background img
banner
banner

Αδελφές πόλεις τα Καλάβρυτα και η Νέμετσκα της Σλοβακίας

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ

Με την υπογραφή του σχετικού Πρωτοκόλλου, από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο και τον Δήμαρχο της πόλης Νέμετσκα της Σλοβακικής Δημοκρατίας Μπράνισλαβ Τσιζμάρικ, το πρωί της Τρίτης 7 Ιουνίου στο Δημαρχείο της Νέμετσκα, επικυρώθηκε και τυπικά η αδελφοποίηση των δυο μαρτυρικών πόλεων.

Αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαβρύτων μετέβη γι’ αυτό τον σκοπό στη Σλοβακία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο και μέλη της τον Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων Ευθύμιο Τζόβολο, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαβρύτων Θανάση Μενούνο, το μέλος του Τ.Σ. Καλαβρύτων Φάνη Παπαγεωργίου και τον συνεργάτη του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Σάββα Καζάνη.

Η υποδοχή της αντιπροσωπείας του Δήμου Καλαβρύτων έγινε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας από τον Δήμαρχο της Νέμετσκα και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της σλοβακικής πόλης. Μάλιστα, κατά την διάρκεια του δείπνου υποδοχής έγινε και προβολή μιας σύντομης παρουσίασης της πόλης των Καλαβρύτων, μ’ έμφαση στα γεγονότα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος αλλά και στο χαρακτήρα του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τον διαρκή ρόλο του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Φόρος τιμής από τον δήμαρχο Καλαβρύτων στους ήρωες της Νέμετσκα

Να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων απέτινε φόρο τιμής στη μνήμη των 900 ηρώων της Νέμετσκα που σφαγιάστηκαν απ’ τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής τον Ιανουάριο του 1945, καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων της σλοβακικής πόλης, το πρωί της περασμένης Τετάρτης, παρουσία τόσο του Δημάρχου και αξιωματούχων της Νέμετσκα όσο και του Πρέσβη της Ελλάδας στη Σλοβακία Γιώργου Δημητριάδη.

Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης, με ομιλίες απ’ τον Δήμαρχο της ΝέμετσκαΜπράνισλαβΤσιζμάρικ, τον Πρέσβη κ. Δημητριάδη, τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο και τον Πέτερ Κοζάκ, Γενικό Γραμματέα του Γραφείου Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Καλάβρυτων, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «πάντα, όταν μοιραζόμαστε τις κοινές ιστορίες και διαδρομές μας, όταν οικοδομούμε φιλίες και σχέσεις εμπιστοσύνης, όταν μάς συνδέει ο ίδιος πόνος αλλά και το ίδιο πείσμα που ακολουθεί μετά από μια δύσκολη κατάσταση, αισθανόμαστε όλοι μας πιο δυνατοί. Πιθανόν, αυτός είναι κι ο βαθύτερος πυρήνας που καθορίζει τις αδελφοποιήσεις των πόλεων. Και μάλιστα πόλεων με τα χαρακτηριστικά των δικών μας».

Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών

Ενώ εκτενείς αναφορές στην ομιλία του έκανε τόσο στα γεγονότα του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος όσο και στο ζήτημα των -σ’ εκκρεμότητα- γερμανικών οφειλών. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στο ιστορικό ίδρυσης και στους στόχους του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945».

Σε ό,τι αφορά δε στην αδελφοποίηση των δυο πόλεων, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι «το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης που υπογράψαμε στο Δημαρχείο -τυπικά και μόνο- επισφραγίζει αυτό που είναι απόλυτα προφανές. Δηλαδή, το κοινό ιστορικό φορτίο των δυο πόλεων μας. Την ίδια περίοπτη θέση τους στις σελίδες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Ιστορίας. Την ίδια ανάγκη και οφειλή όλων μας να υπηρετηθεί -με κάθε τρόπο- η ιστορική μνήμη. Και την ίδια διαρκή επιδίωξη μας να ενισχυθούν τα μηνύματα Ειρήνης, Αλληλεγγύης και Συναδέλφωσης των λαών».

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Καλαβρύτων είχε την ευκαιρία στις τρείς μέρες που παρέμεινε στην Νέμετσκα (επέστρεψε στην Ελλάδα, το απόγευμα της Πέμπτης) να γνωρίσει την ιστορική, πολιτιστική και οικονομική φυσιογνωμία της περιοχής.

Μάλιστα, κατά την επίσκεψη της στο μνημείο του μαρτυρικού χωριού Καλίστε, ο Δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος και μαθητές Δημοτικού Σχολείου της περιοχής φύτεψαν ένα δέντρο αφιερωμένο στην μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, ως μια επιπλέον συμβολική κίνηση της ιστορικής σύζευξης των δυο περιοχών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr