background img
banner
banner

Η Αιγιώτικη αποστολή στο λίκνο της Ορθοδοξίας | ΦΩΤΟ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ Κ.Κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Μια πολύ ιδιαίτερη και τεράστιας σημασίας εκδρομή, πραγματοποίησαν πιστοί και κληρικοί το εξαήμερο από την Τρίτη 14 Ιουνίου έως και σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου, στην Πόλη της καρδιάς του ελληνισμού και της σύγχρονης ιστορίας. Η προσκυνηματική επίσκεψη που διοργάνωσε ο Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έγινε με την άδεια της Ιεράς Συνόδου και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Η πολυήμερη δράση περιελάμβανε επισκέψεις σχεδόν σε όλα τα σημαντικά ιστορικά σημεία και σε ιερά μνημεία της Κωνσταντινουπόλεως ή και διάφορων άλλων, όμορων περιοχών. Στην όμορφη “παρέα” συμμετείχε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ. Ιερώνυμος, αλλά και ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος, οι οποίοι πλαισιώθηκαν από ευλαβείς χριστιανούς και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιάλειας.

 

Στην πλατεία Ταξίμ το “κέντρο επιχειρήσεων” της εκδρομής

Η εκδρομική συντροφιά 61 ατόμων ξεκίνησε το πρωί της προηγούμενης Τρίτης οδικώς από το κέντρο της πόλης του Αιγίου και με μια στάση για μία διανυκτέρευση στην Ξάνθη, πέρασε τα σύνορα των δύο χωρών το πρωί της επόμενης ημέρας. Η μεγάλη παρέα, όλες τις ημέρες της παραμονής της στην ιστορική πόλη, διέμενε στο Grand Halic Goldenhorn Hotel, το οποίο βρίσκεται στην κεντρική περιοχή Μπέγιογλου και σε μικρή απόσταση από την Πλατεία Ταξίμ και τον Πύργο του Γαλατά. Το κατάλυμα προσφέρει πανοραμική θέα στον Κεράτιο Κόλπο και όλες τις ανέσεις, ενώ το Adalı Restaurant του ξενοδοχείου σερβίρει τούρκικους εκλεκτούς μεζέδες με μοναδική θέα τον ορίζοντα της Κωνσταντινούπολης.

Στην Αγιά Σοφιά η εκδρομική ομάδα, με πλήρη κατάνυξη

Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 16 του μήνα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ανάκτορο Ντολμάμπαχτσε (που σημαίνει γεμιστός κήπος) η οποία είναι παλαιά κατοικία διάφορων σουλτάνων και διοικητικό κέντρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η βόλτα, συμπεριλάμβανε και επίσκεψη σε τοπικές υπαίθριες αγορές, σημεία πώλησης μπαχαρικών και βοτάνων της ανατολής και μικρές επισκέψεις σε μουσεία ή μνημεία της περιοχής. Την Παρασκευή 17 Ιουνίου, έγινε επίσκεψη στην εκκλησία της Αγιά Σοφιάς και στους Ιερούς Τάφους των Πατριαρχών και των Αρχιερέων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην Ιερά Πατριαρχική Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Μπαλουκλί και στην Παναγία των Βλαχερνών. Έγινε επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στους χώρους του, ενώ η ημέρα έκλεισε με μία πολύωρη κρουαζιέρα στον Βόσπορο, μία “βόλτα” που κατά γενική ομολογία, έμεινε σε όλους… αξέχαστη.

Με έντονες… μνήμες η επίσκεψη στα Πριγκηπονήσια και στην Χάλκη

Το Σάββατο 18 του μήνα, η μεγάλη εκδρομική παρέα επισκέφθηκε τα Πριγκηπόννησα και τη Χάλκη, ενώ ιδιαίτερης σημασίας ήταν η επίσκεψη στη φημισμένη Θεολογική Σχολή, στην οποία έγινε ξενάγηση και παρουσίαση της ιστορίας. Προτού η όμορφη ομάδα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, έγινε μια μικρή επίσκεψη στην περιοχή της Χαλκηδόνας, όπου η διαδρομή με τα καραβάκια της περιοχής ήταν μια μαγευτική εμπειρία. Η ημέρα έκλεισε με την επίσκεψη στο καφέ Piyer Loti Kahvesi, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Εγιούπ της ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης, που διαθέτει πανοραμική θέα.

Την Κυριακή η αιγιώτικη αποστολή παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας της πλατείας Ταξίμ, όπου έγινε και εκκλησιασμός, ενώ αμέσως μετά όλοι μαζί επισκέφθηκαν την λεγόμενη “Σκεπαστή Αγορά”, μια υπαίθρια λαϊκή με 4000 διαφορετικά καταστήματα, τα οποία πωλούν διάφορα ρούχα, λουκούμια ή ασημένια κοσμήματα, στην οποία πρέπει κατά τις συναλλαγές με τους πωλητές, πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά πολλά παζάρια, μέχρι να επιτευχθεί η χαμηλότερη δυνατή τελική τιμή (!).

Η επιστροφή στην Αιγιάλεια έγινε τη Δευτέρα 20 του μήνα, με τις “αποσκευές” των εκδρομέων να είναι “φίσκα” από αγορές ρούχων, γλυκών ή μπαχαρικών, αλλά κυρίως με… τις πιο ζωντανές αναμνήσεις που ξύπνησαν στις καρδιές όλων, οι ημέρες της παραμονής στην Πόλη της καρδιάς των Ελλήνων.

Συνάντηση σε θερμό κλίμα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Λίγο πριν αναχωρήσει από την Κωνσταντινούπολη ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στην πλατεία Ταξίμ. Ο Πατριάρχης, άρτι αφιχθείς από Αθήνα, όταν έμαθε για την επίσκεψη της αιγιώτικης αποστολής έσπευσε να τους συναντήσει. Η συνάντηση έγινε στις 4:30 το απόγευμα της Κυριακής, με τον Μητροπολίτη μας, να δωρίζει στον Πατριάρχη εικόνα με το αντίγραφο του λαβάρου της Αγίας Λαύρας, με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης. Με τη σειρά του ο κ. Βαρθολομαίος αφού εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση, ζήτησε από τον κ. Ιερώνυμο να μεταφέρει τις ευχές και τις ευλογίες του στους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr