background img
banner
banner

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ: Και τώρα…Ταϊλάνδη για τον πρωταθλητή Βασίλη Τσιρογιάννη

Μεγάλη επιτυχία θεωρείται για τον Βασίλη Τσιρογιάννη αλλά και για όλη την Αιγιάλεια, η κατάκτηση της τρίτης θέσης που κατέλαβε ο Αιγιώτης πρωταθλητής του Αθλητικού Συλλόγου Ραβδωτών Πειραιά, σε διεθνή διαγωνισμό σκοποβολής, στην Κόρινθο. Ο “αεικίνητος” αθλητής με… μισή προετοιμασία ουσιαστικά – λόγω των συνθηκών της πανδημίας – κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Open, γεγονός που του δίνει άμεσα το δικαίωμα να ετοιμάζει… βαλίτσες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκοποβολής, που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης.

Ανάμεσα σε αθλητές από 18 διαφορετικές χώρες, όπως Η.Π.Α., Γερμανία, Ισπανία, Κατάρ, Ιταλία, Κίνα και Αυστρία, ο Βασίλης Τσιρογιάννης κατάφερε, με μία εξαιρετική επίδοσή του, να ανέβει στο βάθρο των νικητών του διαγωνισμού, παρακάμπτοντας έτσι τις δυσκολίες που είχε αντιμετωπίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω του κορωνοϊού, τα ισχύοντα μέτρα του οποίου τον είχαν αναγκάσει να περιορίσει τις καθημερινές του προπονήσεις ή τη γενικότερη προετοιμασία του για την εν λόγω διεθνή διοργάνωση που έλαβε μέρος. Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι ο μεγαλύτερος όλων που οργανώθηκε φέτος στην Ευρώπη, ενώ διεξήχθη από την Τετάρτη 18 έως και την Κυριακή 22 Μαΐου. Ουσιαστικά πρόκειται για μια “συνάντηση” πρωταθλητών που πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Να σημειωθεί ότι, στο άθλημα της πρακτικής σκοποβολής, υπάρχουν πέντε βασικές κατηγορίες: Η Standard, η Open, η Production, η Classic και τέλος η κατηγορία Revolver.

Συνδυάζοντας ταχύτητα και ευστοχία

Ο Βασίλης, μετείχε στην κατηγορία Open η οποία είναι στην πραγματικότητα αφενός η πιο δύσκολη κατηγορία, αφετέρου βασίζεται σε ένα πολύ ενδιαφέρον “σενάριο” της πρακτικής σκοποβολής. Ουσιαστικά, είναι μία εικονική πραγματικότητα που χωρίζεται σε εικοσιτέσσερα μέρη, όπου ο διαγωνιζόμενος περνάει από όλα τα σημεία συνδυάζοντας την ταχύτητα με την ευστοχία του σε κινούμενους ή μη στόχους, προσπαθώντας να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε στόχους και στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Κάθε “σενάριο” δίνει κάποιους πόντους και η συνολική απόδοση του διαγωνιζόμενου κρίνεται από τους πόντους που έχει συγκεντρώσει. Συνήθως οι κριτές σε τέτοιους αγώνες διεθνούς εμβέλειας, είναι άνθρωποι του χώρου της σκοποβολής, οι οποίοι έχουν λάβει επιπλέον ειδικές γνώσεις της τεχνικής του αθλήματος και του τρόπου βαθμολογίας του κάθε αγωνίσματος, όπως ακριβώς ήταν και η κριτική επιτροπή στην Κόρινθο, όπου ανάμεσα στα μέλη της δεν υπήρχε κάποιος Έλληνας.

Ανέβηκε βάθρο παρά την αποχή λόγω πανδημίας

Εμφανώς ικανοποιημένος και από την συμμετοχή του αλλά βεβαίως και την απόδοσή του στον διεθνή διαγωνισμό, ο αθλητής μιλώντας στο protionline.gr τόνισε χαρακτηριστικά: «Φέτος οι συμμετέχοντες ανήλθαν στους 250 περίπου σε όλες τις κατηγορίες. Είναι όλοι κορυφαίοι αθλητές από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και το επίπεδο, είναι πολύ μεγάλο. Στην κατηγορία Open στην οποία συμμετείχα, διαγωνίστηκαν 62 αθλητές. Νιώθω ότι τα πήγα καλά, παρ’ όλο που η προετοιμασία μου ήταν ελλιπής λόγω των συνθηκών της πανδημίας, αλλά και του αυξημένου κόστους των πρακτικών υλικών που χρειάζεται ένας αθλητής της δικής μου κατηγορίας. Συμμετείχαμε δίχως στήριξη από πουθενά. Ήταν ένας δύσκολος αγώνας και το επίπεδο κάθε χρόνο μεγαλώνει ακόμα πιο πολύ. Λόγω της αποχής μου από αγώνες τα τελευταία δύο χρόνια, είχα άγχος για το αν θα μπορούσα να ανταποκριθώ στα υψηλά επίπεδα που διαγωνιζόμουν. Τελικά μάλλον… μπορώ, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Είμαι πρωταθλητής Ελλάδας στην κατηγορία Standard, δηλαδή σε άλλη κατηγορία από αυτήν που αγωνίστηκα στους αγώνες στην Κόρινθο. Όμως τα κατάφερα! Ωστόσο, δεν υπάρχει μέριμνα για τους αθλητές του δικού μου αθλήματος…» ανέφερε, εκφράζοντας έτσι το… παράπονό του για την αδιαφορία φορέων για την επιτυχία τέτοιων κατακτήσεων.

“Χρυσό εισιτήριο” για Ταϊλάνδη – Θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα μαζί με άλλους δύο αθλητές

Το επόμενο “βήμα” για τον Αιγιώτη πρωταθλητή και μέλος της εκπροσώπησης της Εθνικής Ομάδας, είναι η Ταϊλάνδη. Πιο συγκεκριμένα, είναι ο ένας από τους τρεις συνολικά Έλληνες αθλητές που έχουν ήδη πάρει το “χρυσό εισιτήριο” για την επίσημη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πρακτικής Σκοποβολής, το οποίο θα διεξαχθεί περί τα τέλη του Νοέμβρη με αρχές Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Έτσι οι τρεις Έλληνες αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα, (Νικόλαος Καβουκλής, Βασίλης Τσιρόγιαννης και Χρήστος Παπαδοπετράκης) έχουν λάβει το εισιτήριο της συμμετοχής τους μέσω της Ομοσπονδίας και ήδη ξεκινούν την προετοιμασία τους για την καλύτερη και πληρέστερη δυνατή τους εμφάνιση στη μακρινή χώρα της Ασίας.
Τέλος, να σημειωθεί ότι, δεν υπάρχουν κρατικές ενισχύσεις ή οικονομικές επιχορηγήσεις στους αθλητές του συγκεκριμένου σπορ (και… όχι μόνο) και οι όποιες βοήθειες λαμβάνουν οι Έλληνες πρωταθλητές, όπως ο “δικός μας” Βασίλης, περιορίζονται σε μικρές ενισχύσεις μέσω της ίδιας της Ομοσπονδίας και τίποτα παραπάνω. “Το κράτος δεν ενισχύει τον Έλληνα αθλητή δυστυχώς. Αυτοχρηματοδοτούμαστε και οι βοήθειες που λαμβάνουμε είναι απειροελάχιστες. Δεν υπάρχει καμία κρατική μέριμνα για τέτοιες ανάλογες διακρίσεις και δυστυχώς, δεν έχει δείξει και κανένα ενδιαφέρον ο δήμος ή η Αθλητική Ομοσπονδία Συλλόγων για την κάλυψη κάποιων βασικών μας εξόδων…” τόνισε ο αθλητής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr