background img
banner
banner

Αντιδράσεις για την τσιμεντόστρωση στην Αλυκόβρυση

ΉΠΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΥΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΛΕΝΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Σημαντικές παρεμβάσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της παραλίας Αλυκής, πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα. Η βελτίωση του οδοστρώματος στη θέση «Αλυκόβρυση» προκάλεσε μεν κάποιες αντιδράσεις, κυρίως όμως στοχεύει στην ασφάλεια των διερχόμενων που πέρυσι είχε τεθεί σε αμφισβήτηση, ενώ διευκολύνει και τη μονοδρόμηση που λειτούργησε καταλυτικά στην αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Η καταγγελία για ρίψη μπετόν… νύχτα

Η ώρα της επίστρωσης στο εν λόγω σημείο του δρόμου που πέρυσι διανοίχθηκε, «καυτηριάστηκε» στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολιτευσης, Περικλής Παπαγιαννακόπουλος προχώρησε σε μία καταγγελία κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι δεν μπορεί τη νομιμότητα και ότι ΄΄μετά την αποχώρησή σας αφήνετε τον δήμο στο χειρότερο στάδιο αναξιοπιστίας΄΄. Όπως είπε, ΄΄τη Δευτέρα τη νύχτα εργολάβος μαζί με μπετονιέρες έριχναν μπετό σε δημοτικό δρόμο. Με ποια αρμοδιότητα ο εργολάβος κλείνει δημοτικό δρόμο; Τι συμβαίνει και ρίχνετε μπετά τη νύχτα; Μήπως δεν είναι νόμιμο; Πώς πληρώνετε τα έξοδα αυτά; Ποιος παραλαμβάνει όταν η υπηρεσία λείπει; Ποιος υπογράφει; Κρατήστε τον δήμο στην αξιοπρέπεια που τον παραλάβατε, διότι τον έχετε κατρακυλήσει στο χάος…΄΄, ωστόσο από πλευράς δημοτικής αρχής τονίζεται ότι οι παρεμβάσεις που προβλέπονται κυρίως ως προς τον φωτισμό, θα είναι ήπιες και συμβατές με το περιβάλλον.

Διαχρονικό αίτημα

Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες συζητήσεις για τη διάνοιξη του εν λόγω δρόμου που οδηγεί στην παλαιά σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος των Σταφιδαλώνων, είχαν ξεκινήσει το 2007, προτού ακόμη η Αλυκή γίνει η πιο δημοφιλής παραλία του Αιγίου. Από τότε μάλιστα είχε εκφραστεί η διάθεση ιδιοκτητών να παραχωρήσουν λίγα μέτρα από τα οικόπεδά τους ώστε να διανοιχθεί ο δρόμος που δίνει προστιθέμενη αξία στις ιδιοκτησίες τους, ωστόσο κάθε εγχείρημα «σκόνταφτε» στον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η παρέμβαση ώστε να μην έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και ιδίως στον βιότοπο. Μάλιστα, η διάνοιξη αποτέλεσε στόχο για όλες τις δημοτικές αρχές, ενώ υπέρ αυτής ήταν και ο Σύλλογος Αλυκής, ώστε για λόγους ασφαλείας να υπάρχει διέξοδος των οχημάτων. Τελικώς ο δρόμος διανοίχθηκε πέρυσι όταν και ίσχυσε για πρώτη φορά η μονοδρόμηση της οδού, κάτι που θα ισχύσει και φέτος για να αποφευχθεί το μποτιλιάρισμα που παρατηρείτο άλλες χρονιές.

Παπαδόπουλος: ‘‘Αποσυμφόρηση της παραλίας με ασφάλεια’’

΄΄Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο δρόμος είναι προσβάσιμος και ασφαλής και δεν υπάρχουν κίνδυνοι για διερχόμενα οχήματα. Από εκεί πέρα, οι παρεμβάσεις μπορεί να έχουν να κάνουν με το κόψιμο των κλαδιών και των καλαμιών που προεξέχουν στον δρόμο, με εξομάλυνση του οδοστρώματος και κάλυψη λακκουβών κυρίως όμως, να είναι ο δρόμος φαρδύς για να μπορεί να περάσει ένα όχημα της Πυροσβεστικής εάν υπάρξει ανάγκη ώστε να μην απειληθούν ιδιοκτησίες και προπάντων ανθρώπινες ζωές΄΄, είπε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής Νίκος Παπαδόπουλος. Σημείωσε ακόμη ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο Σύλλογος έχει προτείνει τη διάνοιξη κι άλλων κάθετων δρόμων που θα αποσυμφωρήσουν τον παραλιακό δρόμο και θα δώσουν μεγάλη αξία στην περιοχή. ΄΄Αυτό είναι κάτι που απαιτεί οργάνωση, ίσως θα πρέπει κάποια στιγμή να το δει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου γιατί είναι προς συμφέρον όλων΄΄, σχολίασε ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλυκής.

Χριστόπουλος: ‘‘Παρεμβαίνουμε ήπια σεβόμενοι το περιβάλλον’’

Μιλώντας στo protionline.gr, ο αντιδήμαρχος Προγραμμάτων και Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στο σημείο που βγαίνει ο διανοιχθείς δρόμος, για τη βελτίωση του φωτισμού. Όπως τόνισε, ΄΄σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά, ώστε με φυσικό τρόπο να εξασφαλιστεί ο φωτισμός του σημείου. Παρεμβαίνουμε έτσι ήπια, σεβόμενοι το περιβάλλον. Επίσης, θα ενισχυθεί ο φωτισμός της παραλιακής ζώνης προς την Αλυκή. Επίσης, θα γίνει καλλωπισμός στις μπάρες και στα δύο πλατώματα που χρησιμοποιούνται για πάρκινγκ θα αποκαταστήσουμε τις ζημιές από τη διάβρωση, όλα αυτά σε συνεννόηση με το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου και τον διοικητή του κ. Κωστάκη΄΄.

Δημοπρατείται το επόμενο διάστημα το έργο για την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας

Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστόπουλος μίλησε και για το έργο που αφορά ήπιες και παράλληλα στοχευμένες παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν και θα αναδείξουν το πλούσιο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας της Αλυκής, το οποίο έχει ενταχθεί σε χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Ο πλήρης τίτλος του έργου, προϋπολογισμού 168.429,20 ευρώ, είναι «Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Αιγιαλείας (Natura 2000/ GR 2320006)» και στηρίχθηκε στις γενικές αρχές σχεδιασμού διαδρομών ερμηνείας περιβάλλοντος και παρεμβάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, ΄΄έχουμε ήδη υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην οδηγούν σε επιβάρυνση των προστατευόμενων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος αλλά στην παρακολούθηση, την προστασία και την ανάδειξή του οικοσυστήματος΄΄.

Αναλυτικά, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται: 1.Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινου παρατηρητηρίου στη θέση που θα υποδειχθεί κατόπιν συνεργασίας με την Δασική υπηρεσία και την Ορνιθολογική εταιρεία. 2.Προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματου τηλεμετρικού σταθμού παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων εντός της λιμνοθάλασσας, μετεωρολογικού σταθμού, καθώς και τοποθέτηση ασύρματης κάμερας παρακολούθησης (webcam), προμήθεια τηλεσκοπίων, κυαλιών και τριπόδων. 3.Εξωραϊσμός του σημείου παρατήρησης με τοποθέτηση ξύλινου πατώματος και περίφραξης σε σημεία που θα ορισθούν από την Δασική Υπηρεσία, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενημερωτικές πινακίδες, καλαθάκια ανακύκλωσης και τοποθέτηση νέων καλαίσθητων παγκακίων και παρατηρητηρίου επίγειας θέασης. 4.Δημιουργία βιβλίων/οδηγών πεδίου, τρίπτυχου ενημερωτικού υλικού με φωτογραφικό υλικό για την λιμνοθάλασσα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr