background img
banner
banner

Μοίρασε… πολιτιστική κληρονομιά o Φιλοπροοδευτικός Ναυτικός Σύλλογος Παραλίας Πλατάνου “Η Κράθις”

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΕΝΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

Μία ομάδα αυστριακών που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα σε Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της χώρας τους και έχουν αγάπη για το ελληνικό στοιχείο και τον ελληνικό πολιτισμό, φιλοξένησε πριν λίγες ημέρες το Λαογραφικό Μουσείο της Παραλίας Πλατάνου.

Ήταν μία επίσκεψη πολύ όμορφη και άκρως εκπαιδευτική, καθώς το γκρουπάκι των 42 ατόμων από το εξωτερικό θαύμασε και είδε πολλά! Μέλη από τον Φιλοπροοδευτικό και Ναυτικό Σύλλογο “Η Κράθις” της Παραλίας Πλατάνου, ξενάγησαν τους φιλέλληνες από την χώρα της κεντρικής Ευρώπης και εκείνοι με την σειρά τους… θαύμασαν τα εκθέματα του μουσείου και τις ομορφιές της περιοχής, με τον πιο ιδανικό τρόπο!

Θαύμασαν τα εκθέματα μιλώντας… ελληνικά!

Οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Penzing της Βιέννης, βρέθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Παραλίας Πλατάνου και επισκέφθηκαν τους χώρους του, το πρωινό της Κυριακής 22 Μαΐου, έχοντας αρκετή δίψα για θαυμασμό για τα εκθέματα. Του γκρουπ, ηγήθηκε ο καθηγητής και “ξεναγός” τους Ηλίας Βουνελάκος, ο οποίος ήταν και ο άνθρωπος που “ανακάλυψε” ουσιαστικά το μουσείο, ο οποίος επιχειρεί επισκέψεις στην ευρύτερη περιοχή αρκετό καιρό, στα πλαίσια των σχολικών – εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σπουδαστών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Τα 42 άτομα, που μαθαίνουν και διδάσκονται ως βασικό μάθημα επιλογής την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τα έθιμα, τον πολιτισμό και τα ήθη του τόπου, απόλαυσαν το ξεχωριστό μουσείο και όλοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ιστορικότητα των εκθεμάτων, τα διάφορα κειμήλια και τον παραδοσιακό ρουχισμό που μπορεί να απολαύσει κάποιος. Το πιο ξεχωριστό όμως, ήταν ότι όλα αυτά έγιναν μιλώντας… ελληνικά, καθώς σχεδόν όλοι καταλάβαιναν την γλώσσα, ενώ κάποιοι από αυτούς την μιλούσαν κιόλας σε πολύ καλό επίπεδο!

Επί μία ώρα ήρθαν σε επαφή με έναν κόσμο άλλης εποχής…

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Φιλοπροοδευτικού και Ναυτικού Συλλόγου Παραλίας Πλατάνου “Η ΚΡΑΘΙΣ” Ρούλα Σμυρνιώτη, η επίσκεψη των σπουδαστών από την Αυστρία ήταν μία άκρως εκπαιδευτική εκδρομή, ενώ επισήμανε ότι ήταν όλοι άνθρωποι που έδειχναν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όσα έβλεπαν. Οι ενήλικες έμειναν περίπου μία ώρα στον χώρο και οι πληροφορίες που έπαιρναν είχαν πάντα επεξηγηματικό ύφος, για τα εκθέματα. Λόγω της μικρής χωρητικότητας, οι σπουδαστές “μοιράστηκαν” σε δύο γκρουπ και η ξενάγηση τελικά, έγινε μέσα σε ένα υπέροχο κλίμα. Ο υπεύθυνος της πανεπιστημιακής ομάδας, ζει και εργάζεται στην Βιέννη, κάνοντας εκεί την επιστημονική του μετεκπαίδευση και έπειτα, την μόνιμη διδασκαλία. Ζει μόνιμα στο κέντρο της Βιέννης, είναι 63 ετών και σπούδασε σε Πανεπιστήμιο της Αυστριακής πρωτεύουσας Πολιτικές Επιστήμες και Βυζαντινολογία. Ως καθηγητής Ελληνικών στη Δια Βίου Εκπαίδευση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ενηλίκων, εργάζεται 32 χρόνια και διδάσκει την ελληνική γλώσσα.

Λίγα λόγια για το Λαογραφικό Μουσείο

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1930 και πρόκειται για έναν από τους πιο παλιούς στην ανατολική πλευρά του δήμου, με μεγάλη ιστορία και δραστηριότητα. Για πολλά χρόνια απαριθμούσε αρκετά μέλη και σαν ενεργός σύλλογος πέρασε από πολλά… “κύματα”, ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχει αυξήσει κατά πολύ και τα μέλη του αλλά και τις όποιες δράσεις. Το 2003 με πρωτοβουλία του τότε Δ.Σ φτιάχτηκε το Λαογραφικό Μουσείο, βασιζόμενο επάνω σε μία έμπνευση της στιγμής, προκειμένου να αναπτυχθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή για έναν ακόμα λόγο, αυτόν της πολιτιστικής κουλτούρας και της ιστορικότητας της περιοχής. Το μεράκι των ανθρώπων του συλλόγου ήταν τεράστιο και σε λιγότερο από έξι μήνες, είχαν ήδη συγκεντρωθεί δεκάδες κειμήλια από αποθήκες, παλαιά οικήματα και πατάρια των κατοίκων του χωριού, τα οποία συλλέχθηκαν με πολύ μεγάλη αγάπη και σεβασμό, για την ιστορική τους σημασία. Να σημειωθεί ότι, το μουσείο βρίσκεται στο Δημοτικό Σχολείο της Τοπικής Κοινότητας το οποίο είναι ανενεργό και πλησίον της κεντρικής πλατείας, “επάνω” στην Π.Ε.Ο.

Τέλος, να επισημανθεί ότι κατά καιρούς πολλά σχολεία του δήμου επισκέπτονται τον όμορφο χώρο του μουσείου, ενώ για αρκετό διάστημα οι όποιες εκπαιδευτικές επισκέψεις είχαν “παγώσει” λόγω της πανδημίας. Οι πιο πρόσφατες ανάλογες επισκέψεις στο Λαογραφικό Μουσείο Παραλίας Πλατάνου Αιγιαλείας, ήταν λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα, όπου μαθητές των 1ου και 2ου Δημοτικών Σχολείων Ακράτας ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου. Τα παιδιά φάνηκαν να… θαυμάζουν τον τρόπο που οι ντόπιοι κάτοικοι στο παρελθόν έφτιαχναν ρούχα, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και δούλευαν στα χωράφια και την γη ή τα σκεύη που είχαν ως νοικοκυριό. Η επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στον χώρο είναι την Κυριακή 5 Ιουνίου, όπου μία ομάδα κοινωνικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος του πανεπιστημίου της γειτονικής Πάτρας, θα επισκεφθεί το όμορφο μουσείο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr