background img
banner
banner

Σοβαρή διασπορά κορωνοϊού σε σχολεία της Αιγιάλειας…

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ – ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Σχήμα… οξύμωρο αποτελεί η εξέλιξη του covid στην Αιγιάλεια. Καθώς τα νούμερα των νοσούντων σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στην Αχαΐα, πέφτουν, σχολεία της Αιγιάλειας έχουν μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε «κυψέλες υπερμετάδωσης», με μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς, άθελά τους, να μεταδίδουν τον ιό και στην υπόλοιπη κοινωνία εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει όταν από την Τετάρτη 1η Ιουνίου καταργείται η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Οι απουσίες στις τάξεις αυξάνονται, σχολικές εκδρομές ακυρώνονται και οι γονείς παρακολουθούν προβληματισμένοι τις εξελίξεις, τις τελευταίες αυτές ημέρες της σχολικής χρονιάς.

Σε όλη τη χώρα χθες 30 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως ο κορωνοϊός ευθύνεται για 2.400 κρούσματα και 21 θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Κατέγραψε δε 296 επαναλοιμώξεις, ενώ 130 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι. Από τις 2.400 νέες μολύνσεις Covid-19, οι 1.461 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 168. Στην Αχαΐα τα νέα κρούσματα ήταν μόλις 72, στην Αιτωλοακαρνανία 27 και στην Ηλεία 19. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 σε όλη τη χώρα είναι 21, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.828 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεγάλη μεταδοτικότητα σε δράσεις εκτός αιθουσών

Το ιικό φορτίο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε υψηλά επίπεδα και ένα σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού, που αποδεικνύει αυτό το γεγονός, είναι τα σχολεία του δήμου. Η μεγάλη μεταδοτικότητα σε αυτές τις περιπτώσεις μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι μέσα στα θρανία και τις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά κυρίως στις υπόλοιπες συναναστροφές όπως για παράδειγμα οι σχολικές γιορτές που γίνονται αυτές τις μέρες, οι μονοήμερες εκδρομές και οι υπαίθριες δραστηριότητες που δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανέναν, καθώς δεν ισχύει η επιβολή του μέτρου της μάσκας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έξαρσης των νέων ενεργών κρουσμάτων στα σχολεία της περιοχής, είναι ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας σε τρία δημοτικά σχολεία που λειτουργούν στον κεντρικό ιστό της πόλης αλλά και σε ακόμα δύο στην ανατολική πλευρά του δήμου, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διέθεσε πολύ μεγάλο αριθμό Self Tests, καθώς η έξαρση αυτές τις ημέρες είναι μεγάλη και ο κύριος όγκος των κρουσμάτων βρίσκεται στις πολυπληθείς σχολικές μονάδες. Τα “προβλήματα” που φέρνει όλη αυτή η “κατάσταση που βράζει”, σύμφωνα με τα στοιχεία του ιικού φορτίου έτσι όπως έχει καταγραφεί στα σχολεία της Αιγιάλειας, έρχονται κυρίως από τις ασυμπτωματικές περιπτώσεις. Μάλιστα, από αύριο και έπειτα που δεν θα ισχύει πλέον η υποχρεωτικότητα του να φορούν προστατευτικές μάσκες δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι και φυσικά… μαθητές αναμένεται να “φουντώσουν” τα ενεργά κρούσματα μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες, μέχρι να κλείσουν οι σχολικές μονάδες για την θερινή περίοδο.

Σε ετοιμότητα με σελφ τεστ η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βέβαια που εκπαιδευτικοί, ενώ είχαν νοσήσει πάλι πριν 3 ή 4 μήνες, αυτές τις μέρες ξανανοσούν, διαιωνίζοντας την “Όμικρον 2” που έχει υπερισχύει άθελά τους, αφού κολλούν μέσα στα σχολικά κτίρια. Μιλώντας στο protionline.gr ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ελίκης και πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, ανάφερε: “Οι γονείς έχουν δείξει μεγάλη συνέπεια και όταν δουν ότι το παιδί τους παρουσιάζει κάποια αδιαθεσία, λίγο πυρετό ή κάποιο σύμπτωμα, τα κρατούν στο σπίτι και έτσι προστατεύονται όλοι. Το θέμα είναι ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις έτσι. Υπάρχουν παιδιά που είναι ασυμπτωματικά και μπαίνουν κανονικά στους σχολικούς χώρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά δίχως να το γνωρίζει κανένας και επιπλέον, δίχως να τσεκάρεται πλέον, αφού τα αυτοτέστ βάσει του υπουργείου, δεν είναι υποχρεωτικά”.
“Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τις επόμενες ημέρες γιατί πραγματικά παρατηρείται έξαρση του φαινομένου και της μεταδοτικότητας. Εμείς σαν Επιτροπή έχουμε πολύ μεγάλο στοκ σε σελφ τεστ και μπορούμε να διαθέτουμε σε οποιοδήποτε σχολείο έχει ανάγκη. Έχουμε φροντίσει να διοχετεύουμε ικανοποιητικό αριθμό αυτοτέστ στις σχολικές μονάδες και νομίζω ότι ο έλεγχος, ο οποίος είναι και το νούμερο ένα βήμα που πρέπει να γίνεται, μπορεί να γίνεται σε κάθε περίπτωση από κάθε παιδί σε κάθε σπίτι”, κατέληξε ο κ. Ελευθεριώτης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr