background img
banner
banner

Μονιμοποίηση και αναγνώριση του δύσκολου έργου τους

ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ – «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

Έχοντας «σηκώσει στους ώμους τους» την τεράστια ευθύνη του ανιικού αγώνα μέσα στα σχολεία, οι σχολικές καθαρίστριες, παρά τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, διαπιστώνουν πως παραμένουν πλείστα προβλήματα, δηλώνοντας τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη εκκρεμών ζητημάτων που αφορούν τον κλάδο τους. Το Σωματείο Καθαριστών και Καθαριστριών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων συμμετέχει στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση στη σχολική καθαριότητα, την προσεχή Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Μαΐου, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει μαζική μετάβαση στην Αθήνα, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Δευτέρας. Τα μέλη του Σωματείου έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα αναχωρήσουν με λεωφορείο το πρωί, ούτως ώστε να συναντηθούν με άλλες συναδέλφους τους και να μεταβούν στην Αθήνα. ΄΄Η συμμετοχή θα είναι πολύ μεγάλη, ευελπιστούμε ότι θα δούμε τους αρμόδιους υπουργούς για να τους εκφράσουμε τα αιτήματά μας΄΄, ανέφερε στo protionline.gr  η πρόεδρος του Σωματείου Σταυρούλα Πιερράτου. Να σημειωθεί ότι στο σωματείο ανήκουν και οι 67 εργαζόμενες στην καθαριότητα των σχολείων της περιοχής, δηλαδή και με αορίστου και με ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Πολλές υποχρεώσεις, περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα

Είναι γεγονός ότι οι καθαρίστριες προσφέρουν πραγματικό και δύσκολο έργο στα σχολεία και στους μαθητές, κι έχουν πολλές υποχρεώσεις, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Όπως τονίζουν, η κυβερνητική απόφαση το 2020 για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις εργασίας, επέλυσε σημαντικότατα ζητήματα θεσμικού περιεχομένου (αναρρωτικές άδειες, ωράριο, κανονικές άδειες, κ.ο.κ.). Δεν επέλυσε όμως τα οικονομικά ζητήματα και -αντιθέτως- δημιούργησε τεράστιες οικονομικές ανισότητες, οδηγώντας μερίδα εργαζομένων σε μείωση των αποδοχών.
Το γεγονός ότι οι Δήμοι υποχρηματοδοτήθηκαν για την κατάρτιση συμβάσεων πλήρους απασχόλησης στο σύνολο του απασχολούμενου στη σχολική καθαριότητα προσωπικού, σε συνδυασμό με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021 για κατανομή των ανθρωποωρών -εξ ελευθεριότητας- από τους Δήμους, δημιούργησε μια εργασιακή δυστοπία στον κλάδο.

Όπως αναφέρει στo protionline.gr η κ. Πιερράτου, ΄΄ο κλάδος μας, από το 2012 έως το 2019, με μια άδικη και αυθαίρετη απόφαση, είχε απενταχθεί από τη λίστα ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι που θα έπρεπε ήδη να έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, να το στερούνται και να αναγκάζονται σε συνέχιση της εργασίας τους ακόμα σε προχωρημένη ηλικία΄΄.

Οι διεκδικήσεις του κλάδου

Επίσης, η πρόεδρος του Σωματείου, αναφερόμενη στα αιτήματα, είπε: ΄΄Ζητάμε μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μονιμοποίηση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία περικοπή στο Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό Επίδομα. Άμεση έκδοση Κ.Υ.Α με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότησης της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα των σχολείων, με αύξηση 4 ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή όλων των συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης, τουλάχιστο για όλους όσοι έχουν προϋπηρεσία άνω των 5 ετών. Αναδρομική αναγνώριση, από 1.9.2020, της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου, για τη κατάταξη στα ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια. Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών΄΄.

Ακόμη, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα ζητούν: Αξιοπρεπείς αμοιβές με επαναφορά του 13 ου και 14 ου μισθού. Ανθρώπινες Συνθήκες Εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας & Ασφάλειας – Αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δεν χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Καθορισμός του είδους και του αριθμού των δικαιούμενων Μ.Α.Π. Αναδρομική ένταξη στα Β.Α.Ε από το 2012 έως και το 2019, περίοδο που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα. Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος «Καθαριστή/ριας Σχολικών Κτιρίων» στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ». Πιστοποίηση Επαγγέλματος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr