background img
banner
banner

Το φως που ζωντανεύει από τις μνήμες, έμπνευση και διδαχή… | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΓΙΞΑΝ ΨΥΧΕΣ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ : «ΕΥΛΑΒΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ…»

Συγκίνηση και δέος για τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και για το μεγαλείο ψυχής του προσφυγικού ελληνισμού, ξύπνησαν οι εκδηλώσεις του διημέρου με θέμα: «Ευλαβικό Προσκύνημα στη Μικρασία της καρδιάς μας…», που διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Ιουνίου, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, συνεπικουρούμενη από τον δήμο Αιγιαλείας. Ήταν μία πλειάδα εκδηλώσεων που κάλυψε όλο το φάσμα, ενημερώνοντας για τα γεγονότα που σημάδεψαν τον ελληνισμό πριν από έναν αιώνα και μετατρέποντάς τα σε δημιουργική έμπνευση για τον σύγχρονο άνθρωπο που ναι μεν ζει στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, δεν λησμονεί όμως τις ρίζες του που είναι απόλυτα ταυτισμένες με την Ελλάδα και την Ορθόδοξη Πίστη.

Με λατρευτικό, επιστημονικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, δράσεις

Οι πληροφορίες, τα βιβλία, οι εικόνες, οι φωτογραφίες, τα κειμήλια, οι αφηγήσεις, οι ήχοι, οι μουσικές, η προσευχή, είχαν όλα μία περίοπτη θέση στις δράσεις που έτυχαν της αποδοχής μεγάλης μερίδας των κατοίκων της περιοχής. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς για να συγχαρεί τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο γι’ αυτή του τη θεσπέσια πρωτοβουλία, να συμμετάσχει η Ιερά Μητρόπολη στις πανελλήνιες εκδηλώσεις υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τις ιστορίες που ζωντάνεψαν μέσα από τα βιβλία στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό, τη συγκλονιστική ομιλία της καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ζωής Γκενάκου που σκόρπισε ατελείωτα δάκρυα συγκίνησης και λύτρωσης, το ιερό μνημόσυνο στη μνήμη των ανθρώπων που προέρχονταν από τις χαμένες πατρίδες, ή τη χθεσινοβραδινή συναυλία που έφερε… άρωμα Μικρασίας σε έναν τόπο όπως το Αίγιο που «δέθηκε» με αυτή τόσο, φιλοξενώντας χιλιάδες πρόσφυγες πριν από έναν αιώνα; Όπως και να έχει, το βέβαιον είναι ότι κατάφεραν να προβληθεί ο Ελληνορθόδοξος Πολιτισμός της Μικράς Ασίας, καθώς επίσης και να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, ενώ ταυτόχρονα αναδείχθηκε η καταλυτική συμβολή των προσφύγων στη σύγχρονη Ελλάδα. Άρα, ο στόχος επετεύχθη στο έπακρον!

Για όλη την εβδομάδα η έκθεση βιβλίου στο Παναγιωτοπουλέικο Αρχοντικό

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου με τον Αγιασμό της Έκθεσης Βιβλίου Μικρασιατικής Μνήμης που φιλοξενείται στο ισόγειο του Παναγιωτοπουλέικου Αρχοντικού και η οποία θα παραμείνει και την τρέχουσα εβδομάδα και όχι μόνο το Σαββατοκύριακο όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.

Παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος και πλήθος ιερέων, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, ο κοινοτικός σύμβουλος Σωκράτης Μαυρίδης κ.ά. Στην ομιλία του, ο τοπικός ποιμενάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: Προσευχηθήκαμε στον Θεό με την ευχή που συνέθεσε ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ ώστε να αναπαυτούν οι ψυχές των ανθρώπων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Παρακαλέσαμε τον Θεό να έχει στα δεξιά του τους ανθρώπους που ζούσαν στα ελληνικά παράλια της Μικράς Ασίας αλλά κι εμείς να ενθυμούμεθα τους προγόνους μας, έτσι ώστε να μπορούμε να περπατούμε σε αυτή τη σύγχρονη Ελλάδα αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος. Η τοπική μας Εκκλησία με ευλογία του Αρχιεπισκόπου και της Ιεράς Συνόδου διοργανώνουμε αυτό το όμορφο διήμερο να αφήσουμε τις ψυχές μας να φύγουν από το Αίγιο και να πάμε στα παράλια της Μικράς Ασίας αποτείνοντας φόρο τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που έφυγαν από τον τόπο τους και βρήκαν καταφύγιο εδώ. Μας άπλωσαν το χέρι κι εμείς ως φιλόξενος λαός τους αγκαλιάσαμε κι έγιναν ένα με εμάς. Η αγάπη είναι αυτή που πρέπει να μας ενώνει όλους ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής μας. Η αγάπη δεν έχει ούτε φυλές, ούτε σύνορα, ούτε ετερότητες ούτε οτιδήποτε άλλο ζούμε σε αυτό τον νέο κόσμο. Οφείλουμε να ζήσουμε σε αυτό τον κόσμο αλλά να κρατήσουμε τον Χριστό μας και την πατρίδα μας.

Ρίγη συγκίνησης στη διάλεξη της Ζωής Γκενάκου…

Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη της τ. Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ζωής Γκενάκου, με θέμα «Το χρέος της Μνήμης. Η πνευματική κληρονομιά της Μικρασιάτισσας». Την κ. Γκενάκου προλόγισε η φιλόλογος Αρχοντούλα Ρέλλα. Η ομιλήτρια, επίσημη προσκεκλημένη της Ιεράς Μητροπόλεως αναφέρθηκε στον ρόλο της γυναίκας στη Μικρασιακή Καταστροφή καθώς επίσης και στο μεγαλείο ψυχής των Ελλήνων προσφύγων. Μεταξύ άλλων, είπε πως ΄΄οι αγώνες και οι πολιτιστικές κατακτήσεις του ελληνισμού της Ανατολής, συνδυασμένα με τις θυσίες και την προσφορά στην μητέρα πατρίδα, φτιάχνουν ένα δυνατό “προζύμι” που μπορεί να εμπνεύσει ακόμα και τις σύγχρονες γενιές. Το 1919, όταν ο ελληνικός στρατός μπήκε νικητής στην Σμύρνη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος κάλεσε από την Ευρώπη τον πιο μεγάλο μαθηματικό της εποχής, το Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, τον οποίο ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αποκαλούσε “δάσκαλο”. Τον κάλεσε με σκοπό να δημιουργήσει ένα πρότυπο πανεπιστημιακό ίδρυμα με τον πιο άρτιο και επαγγελματικό εξοπλισμό με τα δεδομένα της εποχής. Τον Σεπτέμβριο του 1922 το Πανεπιστήμιο ήταν σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει. Έξω από το ίδρυμα, γράφει: Εξ ανατολών το φως. Και ναι, ήταν αυτό το φως που ξαναζωντανεύει τις μνήμες, για έμπνευση και διδαχή. Η τραγωδία της γενοκτονίας τόσων Ελλήνων και το ξερίζωμα ενός ολόκληρου λαού, η ανταλλαγή των πληθυσμών και η άγρια όψη του πολέμου, δεν πρέπει να ξεθωριάζουν με τον χρόνο. Ιδιαίτερα σήμερα, όπου η τουρκική επιθετικότητα είναι και σε έξαρση και απορρέει από την επικινδυνότητα που ακολουθεί ο γειτονικός λαός, ο οποίος είναι πέραν πάσης νομιμότητας΄΄.

Αναφέρθηκε στις τρεις βασικές πράξεις της Μικρασιατικής Καταστροφής και εν συνεχεία, διάβασε καταγεγραμμένες μαρτυρίες ανθρώπων που κλήθηκαν όλοι να απαντήσουν στο ίδιο ερώτημα: «Τι θυμόσαστε από την καταστροφή;». Τα όσα ανέγνωσε σκόρπισαν ρίγη συγκίνησης. Επρόκειτο για ανατριχιαστικές μαρτυρίες που προσέδιδαν το μέγεθος της κτηνωδίας με αναφορές στη σφαγή, στον μεγάλο φόβο που δεν ήταν άλλος από το «τούρκεμα», τη φωτιά, την αγανάκτηση, τη λύτρωση στη θάλασσα…

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, άγιοι πατέρες της τοπικής Εκκλησίας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ο τέως δήμαρχος Στάθης Θεοδωρακόπουλος, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή κ.ά.

Φόρος τιμής στους πρόσφυγες στον Ιερό Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης στον Συνοικισμό

Το πρωί της Κυριακής, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης, στον άλλοτε προσφυγικό Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα, εκεί όπου ακόμη «χτυπά η καρδιά» των προσφύγων, έστω κι αν όλοι πλέον έχουν φύγει από τη ζωή.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην εορτή των Θεοφόρων Πατέρων που τιμήθηκαν χθες, λέγοντας πως πρέπει να έχουμε καθαρότητα στην πίστη μας και να εφαρμόζουμε κατά γράμμα αυτά που μας μετέφεραν και που ο Χριστός τους έδωσε μέσα από την αλήθεια του. Επίσης, έκανε αναφορά στους πρόσφυγες, όλους εκείνους τους ανθρώπους που –όπως είπε – ΄΄θυσιάστηκαν, έχασαν το βιός και τα σπίτια τους, έχασαν τις εκκλησίες και τις περιουσίες τους στα σεντούκια τους, αλλά τελικά, έκλεισαν τον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου στην ψυχή τους. Οι άνθρωποι αυτοί ξεκληρίστηκαν, έχοντας μαζί τους μόνο ιερά και όσια, εικόνες αγίων που έκρυβαν κατά την φυγή τους. Ξεκίνησαν αυτό το μεγάλο ταξίδι τους, έχοντας μαζί τους άγια κειμήλια, δισκοπότηρα, ιερά εκκλησιαστικά είδη και εγκαταστάθηκαν εδώ. Ήρθαν φέρνοντας μαζί τους τα ήθη και έθιμα του τόπου τους, τις όμορφες παραδόσεις τους, την πίστη και την αγάπη για τον Χριστό και κυρίως, για τα υπέρτατα ιδανικά που κουβάλησαν μαζί τους, στις ψυχές τους ερχόμενοι εδώ. Για όλα αυτά, αγωνιζόμαστε. Και θα το πράττουμε μέχρι τέλους. Θα τα υπερασπιζόμαστε μέχρι ο Ιησούς Χριστός έρθει για δεύτερη φορά στην γη, προκειμένου να κρίνει νεκρούς και ζωντανούς, με την πιο δίκαιη “ζυγαριά” της ανθρώπινης ύπαρξης: Την αγάπη΄΄. Το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Αχαΐας Άγγελος Τσιγκρής, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος, ο κοινοτικός σύμβουλος Σωκράτης Μαυρίδης, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή κ.ά.

Ο δήμαρχος στην ομιλία του ανέφερε πως ΄΄το δίδαγμα σήμερα είναι ότι ο φανατισμός και η έριδα δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις που κανείς αν τις ζήσει, όσο και συναισθηματικά να τις συμμερίζεται, δεν μπορεί να βαρύνουν την ψυχή τους. Γιατί αυτοί που το έζησαν ως βίωμα δεν μπόρεσαν να το ξεριζώσουν από μέσα τους. Δυστυχώς, όταν ήρθαν εδώ οι άνθρωποι αυτοί, τους αντιμετώπισαν με τη θαλπωρή που πρέπει να υπάρχει, αλλά ως «πρόσφυγες» και η προσφυγιά, από όπου κι αν προέρχεται, δεν είναι καλή΄΄. Ο κ. Τσιγκρής στον χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης να προτάξουν αυτή τη μεγάλη ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. ΄΄Ξεκληρίστηκαν, σφάχτηκαν, έπεσαν στη θάλασσα, τα έχασαν όλα μέσα σε ένα πρωί. Έχουμε χρέος όλοι αδελφωμένοι, χωρίς διαχωριστικές γραμμές να τους τιμούμε και να έχουμε τον νου και την καρδιά μας σε μία περήφανη Ελλάδα΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Παρουσίαση των κειμηλίων αλλά και φωτογραφικού λευκώματος

Ακολούθησε κέρασμα στο Ενοριακό –Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού και στη συνέχεια άπαντες μετέβησαν στον δεύτερο όροφο αυτού, όπου τους έγινε ξενάγηση από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Αγαθόνικο Τσάκαλο, στην έκθεση Κειμηλίων Μικρασιατικής Μνήμης. Εκεί παρουσιάστηκε και το Φωτογραφικό Λεύκωμα Μικρασιατικής Μνήμης που επιμελήθηκε η Θεολόγος Χρύσα Δημητρίου – Σταθοπούλου, υπό την φιλολογική επιμέλεια της κ. Μπεντεβή, το οποίο εκδόθηκε δαπάνης του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης.

Ήχοι και μουσικές Μικρασίας στον «Απόλλωνα»

Το απόγευμα της Κυριακής, στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων» πραγματοποιήθηκε η μουσική εκδήλωση – συναυλία υπό τον τίτλο «Μελωδικό Σεργιάννι στη Μικρασία της καρδιάς μας…», με ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αιγιώτη Μουσικοσυνθέτη Πάνου Δημητρακόπουλου και ερμηνευτές τους καταξιωμένους καλλιτέχνες Παντελή Θαλασσινό και Αρετή Κετιμέ.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr