background img
banner
banner

Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών στην Αιγιάλεια

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

127 γυναίκες από την Αιγιάλεια καταγγέλθηκε ότι έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας την τελευταία τριετία. Ο αριθμός των θυμάτων μέσα σε δύο χρόνια διπλασιάστηκε. 30 γυναίκες από την Αιγιάλεια απευθύνθηκαν το τελευταίο διάστημα στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Θυμάτων Βίας της Πάτρας.

Κι όλα αυτά, ενώ θεωρείται βέβαιο πως υπάρχουν γυναίκες που σιωπούν… Η αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών θυμάτων βίας στο Αίγιο είναι τεράστια, όπως καταμαρτυρούν τα παραπάνω στοιχεία.

Η ίδρυσή του αποτελεί αίτημα του Παραρτήματος Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας που υιοθέτησε η Επιτροπή Ισότητας του δήμου και απομένει η λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή.

Ο όρος βία περιλαμβάνει: Τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία). Τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία).

Η έκταση της έμφυλης βίας στην Ελλάδα και την περιοχή

Σύμφωνα με στοιχεία του Παραρτήματος Ε.Γ.Ε. Αιγίου, στην Ελλάδα, η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει ανησυχητικές διαστάσεις και εμφανίζεται σε όλες τις κοινωνικές και εθνοτικές ομάδες.
Οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν και στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου και την έκθεσή τους σε όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας λόγω του περιορισμού της μετακίνησής τους και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον κακοποιητή τους.

Στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2022 περισσότερα από 1.100 άτομα απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας και Ισότητας των φύλων.

Το Δίκτυο περιλαμβάνει ακόμη 19 ξενώνες -στους οποίους φιλοξενήθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο 38 γυναίκες- και τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία δέχθηκε το ίδιο χρονικό διάστημα περισσότερες από 2.500 κλήσεις.

15-20 γυναίκες, μηνιαίως, χτυπούν την πόρτα του Συμβουλευτικού Κέντρου της Πάτρας για να ζητήσουν βοήθεια, συμπαράσταση και στήριξη. Το 85% από το σύνολο των καταγεγραμμένων μορφών βίας κατά των γυναικών, αφορούν ενδοοικογενειακή βία ενώ ακολουθούν με ποσοστά 3% η σεξουαλική παρενόχληση και 2% περιστατικά που αφορούν βιασμό.
Πρόκειται για γυναίκες που αντιμετωπίζουν ψυχολογική, σωματική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική βία είτε από το σύζυγο, είτε από το σύντροφο, είτε από τα παιδιά τους, ηλικίας άνω των 18 ετών , με τις γυναίκες ηλικίας από 30 – 50 ετών να πλειοψηφούν, χωρίς διάκριση μορφωτικού επιπέδου.

Δυστυχώς και στην περιοχή της Αιγιάλειας υπάρχει ανάλογη κατάσταση. Ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα βίας, κυρίως μέσα στην οικογένειά τους, στην Πάτρα, στην Αιγιάλεια, στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας την τριετία 2019-2021 έχει αυξητική πορεία και είναι τεράστιος αφού φτάνει τις 127 περιπτώσεις γυναικών που έφτασαν στην πόρτα της Αστυνομίας και κατέθεσαν καταγγελία!

Το 2019 υπήρξαν 30 περιστατικά στην Αιγιάλεια με θύματα γυναίκες από δράστες ανεξαρτήτως φύλου. Το 2020 38 περιστατικά και το 2021 59, σύνολο σε μία τριετία 127 περιστατικά.

Καταφεύγουν στο Κέντρο της Πάτρας ελλείψει δομής στην Αιγιάλεια

Στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών θυμάτων βίας της Πάτρας, το τελευταίο χρονικό διάστημα (2021-2022) προσήλθαν για συμβουλευτική και νομική υποστήριξη πάνω από 30 γυναίκες από την Αιγιάλεια, το Διακοπτό, την Ακράτα και άλλες περιοχές του δήμου Αιγιαλείας. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν δια ζώσης οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες λόγω της απόστασης, και αναγκάζονται να κάνουν συνεδρίες τηλεφωνικά.

Άλλες δεν επιχειρούν καθόλου να ξεκινήσουν συνεδρίες και να πηγαίνουν από το Αίγιο στην Πάτρα ή από Ακράτα- Αιγείρα στην Πάτρα.
Μέσα στην υγειονομική κρίση αυξήθηκαν κατακόρυφα τα περιστατικά τόσο έμφυλης όσο και ενδοοικογενειακής βίας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το αίτημα της Ε.Γ.Ε. είναι πιο καίριο από ποτέ.

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδας-Παράρτημα Αιγίου, ως γυναικεία οργάνωση που ασχολείται από το 1983 με την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη της έμφυλης βίας, έχει ενημερωθεί ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γυναικών, ιδίως στις ορεινές περιοχές, που δέχονται βία κάθε μορφής (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση κ.ά.), αλλά δεν το καταγγέλλουν, διότι δεν θέλουν να φτάσει στη δημοσιότητα για λόγους κοινωνικούς, προκατάληψης και ατομικών δυσχερειών ή γιατί φοβούνται για τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους.
Ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες που βρίσκονταν ήδη σε βίαιες σχέσεις να εκτεθούν στον κακοποιητή τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θέτοντας τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας.

Τα προβλήματα που καθιστούν ευάλωτες γυναίκες στην περιοχή

Σε έρευνα που διενεργήθηκε πριν 2 χρόνια από τα παραρτήματα της Ε.Γ.Ε. Αιγίου & Πάτρας, όπου διερευνήθηκαν τα προβλήματα των γυναικών του νομού Αχαΐας, διαφόρων ηλικιών, μορφωτικού επιπέδου και κοινωνικής τάξης, διαπιστώθηκε ότι οι πολλές γυναίκες της Αιγιάλειας αντιμετωπίζουν προβλήματα που τις καθιστούν ευάλωτες απέναντι στην έμφυλη βία: Είναι μακροχρόνια άνεργες, διότι δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις εργασίας στην Αιγιάλεια κι όχι γιατί δεν έχουν κατάλληλα προσόντα. Έχουν προβλήματα στην πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, ιδίως οι νέες ηλικίας 18-29 ετών και όσες έχουν μικρά παιδιά, ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, λόγω του φύλου τους, Βιώνουν εργασιακή ανασφάλεια κι εκμετάλλευση από τους εργοδότες σε θέματα ωραρίου κι αντιμετωπίζουν ανασφάλιστη κι απλήρωτη εργασία.

Δυσκολεύονται να συνδυάσουν οικογενειακές και εργασιακές υποχρεώσεις όταν έχουν μικρά παιδιά λόγω έλλειψης κοινωνικών υποδομών, ιδίως για παιδιά ηλικίας 3 μηνών έως 3 ετών, Υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους κι αναγκάζονται να φύγουν από την εργασίας τους αφήνοντας ατιμώρητο το δράστη γιατί δεν μπορούν να το αποδείξουν Μία στις τέσσερις έχει υποστεί ή υφίσταται κάποιας μορφής ενδοοικογενειακή βία.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr