background img
banner
banner

Αλλάζει όψη με 8-10 εκ. ευρώ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑΣ -ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΧΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ουσιαστικές και συντονισμένες κινήσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης του οράματος της αξιοποίησης και επανάχρησης, των εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, πραγματοποιεί η δημοτική αρχή. Η δεύτερη επίσκεψη δημάρχου και αρμόδιου αντιδημάρχου στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, σε διάστημα περίπου δύο μηνών, είναι ενδεικτική των προθέσεων και των δύο πλευρών, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να εκφράζει θετική βούληση ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να γίνει το… όνειρο πραγματικότητα.

Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου το πρωί, όταν ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος επισκέφθηκαν το υπουργείο Ανάπτυξης και είδαν ξανά τον υπουργό κ. Γεωργιάδη και στη συνέχεια και τον ειδικό γραμματέα διαχείρισης προγραμμάτων του υπουργείου, Γιώργο Ζερβό.

Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός γνωστοποίησε στο twitter τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Αιγιάλειας, τονίζοντας πως αφορούσε «αναπτυξιακές προοπτικές και έργα υποδομής».
Και στην περίπτωση της Αιγιάλειας, το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο δεν θα μπορούσε να μην σχετίζεται με την αξιοποίηση του σημαντικότερου περιουσιακού στοιχείου του δήμου.
Η επανάχρηση κτιρίων της πρώην Χαρτοποιίας, η οποία δεσπόζει στο παραλιακό μέτωπο του Αιγίου, είχε αποτελέσει το αντικείμενο συζήτησης και στην προηγούμενη συνάντηση με τον υπουργό τον περασμένο Απρίλιο και η θετική διάθεση του κ. Γεωργιάδη ως προς το έργο, επιβεβαιώθηκε και στην προχθεσινή δεύτερη συνάντηση.

Οι οριστικές μελέτες «δείχνουν» ότι απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς δήμου έχει ολοκληρωθεί και παραληφθεί η προμελέτη του έργου, ενώ ταυτόχρονα προχωρά τις οριστικές μελέτες, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι οι αρχικές εκτιμήσεις ως προς το κόστος του έργου της αποκατάστασης βασικών κτιρίων με σκοπό την επανάχρηση, απέχουν κατά πολύ από τη σημερινή πραγματικότητα σε συνάρτηση πάντα με την παλαιότητα και τις ανάγκες των κτιρίων που, όπως είναι φυσικό, παρουσιάζουν σημαντική φθορά από τον χρόνο. Το κόστος ανεβάζουν βέβαια και οι ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον χώρο των κατασκευών.

Υπενθυμίζεται ακόμη πως η μελέτη της αξιοποίησης των χώρων της πρώην Χαρτοποιίας, είχε ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 4,5 εκ ευρώ, ωστόσο αυτό δεν προχώρησε λόγω αδυναμίας του δήμου να καλύψει την ίδια συμμετοχή ύψους 1,5 εκ. ευρώ περίπου. Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο κ. Χριστόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με το μελετητικό μέρος του έργου, ΄΄επειδή προχωρούν οι οριστικές μελέτες και εκτιμούμε ότι μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν παραδοθεί, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου έργου. Πλην όμως, από τις οριστικές μελέτες διαφαίνεται ότι λόγω της παλαιότητας των εγκαταστάσεων και των ιδιαίτερα βεβαρημένων από τον χρόνο και το θαλάσσιο περιβάλλον κτιρίων, το κόστος θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 4 εκατ. και δεν αποκλείεται να χρειαστούν 8 με 10 εκατομμύρια για να εκτελεστεί το έργο. Εξετάζουμε δε το ενδεχόμενο να «σπάσουμε» τη μελέτη και να υλοποιήσουμε μέρος αυτής΄΄. Ως εκ τούτου, είναι εμφανές πως εκπρόσωποι του δήμου, υπουργός και υπηρεσιακά στελέχη αναζήτησαν χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω των οποίων μπορεί να καλυφθεί το κόστος του έργου ή μέρος αυτού.

Ο υπουργός γνωρίζει την εμβληματική σημασία της Χαρτοποιίας για το Αίγιο…

Αναφορικά με την ανταπόκριση του υπουργού, ο αντιδήμαρχος τόνισε: ΄΄Η συνάντησή μας με τον κ. Γεωργιάδη έγινε σε πολύ καλό κλίμα και εισπράξαμε τη θετική πρόθεσή του για την εκτέλεση του έργου.
Γνωρίζει την ιστορία της Χαρτοποιίας, τη συμβολή της ιστορικά στην οικονομική ζωή του τόπου, ξέρει την εμβληματική σημασία της για εμάς αλλά και την τεράστια προοπτική που μπορεί να δημιουργήσει για την Αιγιάλεια, τόσο λόγω ιστορίας και χώρων όσο και λόγω της θέσης της στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πολλές προτάσεις αλλά και λύσεις στο «τραπέζι»΄΄. ΄΄Σαν δημοτική αρχή επιμένουμε δεν εγκαταλείπουμε το θέμα, τουναντίον εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ελπίζουμε στο τέλος να τα καταφέρουμε΄΄, κατέληξε ο κ. Χριστόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr