background img
banner
banner

Είπαν «όχι στη ρήτρα ενέργειας» του Αρδευτικού Οργανισμού «Σελινούντα»

ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΚΛΗΘΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ Ε.Κ.Α.

Την έντονη αντίδρασή τους στην υποχρέωση να καταβάλουν ρήτρα ενέργειας στον Αρδευτικό Οργανισμό «Σελινούντα» εξέφρασαν την Τετάρτη 1 Ιουνίου δεκάδες αγρότες ή έχοντες αγροτεμάχια στην περιοχή, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αιγίου. Μάλιστα, εξεδόθη και ψήφισμα μέσω του οποίου καλούνται κυβέρνηση και περιφέρεια να δώσουν λύση στο πρόβλημα, δεδομένου ότι οι αγρότες αδυνατούν να καταβάλουν τα χρήματα.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος κατόπιν έντονων αντιδράσεων των μελών του Οργανισμού, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του οποίου ωστόσο ξεκαθάρισαν πως η ρήτρα δεν επιβάλλεται με απόφαση του οργανισμού αλλά της πολιτείας, καθώς έχει εκτιναχθεί το κόστος του ρεύματος.
Οι αγρότες επισήμαναν ότι η ρήτρα εκτινάσσει το τιμολόγιο σε πάνω από 50 ευρώ το στρέμμα, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, τη στιγμή που τα εισοδήματά τους και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων έχουν συρρικνωθεί.

Έκδοση ψηφίσματος

Στο τέλος της συνέλευσης εξεδόθη ψήφισμα, το περιεχόμενο του οποίου είναι το ακόλουθο: «Ο Αρδευτικός Οργανισμός Σελινούντας απαιτεί από τους αγρότες – μέλη του, νέο χαράτσι 20 ευρώ/στρέμμα για το 2021, με αιτιολογία το αυξημένο κόστος του ρεύματος των γεωτρήσεων. Η νέα αύξηση σοκ , που την ονομάζει «ρήτρα ενέργειας», εκτινάσσει το συνολικό τιμολόγιο άρδευσης πάνω από τα 50 ευρώ/στρέμμα.

Αιτία της σημερινής αυξημένης τιμής ρεύματος είναι η επί μια δεκαετία, πολιτική της Ε.Ε. που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας. Προώθησαν την απελευθέρωση της ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, την απολιγνιτοποίηση, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας και την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, εντείνοντας το πρόβλημα για τους αγρότες και μεγαλώνοντας τα αδιέξοδα. Καλούμε την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια να δώσουν άμεση λύση σε αυτήν την κατάσταση. Το νερό είναι φυσικός πόρος και αποτελεί κοινωνικό αγαθό. Δεν πρέπει να είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από φορείς διαχείρισης, κρατικούς, συνεταιριστικούς ή ιδιωτικούς.

Είναι άμεσα αναγκαία η μείωση των τιμολογίων, ώστε να προκύπτει ένα ελάχιστο αντίτιμο μόνο για τη χρήση και τη συντήρηση του δικτύου άρδευσης. Διεκδικούμε: 1) να καταργηθεί η «ρήτρα ενέργειας» που παράνομα επέβαλε η Διοίκηση του Οργανισμού και γενικότερα η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος. 2) να διαγραφούν οι τόκοι των χρωστούμενων ποσών στη ΔΕΗ, και να γίνει διακανονισμός με ευνοϊκότερους όρους, 3) μείωση στα τιμολόγια του αγροτικού ρεύματος στο 50% για τους βιοπαλαιστές αγρότες και για τις αρδευτικές γεωτρήσεις».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr