν υπάρχει κάποια συμφωνία μετά καταναλωτή και παρόχου΄΄. Έκανε ακόμη λόγο για έλεγχος της καταχρηστικότητας καθώς οι προδιατυπωμένοι συμβατικοί όροι δεν αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Όπως τόνισε, ΄΄ο έλεγχος αυτός καταλαμβάνει κάθε επιμέρους σύμβαση, όπως οι κοινές συμβάσεις που έχουμε όλοι σχεδόν με την ΔΕΗ. Ως προϋπόθεση στο άρθρο 1 του νόμου 2251/94, τίθεται ως προϋπόθεση ένταξης των γενικών όρων στην σύμβαση, η εκ των προτέρων γνώση του καταναλωτή για το περιεχόμενο της σύμβασης. Κάτι που όμως δεν συνέβη, ενώ δεν τηρήθηκε η αρχή της διαφάνειας. Έτσι, ήρθαμε απέναντι σε μια πραγματικότητα η οποία προφανώς ήταν αποφασισμένη, δίχως να λάβει υπόψη καμία διάσταση κοινωνική ή της ουσίας των χρεώσεων΄΄.

Ο κ. Μπέσκος ανέφερε ακόμη πως ΄΄προκειμένου μια ρήτρα αναπροσαρμογής να θεωρηθεί νόμιμη, πρέπει να πληροί τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες επιβάλλονται από την Αρχή Διαφάνειας και βέβαια, να συμβαδίζει με τον αστικό κώδικα καλή την πίστη. Η πρώτη είναι να μνημονεύει ορισμένο ειδικό νόμο με τον οποίο να δικαιολογείται, δεύτερον να προβλέπει εύλογα αντικειμενικά κριτήρια αναπροσαρμογής της ρήτρας και τέλος, να προβλέπει το δικαίωμα του καταναλωτή της λύσης της σύμβασής του, όταν δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις. Σοβαρός λόγος όπου θα μπορούσε να δικαιολογήσει όλο αυτό, υπάρχει όταν γίνεται απρόβλεπτη εξέλιξη της σύμβασης του προμηθευτή, ή όταν είναι πλέον μη ανεκτή κατά την συνέχιση της καλής πίστης΄΄.

Υπέρ της ευδοκίμησης των αγωγών ο Δικηγορικός Σύλλογος

Αναφέρθηκε ακόμη στις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων που δεν ελήφθησαν υπόψη, αλλά και στην απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να στηρίξει τις συλλογικές αγωγές των καταναλωτών, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως θα δικαιωθούν. Συγκεκριμένα, όπως είπε, ΄΄είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις κινήσεις αυτές βλέποντας πως οι καταναλωτές θα δικαιωθούν κι έτσι εξήγγειλε την αναστολή της ρήτρας από 1η Ιουλίου. Όταν ένα μέτρο είναι νόμιμο δεν υπάρχει λόγος αναστολής. Η πράξη και μόνο της κυβέρνησης προδίδει την αντισυνταγματικότητα της ρήτρας. Το «βάφτισε» ως αναστολή και όχι κατάργηση για να μην φανεί ως «άτακτη υποχώρηση»΄΄.

΄΄Σε συνθήκες αγοράς και υγιούς ανταγωνισμού, τα αντικειμενικά κριτήρια είναι γενικότητες και δεν αρκούν για την θεμελίωση του ορισμένου και σπουδαίου λόγου που απαιτείται. Ο προμηθευτής οφείλει να παρέχει όλα τα στοιχεία στον καταναλωτή, τα οποία θα μπορεί να υπολογίζει τα οικονομικά δεδομένα της παροχής του. Η αναφορά τόσο του σπουδαίου λόγου όσο και των κριτηρίων αναπροσαρμογής, πρέπει να είναι σαφής και προσιτή προς τον καταναλωτή. Όλα αυτά που αναφέρω, είναι βάσει του νόμου της Διαφάνειας, τα οποία δεν τηρήθηκαν επ’ ουδενί. Το δικαστήριο της Ε.Ε. το 2013, έβγαλε αποφάσεις που ανέφεραν ότι οι ρήτρες αναπροσαρμογής για τις προμήθειες, εκτεθούν τον λόγο της μεταβολής του κόστους, ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να προβλέπει τις χρεώσεις και τις μεταβολές. Μάλιστα, ανέφερε ρητά, ότι σε περίπτωση διαφορετικών χρεώσεων και απροειδοποίητων τροποποιήσεων, ο καταναλωτής θα μπορεί να λύσει την συνεργασία δίχως άλλες κυρώσεις. Αυτά όλα, αφορούσαν πολίτες τις Ε.Ε. που χρησιμοποιούσαν φυσικό αέριο και έκαναν πρόσφυγες σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών΄΄, επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α.

΄΄ Θεωρούμε ότι το δικαστήριο θα δικαιώσει την αίτηση, καθώς είναι ένα λανθασμένο μέτρο που υπερβαίνει τις νόμιμες διαδικασίες. Ο πρωθυπουργός ήταν αναγκασμένος να διατάξει την αναστολή των χρεώσεων αυτού του είδους. Έπρεπε να εξαγγείλει την απευθείας κατάργηση του μέτρου. Η πολιτική όμως, είναι… πολιτική. Αυτά είναι πολιτικά παιχνίδια όπου σε αυτά ο καταναλωτής δεν έχει συμμετοχή ούτε και ευθύνη΄΄, πρόσθεσε.
Μίλησε επίσης για την περίπτωση επαγγελματία στην Πάτρα που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και δικαιώθηκε ώστε να καταβάλει μόνο την αξία του ρεύματος που έχει καταναλώσει και όχι τη ρήτρα.

Τοποθετήσεις φορέων

Παρών ήταν Συντονιστής του ΣΕΑΔΕ Δημήτρης Μπαρμπούνης, συνεργάτης του αντιπεριφερειάρχη κ. Ζαΐμη ο οποίος παραδέχθηκε πως το πρόβλημα είναι μεγάλο ενώ αναφέρθηκε στη στήριξη που παρέχεται στον επαγγελματία, μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο επιμελητηριακός σύμβουλος Κώστας Δεληγιάννης παρέδωσε φάκελο με τις ενέργειες του Επιμελητηρίου Αχαΐας για το θέμα κάνοντας αναφορά και στην ανάγκη ενημέρωσης για τις λύσεις που υπάρχουν για την ενέργεια, κάτι που επρόκειτο να γίνει στη συνέχεια από τον μηχανικό που ασχολείται με εφαρμογές πράσινης ενέργειας, Βασίλη Τιμοθέου.

 

Πρόεδρος ΙΝΚΑ: «Η λύση βρίσκεται στη συλλογική δράση»

Ο καταγόμενος από τα Καλάβρυτα πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης αναφέρθηκε στην πρώτη συλλογική αγωγή καταναλωτών που κατατέθηκε από τον ΙΝΚΑ και η οποία εκδικάζεται άμεσα, δηλαδή την 1η Ιουνίου. Μετέφερε το μέγεθος του προβλήματος, τονίζοντας πως κάποιοι επαγγελματίες, λόγω της ρήτρας έχουν ήδη αναγκαστεί να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, κάνοντας γνωστό πως στις συλλογικές αγωγές μπορούν να συμμετάσχουν όλοι, νοικοκυριά και επαγγελματίες αρκεί να το καταστήσουν γνωστό στον ΙΝΚΑ μέχρι τις 28 Μαΐου. Για τη συμμετοχή στην αγωγή χρειάζονται 20 ευρώ για να γίνει κάποιος μέλος του ΙΝΚΑ και 50 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Ο κ. Λεχουρίτης έκανε λόγο για «καθαρή ληστεία» εις βάρος των καταναλωτών με την ανοχή της κυβέρνησης, φέρνοντας παραδείγματα υπέρογκων και αδικαιολόγητων χρεώσεων, παρατηρώντας και διάσταση απόψεων μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού με τον μεν πρώτο να μιλά για κατάργηση τον δε κ. Σκρέκα για αναστολή.

΄΄Μέσα σε συνθήκες ανεξέλεγκτης ακρίβειας και αδυναμίας αποτελεσματικής αντιμετώπισης των στρεβλώσεων της αγοράς, αποφασίστηκε να ασκηθούν συλλογικές αγωγές κατά τον παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αναφορικά με το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Για τον σκοπό αυτό, δημιουργήσαμε έναν ολοκληρωτικά νέο και άρτια οργανωμένο μηχανισμό διαρκούς ενημέρωσης, επικοινωνίας και συντονισμού, θέτοντας στο επίκεντρο τον καταναλωτή΄΄, επισήμανε ο κ. Λεχουρίτης, ο οποίος, εξηγώντας τους λόγους που θεωρεί ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλοι οι πληττόμενοι πολίτες στις συλλογικές αγωγές, είπε ότι θα μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους πίσω και να έχουν συμβάλει στο να καταργηθεί η ρήτρα που είναι παράνομη και καταχρηστική. Κυρίως όμως, όπως είπε, θα καταφέρει να μην μείνει κανένα νοικοκυριό, καμία επιχείρηση χωρίς ρεύμα μέχρι να βγει η οριστική απόφαση.

Ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στις αγωγές, μπορούν να καλούν στο τηλ. 2110135199 ή να επικοινωνήσουν στο email: [email protected]


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr