background img
banner
banner

Υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας, έφεραν ζωντανές ιστορικές μνήμες

ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΚΟΙΝΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Στιγμές συγκίνησης, ιστορικής μνήμης και υποχρέωσης για να διατηρηθεί ζωντανή η κουλτούρα και ο πολιτισμός που έφεραν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας έναν αιώνα πριν, έζησαν οι εκπρόσωποι του δήμου Αιγιαλείας, που παρέστησαν στις επετειακές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα το προηγούμενο τετραήμερο στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής. Επρόκειτο για τις δράσεις που αναβλήθηκαν λόγω καιρικών συνθηκών, με τη διάθεση των διοργανωτών όχι μόνο να μην κάμπτεται αλλά να υλοποιούν τελικά εκδηλώσεις που προσέδωσαν στο έπακρο την ενδεικνυόμενη τιμή και αίγλη.

Τον δήμο Αιγιαλείας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής δημάρχου, αντιδήμαρχος Νίκος Καραΐσκος. Παρών ήταν και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης. Επίσης, τον Σύλλογο Συνοικισμού «Προποντίς», εκπροσώπησε το μέλος του Στράτος Χαριτωνίδης. Κορυφαία πράξη των τετραήμερων εκδηλώσεων που ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα, ήταν η τελετή αδελφοποίησης που έφερε πιο κοντά τους απογόνους προσφύγων από την περιοχή του Μαρμαρά, μεγάλος αριθμός των οποίων εγκαταστάθηκε και στο Αίγιο, το 1922.

Συγκεκριμένα, οι αδελφοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας λαμπρής εκδήλωσης του πολιτιστικού συλλόγου “Η Προικόννησος” υπό την αιγίδα και την συνεργασία του δήμου Σιθωνίας, με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Προικονήσου κ. Ιωσήφ. Ύστερα από 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των προγόνων τους, η πρωτοβουλία αυτή έφερε ξανά κοντά τους απογόνους των Μαρμαρινών από το Νέο Μαρμαρά, την Σάρτη, την Ουρανούπολη, την Αμμουλιανή, τα Πυργαδίκια ,τα Νέα Ρόδα, τη Λίμνη Ευβοίας, τα Παλάτια, τον Ωρωπό, τη Ν. Κούταλη της Λήμνου και βέβαια το Αίγιο και τους ένωσε με την υπογραφή πρωτοκόλλων αδελφοποίησης των Δήμων, των Κοινοτήτων και των Πολιτιστικών Συλλόγων τους.

Με ανεπτυγμένο το προσφυγικό στοιχείο και στόχους

Για λογαριασμό του δήμου Αιγιαλείας, το πρωτόκολλο υπέγραψε ο κ. Καραΐσκος, μεταφέροντας αργότερα στο protionline.gr: ΄΄Ήταν μία πολύ όμορφη και συγκινητική εμπειρία, αφού με το πρωτόκολλο που υπογράψαμε, ταυτιζόμαστε και επίσημα με τους δήμους που μας συνδέουν οι μνήμες των προσφύγων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για τη διοργάνωση κοινών δράσεων. Άλλωστε, στόχος δικός μας είναι να αναδείξουμε το προσφυγικό στοιχείο που ζει ακόμη στον Συνοικισμό Νικολάου Πλαστήρα στο Αίγιο και όλα όσα άφησαν πίσω τους οι τόσο άξιοι αυτοί άνθρωποι. Διότι δεν είναι μόνο ότι βρήκαν καταφύγιο στη «μητέρα πατρίδα». Έφεραν μαζί τους την αξιοσύνη, τον πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα, ωφελώντας σε μεγάλο βαθμό την τοπική κοινωνία΄΄.

Ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε και στη φιλοξενία που έτυχαν οι αποστολές των δήμων που αδελφοποιήθηκαν. ΄΄Μπορώ να πω πως στα μέρη αυτά έχουν περισσότερο ανεπτυγμένο το προσφυγικό στοιχείο όμως κι εμείς εδώ έχουμε «ζωντανές» ιστορικές μνήμες, καταγραφές και ντοκουμέντα. Τύχαμε άριστης φιλοξενίας ενώ ιδιαιτέρως σημαντικό είναι το γεγονός ότι αποφασίσαμε την πραγματοποίηση δράσεων σε όλους τους «αδελφούς» πλέον δήμους. Να σημειώσουμε πως ο δήμος μας είναι ο μεγαλύτερος από αυτούς που υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας΄΄.

Εφαλτήριο δημιουργικής πορείας

Σε επίπεδο Κοινοτήτων, πρωτόκολλα αδελφοποίησης υπεγράφησαν μεταξύ των Κοινοτήτων Νέου Μαρμαρά, Σάρτης, Ουρανούπολης, Νέων Ρόδων, Αμμουλιανής, Πυργαδικίων, Νέας Κούταλης, Αιγίου, Νέων Παλατιών και Λίμνης Ευβοίας, ενώ σε επίπεδο συλλόγων, πρωτόκολλα αδελφοποίησης υπέγραψαν οι σύλλογοι Προικονήσου, Π.Σ.«Αφησία», Προσφυγικής Αναγέννησης, Ουρανουπόλεως, Αμμουλιανής, «Προποντίς» Αιγιαλείας και χορευτικού Ομίλου «Το Λυμνί».

Ο κ. Γκιώνης ανέφερε στo protionline.gr: ΄΄Η κίνηση αδελφοποίησης των κοινοτήτων μας μάς δημιουργεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας και πληρότητας , ενώ μας παρακινεί να προχωρήσουμε δυναμικά, θέτοντας κοινούς στόχους και όνειρα. Ετούτη η συνεργασία αποτελεί ουσιαστική δέσμευση ανάμεσά μας και το εφαλτήριο μιας προοδευτικής και δημιουργικής πορείας. Κάθε… σταγόνα στον ωκεανό της προόδου μετράει, και η σύμπραξη αυτή μοιάζει με σταγόνα ιδιαίτερη σε έναν ωκεανό αμοιβαίου σεβασμού και ομόνοιας. Ευχαριστούμε πολύ για την φιλοξενία΄΄.

Ως προς τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, την Παρασκευή το βράδυ το πρόγραμμα περιελάμβανε χορευτικά συγκροτήματα, το Σάββατο πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και το βράδυ η τελετή αδελφοποίησης στο λιμάνι εκεί όπου παρατέθηκε και δείπνο. Την Κυριακή εκκλησιασμό και επιμνημόσυνη δέηση, αλλά και εκδηλώσεις με χορευτικά, ενώ τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr