background img
banner
banner

“Οι αυξήσεις είναι καθαρά πολιτική επιλογή της Ν.Δ.”

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛ. ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΛΕΓΟΝ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Την πολιτική της κυβέρνησης χαρακτήρισε ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τις εκρηκτικές αυξήσεις σε ενέργεια, καύσιμα και βασικά αγαθά, η χθεσινοβραδινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αιγίου, στο ανοιχτό θέατρο «Γιώργος Παππάς», στο Αίγιο. Παράλληλα, διαμέσου του κεντρικού ομιλητή που ήταν ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφωνας Αλεξιάδης, αναφέρθηκε εκτενώς το τι θα έπραττε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αντιμετωπίσει την έκρυθμη κατάσταση.

Η εκδήλωση είχε ως αντικείμενο συζήτησης το επίκαιρο θέμα «ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ. Δεν βγαίνει ο μήνας – Η ακρίβεια πλήττει το εισόδημα εργαζομένων, επαγγελματιών και συνταξιούχων. Οι κυβερνητικές ευθύνες και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ» και προσέλκυσε μεγάλο αριθμό πολιτών, μεταξύ των οποίων, οι βουλευτές Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ντίνος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος Κώστας Κόντης, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που εξελέγησαν στις 15 Μαΐου κ.ά. Τη συζήτηση συντόνισαν η Συντονίστρια Οργάνωσης Μελών Αιγίου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Τασία Σταυροπούλου και η υπεύθυνη νεολαίας Γιώτα Χριστοπούλου.

Ως θέμα «ζέον» που καίει όλα τα νοικοκυριά, τα κατώτερα αλλά και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα, χαρακτήρισε το ζήτημα της ακρίβειας, ο δήμαρχος κ. Καλογερόπουλος, τονίζοντας πως ένα κοινωνικό κράτος θα έπρεπε και να βοηθά τους πολίτες αλλά και να βάζει αναπτυξιακές βάσεις.

«Μείωση φόρων μόνο για έχοντες και κατέχοντες»

Ο πρώην υπουργός κ. Αλεξιάδης τόνισε πως προτίθεται να μεταφέρει τα ερωτήματα και τις απόψεις που θα κατατίθεντο, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δηλώνοντας ξεκάθαρα πως ΄΄βρισκόμαστε εν όψει μίας μεγάλης πολιτικής σύγκρουσης, που βρίσκει στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πιο ώριμο και πιο έτοιμο από κάθε άλλη φορά να ηγηθεί της προσπάθειας αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας. Ήδη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα έδωσε το στίγμα΄΄. Επίσης, αναφέρθηκε στην επαφή των στελεχών του κόμματος με τον κόσμο, λέγοντας πως ΄΄η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ανοιχτός και ουσιαστικός διάλογος΄΄. Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι μείωσε τους φόρους, κάτι που – όπως είπε – έγινε μόνο για τους έχοντες και κατέχοντες, τονίζοντας πως ΄΄είναι καθαρά πολιτική επιλογή και όχι πολιτική αδυναμία΄΄.

΄΄Η ακρίβεια δεν προκλήθηκε εξαιτίας του πολέμου΄΄

΄΄Έχουμε επιλέξει να αναδείξουμε το θέμα της ακρίβειας για να φανεί η ανικανότητα και η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για να αναδείξουμε τη δική μας εναλλακτική πρόταση. Κλείνουν τρία χρόνια τον Ιούλιο στη διακυβέρνηση του τόπου και βασικές υποσχέσεις όπως π.χ. η αύξηση των μισθών στο διπλάσιο της ανάπτυξης, δεν έγινε ποτέ, όπως και μία σειρά από άλλες υποσχέσεις΄΄, σημείωσε ο ομιλητής, για να επισημάνει και τα εξής: ΄΄Δεν ήρθε η ακρίβεια στη χώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως παραπληροφορούν κάποιοι ή όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Θυμίζω μόνο ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στη στέγαση, σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, έχουμε αύξηση 35%, στις μεταφορές αύξηση 19%, στη διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά αύξηση 12,1%. Μία εκρηκτική αύξηση, η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Μέσα σε όλο αυτό το «σαματά» εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα και μεγάλες επιχειρήσεις. Ο κ. Παπαδημητρίου, βουλευτής της Ν.Δ., με σαφήνεια είπε ότι «οι ιδιώτες πάροχοι πίεσαν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να εφαρμόσει η ΔΕΗ τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Και αυτό το έκαναν γιατί με αυτό τον τρόπο εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα μεγάλων εταιρειών΄΄.

Η εναλλακτική πρόταση

Στο ερώτημα «τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση», ο κ. Αλεξιάδης, είπε: ΄΄Να κάνει περισσότερους ελέγχους στην αγορά. Κι όταν λέμε ελέγχους δεν εννοούμε να πηγαίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί με τα συνεργεία ελέγχου να φωτογραφίζονται. Ζητάμε ουσιαστικούς ελέγχους είτε για αισχροκέρδεια, είτε για λαθραία διακίνηση καυσίμων. Δεν είναι δυνατόν 2,44 ευρώ το λίτρο να είναι η τιμή η τιμή που δίνει το διυλιστήριο και να υπάρχουν πρατήρια που πουλούν 2,30 ή 2,20. Αντιλαμβάνεστε όλοι ότι αυτό είναι είτε ξέπλυμα, είτε λαθραίο καύσιμο. Σε ό,τι αφορά στο τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση, μέσω του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων κεντρικών στελεχών μας, έχουμε καταθέσει προτάσεις. Η πιο βασική πρόταση, αντιγράφοντας το τι κάνουν άλλες χώρες, είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Την έκανε και η Γερμανία πρόσφατα με μεγάλη επιτυχία και έχει αποδώσει, είναι ένα μέτρο που μπορεί να υιοθετήσει η κυβέρνηση, έχει ήδη υπεραπόδοση εσόδων από την αύξηση των τιμών, άρα αυτή την υπεραπόδοση εσόδων μπορεί να την επιστρέψει μέσω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αυτό είναι ένα εργαλείο που έχει η κυβέρνηση. Δεν είναι το μοναδικό όμως. Μπορεί να αντιγράψει καλές πρακτικές κι άλλων χωρών. Αντί να πηγαίνουν τα υπουργικά και πρωθυπουργικά μας στελέχη στο εξωτερικό για διακοπές, μπορούν να κάνουν ό,τι η Πορτογαλία και η Ισπανία διεκδικώντας ειδικό τρόπο επιβολής της επιβάρυνσης στο θέμα των καυσίμων ή μείωση του ΦΠΑ, κάτι που ζητούμε εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό΄΄.

Κατέληξε δε υπογραμμίζοντας: ΄΄Από τα τέλη του Αυγούστου χτυπούσαμε το καμπανάκι για τα θέματα της ακρίβειας και για να μην ξεχνιόμαστε ας θυμηθούμε τι έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 11 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ «θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος», όταν εμείς επισημαίναμε τον κίνδυνο΄΄. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε ακόμη πιο μεγάλες αυξήσεις οι οποίες δεν βλάπτουν μόνο τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά προκαλούν τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό και την προοπτική της χώρας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr