background img
banner
banner

Ξανά «μπροστά» για αποκατάσταση του ΧΥΤΑ

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΕΙΡΑΣ – ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Οριστική και αμετάκλητη απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας για κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας, αποκατάστασή του και έναρξη των εργασιών του εγκεκριμένου έργου αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Αιγείρας, είναι τα βασικά αιτήματα στα οποία κατέληξαν στη χθεσινή λαϊκή τους συνέλευση, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αιγιάλειας.

Τέσσερα χρόνια μετά, ο θόρυβος κόπασε, η «πληγή» όμως, όπως τόνισαν, δεν έχει πάψει να «αιμορραγεί» καθώς ρύπανση εξακολουθεί να υφίσταται κι αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που τους αναγκάζει να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Άλλωστε, ο αγώνας ήταν αυτός που τους οδήγησε στη δικαίωση μέσω των δικαστηρίων, με αποτέλεσμα να σταματήσει κάθε «σκέψη» επαναλειτουργίας της «βραδυφλεγούς υγειονομικής βόμβας», όπως είχε χαρακτηριστεί τότε ο ΧΥΤΑ.

Και μπορεί η «μάχη» στα δικαστήρια να έληξε υπέρ τους, ωστόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει ληφθεί επίσημα απόφαση για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ, πράγμα που προβληματίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους.

Όπως τόνισαν μάλιστα το βράδυ της Κυριακής 19 Ιουνίου στη συνέλευση που συγκάλεσαν Σύλλογος Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγάλειας, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Παραλίας Ακράτας, Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ανατολικής Αιγιάλειας και Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ανατολικής Αιγιάλειας, δήμος Αιγιαλείας και Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας όφειλαν ήδη να κινήσουν τις διαδικασίες αποκατάστασης.

Δεν έχει εξαλειφθεί η ρύπανση

Επισήμαναν ακόμη πως, μολονότι ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τα στραγγίδια εξακολουθούν να τρέχουν και να μολύνουν το περιβάλλον, αφού δεν έχουν εκτελεστεί οι απαραίτητες εργασίες. Αυτό άλλωστε αναφέρεται και στο ψήφισμα που εξεδόθη στη συνέλευση, η οποία έλαβε χώρα στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Αιγείρας, ότι τέσσερα χρόνια μετά τη μη λειτουργία του ΧΥΤΑ, η ρύπανση έχει μειωθεί αισθητά όμως δεν έχει εξαλειφθεί τελείως.
Επισήμαναν ακόμη πως τα έργα που η δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αιγίου έχει διατάξει να πραγματοποιηθούν, δεν έχουν ολοκληρωθεί, ζητώντας άμεση μέριμνα.

Σε εκκρεμότητα η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ

Επίσης, αναφορά έγινε και στο θέμα της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ, του χώρου δηλαδή που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον ΧΥΤΑ και ο οποίος χρησίμευε για την εναπόθεση βαρέων αντικειμένων. Για το έργο της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ έχει ήδη εξασφαλιστεί κονδύλι και υπάρχει ανάδοχος μέσω δημοπράτησης, πλην όμως, οι κάτοικοι κατήγγειλαν τη μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη του έργου.

Να σημειωθεί ότι στη συνέλευση, τονίστηκε πως το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν έχει τελειώσει για τον δήμο Αιγιαλείας, δεδομένου ότι οριστική λύση δεν υπάρχει – όπως τονίστηκε από την Επιτροπή Αγώνα – αφού δαπανώνται τεράστια ποσά για τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Αχαΐας, την ώρα που δεν υπάρχει πρόβλεψη για το εργοστάσιο ώστε να δεχθεί τα απορρίμματα της Αιγιάλειας. Επισήμαναν μάλιστα την ύπαρξη χωματερών που… ξεπετάγονται σαν μανιτάρια δίπλα σε ποταμούς.

Ιστορική αναδρομή και προβολή φωτογραφιών

Στη συνέλευση, έγινε και μία ιστορική αναδρομή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, αναφορά στην πορεία και κατάσταση στην οποία περιήλθε, στην τότε έκρυθμη κατάσταση και στον αγώνα των κατοίκων που στάθηκαν απέναντι στα ΜΑΤ…

Επίσης, στη μεθοδική δράση τους και στην χρησιμοποίηση ατράνταχτων αποδείξεων, μέσω δειγματοληψιών και επιστημονικών εκθέσεων για την κατάσταση του Χώρου. Μάλιστα, προβλήθηκαν και φωτογραφίες με την κατάσταση του ΧΥΤΑ αλλά και από τις κινητοποιήσεις.

Οι νέοι στόχοι…

Παρούσα στη συνέλευση ήταν και η δικηγόρος των κατοίκων Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπου μαζί με τους κατοίκους έδωσε το στίγμα για συνέχιση του αγώνα, ο οποίος στην ουσία δεν έληξε ποτέ, παρά το γεγονός ότι σταμάτησε προσωρινά κάθε δράση λόγω της πανδημίας.

Η άρση των μέτρων ωστόσο, επιτρέπει στην Επιτροπή Αγώνα και τους φορείς να ανασυνταχθούν, θέτοντας τους επόμενους στόχους που έχουν μία κοινή συνισταμένη: Το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ και την αποκατάστασή του έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μία καλύτερη ποιότητα για τις επόμενες γενιές.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr