background img
banner
banner

«Έξω οι βάσεις, θωρακίστε την Υγεία» | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΠΑΛΜΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Τα δύο κυριότερα προβλήματα της κοινωνίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα επακόλουθά του σε συνάρτηση με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν, αλλά και η αδήριτη ανάγκη ενίσχυσης της υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου σε τοπικό επίπεδο, ανάγκασαν εργατικά σωματεία, συνδικαλιστές και απλούς πολίτες να βγουν στους δρόμους το απόγευμα της Παρασκευής 20 Μαΐου. Το συλλαλητήριο που διοργάνωσαν τρία μαχητικά σωματεία της Αιγιάλειας στην Τρίγωνη Πλατεία, μπορεί να μην είχε την απαιτούμενη – αναλογικά με την κρισιμότητα των θεμάτων – συμμετοχή ωστόσο είχε παλμό και «χτύπησε» ακριβώς στη… ρίζα των προβλημάτων.

Το συλλαλητήριο διοργανώθηκε από το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ καθώς και των Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου «Μπακόπουλος- Ντρίνιας».

Οι συμφωνίες και ο κίνδυνος των αντιποίνων

Στη συγκέντρωση, πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τονίζοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «τα ΄΄δώρα΄΄ που απεκόμισε ο πρωθυπουργός από το ταξίδι του στην Ουάσιγκτον ήταν πανάκριβα. Μία συμφωνία μέσω της οποίας η Ελλάδα μετατρέπεται σε αμερικαΝΑΤΟική στρατιωτική βάση που θα σκορπίζει τον θάνατο για τα συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, ενώ ο λαός θα είναι σε συνεχή κίνδυνο των αντιποίνων». Κατηγόρησε ακόμη την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμφωνεί σε αυτή τη στρατηγική καλώντας τον λαό της Αιγιάλειας σε επαγρύπνηση. Όπως είπε, ΄΄ζητάμε να αποσυρθούν οι ελληνοαμερικανικές συμφωνίες για τις βάσεις, να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με οποιαδήποτε μορφή και πρόσχημα, να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις΄΄.

Μόνιμη διεκδίκηση για την ενίσχυση του Νοσοκομείου

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ελλείψεις του Νοσοκομείου Αιγίου, «καυτηριάζοντας» την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, καθώς δεν δεσμεύθηκε για τη θέση του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος στον υγειονομικό χάρτη της χώρας, ενώ αρνείται να άρει τις αναστολές των υγειονομικών. Σημείωσε τέλος τα εξής: ΄΄Ζητάμε καμία υποβάθμιση του Νοσοκομείου Αιγίου αλλά ενίσχυσή του ώστε να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της Ανατ. Αχαΐας, καμία μετακίνηση προσωπικού, άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση συμβασιούχων, άμεση άρση των τιμωρητικών αναστολών των υγειονομικών λόγω covid, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ενίσχυση των υποδομών και ουσιαστική αναβάθμιση της Π.Φ.Υ.΄΄.

«Η κυβέρνηση στηρίχθηκε στο κάλπικο επιχείρημα των τουρκικών παραβιάσεων»

Και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου Γιάννης Μποδιώτης καταδίκασε τη συμμετοχή της Ελλάδας, μέσω πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, σημειώνοντας επί λέξει: ΄΄Το διακύβευμα δεν είναι αν η Ρωσία παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα όπως προβάλουν οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. ούτε είναι η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, όπως προβάλει η Ρωσία, αξιοποιώντας από την πλευρά της παρόμοια προσχήματα. Αποκαλύπτεται πόσο έωλη και παραπλανητική είναι η αντιπαράθεση των Ευρωατλαντικών και της Ρωσίας που ευθύνεται για την απαράδεκτη εισβολή της και το ποιος άρχισε τον πόλεμο΄΄. Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση στηρίχθηκε στο κάλπικο επιχείρημα των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, ώστε να προχωρήσει την προπαγάνδα για την εμπλοκή της χώρας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως ΄΄τώρα είναι η ανάγκη να δυναμώσει αποφασιστικά η λαϊκή διεκδίκηση ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το ξήλωμα των βάσεων΄΄.

Με πανό στα χέρια και αντιπολεμικά συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στις οδούς Κλ. Οικονόμου και Μητροπόλεως με κατάληξη στα φανάρια της οδού Σολωμού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr