background img
banner
banner

Η Αιγιώτισσα σεφ που στηρίζει τα τοπικά προϊόντα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ – ΚΟΝΤΕΣΟΠΟΥΛΟΥ: “Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ”

Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου, τα τελευταία χρόνια είναι μία από τις πιο… τρανές περιπτώσεις ανθρώπων που προβάλουν συνεχώς τα αγαθά της τοπικής γης με μεγάλη συχνότητα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι άνθρωπος που “διαφημίζει” την Αιγιάλεια και τις δυνατότητές της με κάθε γαστρονομική ¨αφορμή¨ ή παρέμβαση. Η πολυβραβευμένη σεφ, πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην παραλία της Πούντας, για να μαγειρέψει πρότυπα πιάτα και να πιει ένα… ποτήρι κρασί στην “υγειά” της περιοχής και στα πλαίσια της δράσης ¨Ανοιχτές πόρτες – Ανοιχτές κουζίνες¨ του δικτύου “Οινοξένεια”. Έπειτα από ένα μικρό ¨πέρασμα¨ στη βάση της, την Κρήτη, ετοίμασε “βαλίτσες” για Γαλλία, για τη συμμετοχή της σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα γεύσης οίνων, στα πλαίσια του Erasmus «Δημιουργώντας Brand Name Οίνων Πελοποννήσου» το οποίο διεξάγεται στη Μπορντό.

«Αναβιώνω “ιστορίες” που διηγήθηκαν η γιαγιάδες μου και με δίδαξαν οι αναμνήσεις»

Η ανάδειξη των προϊόντων της τοπικής κουλτούρας δεν αποτελεί μόνο το ζητούμενο των επαγγελματιών και των ανθρώπων της εστίασης, ώστε να επικυρώσει την ποιότητά τους. Είναι συνάμα και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλλονται σε πανελλαδικό επίπεδο, τα ιστορικά στοιχεία της γαστρονομίας που διαθέτει η Αιγιάλεια και που είναι ένας από τους πολλούς λόγους που αξίζει να “ακούγεται” η περιοχή, ως τουριστική άποψη. «Μέσα από τη δημιουργία τέτοιων πιάτων, αναδεικνύω και εγώ από την μεριά μου, τις γευστικές απολαύσεις της τοπικής κουζίνας. Πάντα προσπαθώ να αναβιώνω τις “ιστορίες” που μου διηγήθηκε η γιαγιά μου και που με “δίδαξαν” οι αναμνήσεις που είχα ως παιδί, οι οποίες θα με ακολουθούν για πολλά χρόνια ακόμα γευστικής εμπειρίας. Τα πιάτα που με “μεγάλωσαν” όχι μόνο τα ακολουθώ, αλλά μου δίνουν και την έμπνευση για άλλες γαστρονομικές παρασκευές» ήταν το πρώτο σχόλιο της Κωνσταντίνας Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου, αναφέροντας στο protionline.gr τις “πινελιές απόλαυσης” που δημιούργησε στην υπαίθρια κουζίνα της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία μαζί με τον σεφ Ηλία Μαμαλάκη, είχαν αναλάβει το γευστικό αποτέλεσμα της όλης εκδήλωσης.

Ξεχωριστές και ιδιαίτερες οι γεύσεις στις ¨Ανοιχτές πόρτες – Ανοιχτές κουζίνες¨

Η Αιγιώτισσα σεφ, έχοντας τρομερό κέφι για μαγείρεμα και μία μεγάλη διάθεση για δημιουργία και ιδιαιτερότητα, ετοίμασε γευστικές συνθέσεις με αρκετή δόση φαντασίας και φυσικά… νοστιμιάς! Έτσι, κάποια από τα εδέσματα που ετοίμασε για τις ¨Ανοιχτές πόρτες – Ανοιχτές κουζίνες¨ στην παραλία της Πούντας στις 28 Μαΐου, ήταν οι γευστικές τυροκροκέτες φορμαέλα Καλαβρύτων με γαρίδα σε “τσάτνεϊ” ροδοζάχαρη, το φρυγαδέλι καλαμαριού με αρνίσιο συκώτι και θυμάρι βουτηγμένο σε λεμόνι Αιγίου, το μπουργέτο σαλάχι με χόρτα του βουνού και το ξεχωριστό γιαούρτι σε σούπα εσπεριδοειδών μπαβαρουάζ.

Δύο ακόμη πολύ ενδιαφέροντα πιάτα, ήταν ο βακαλάος Κορινθιακού με τραχανά Καλαβρύτων με μανιτάρια φρέσκα και αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ενώ αίσθηση έκανε ο γαύρος όπως παραδοσιακά τον φτιάχνουν στην Αιγιάλεια, με πελτέ ντομάτας και δεντρολίβανο, με συνοδεία μαύρη σταφίδα Αιγιάλειας. Όλα τα πιάτα, ήταν βασισμένα στις παραδοσιακές συνταγές που έχει διδαχθεί η κ. Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου, από την μητέρα και τις γιαγιάδες της από τα μικράτα της χρόνια.

«Η Αιγιάλεια έχει μεγάλη δύναμη βάσει των προϊόντων της»

«Συμμετείχα με πραγματικά μεγάλη χαρά στην πολυποίκιλη δραστηριότητα της προηγούμενης εβδομάδας και δεν σας κρύβω ότι τέτοιες οργανωμένες και δημιουργικές ιδέες, όχι μόνο αξιοποιούν την δυναμική των προϊόντων που παράγει η Αιγιάλεια, αλλά και αποτελούν έναν πολύ καλό λόγο τα αγαθά του τόπου να προτιμούνται και να ακούγονται σε κάθε ελληνικό σπίτι, σε κάθε γωνιά της χώρας. Η εξωστρέφεια της εκδήλωσης και η παρουσία μου σε αυτή, αποδεικνύει αφενός ότι η μήτρα της ποιότητας των αγαθών από γεωλογικής άποψης είναι ο απόλυτα κορυφαίος γευστικός προορισμός, αφετέρου νομίζω ότι αυτός ο ιδανικός πλούτος παραγωγής πρέπει να μαθευτεί σε κάθε σύγχρονη επιχείρηση της εστίασης, σε κάθε καταναλωτή στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία “ενδυνάμωσης” του τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και στην Αιγιάλεια και στα Καλάβρυτα», ήταν τα λόγια της φημισμένης σεφ στo protionline.gr σχολιάζοντας την συμμετοχή στο “Δίκτυο Φιλοξενίας Οινοξένεια” στο οποίο όχι μόνο εκφράστηκε, αλλά και εντυπωσίασε με τις γαστρονομικές δημιουργίες δίπλα στη θάλασσα.

Χαρτογράφηση γαστρονομίας

«Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι, όχι μόνο έχω καταφέρει να βάζω αυτές τις τοπικές γεύσεις της Αιγιάλειας στα μενού των καταστημάτων και των ξενοδοχείων που συνεργάζομαι, αλλά πολύ περισσότερο που μπορώ να τα παρουσιάζω και στο εξωτερικό, σε συνέδρια και διαγωνισμούς ή σε μεγάλα και πολύ φημισμένα εστιατόρια», ανέφερε η διακεκριμένη Αιγιώτισσα, μιλώντας στo protionline.gr για την ποιότητα και την ιδιαίτερη γεύση που έχουν τα τοπικά πιάτα της Αιγιάλειας και που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ακόμα. Οι ξεχωριστές γεύσεις που διαθέτει η τοπική κουζίνα, δεν έχουν αναδειχθεί και η αλήθεια είναι ο τρόπος ανάπτυξης του τουρισμού και η καθυστέρηση του προγραμματισμού αυτού τα τελευταία δύο χρόνια, δεν βοήθησε και πολύ τέτοιες περιπτώσεις και προσπάθειες. «Νομίζω ότι είναι η πιο κατάλληλη στιγμή να αρχίσει μια επίσημη “χαρτογράφηση γαστρονομίας” στην ευρύτερη περιοχή και να καταγραφούν όλες οι τοπικές γεύσεις και οι συνδυασμοί, να γίνει μια συγκεκριμένη αποτύπωση. Τα Καλάβρυτα και η Αιγιάλεια έχουν μια μεγάλη δυναμική στις γεύσεις και τα προϊόντα, σε τέτοιο σημείο, που αν το ¨εκμεταλλεύεται¨ σε τουριστικό επίπεδο, πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα τριπλασιαστεί η κίνηση και η ζήτηση, ως τουριστικός προορισμός» κατέληξε να πει η σεφ.

Στη «Μέκκα» των οίνων την Γαλλία για την προώθηση δικών μας κρασιών

Τέλος να σημειωθεί ότι, η Κωνσταντίνα Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου συμμετέχει σε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα Erasmus, το οποίο στηρίζεται οικονομικά από την Ε.Ε. και θα διαρκέσει περίπου δώδεκα ημέρες, στην Γαλλία. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρόγραμμα «Δημιουργώντας Brand Name Οίνων Πελοποννήσου» που διεξάγεται από 9 έως 22 Ιουνίου και στο οποίο η Αιγιώτισσα σεφ είναι επίσημη προσκεκλημένη από την ¨Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνων Πελοποννήσου¨. Με ¨βάση¨ την όμορφη πόλη Μπορντό, όπου θεωρείται η ¨Μέκκα¨ των οίνων της χώρας και όχι μόνο, η ¨παρέα¨ του προέδρου του ΟΑΠ Αρίστου Σπανού θα βρεθεί στην περιοχή της Γαλλίας, όπου η σεφ θα συμμετάσχει ως επίσημη προσκεκλημένη και μέλος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιάλειας και του ¨Δικτύου Ποιότητας Οινοξένια¨, για την προώθηση των κρασιών που παράγονται και φτιάχνονται στην ευρύτερη περιοχή.

«Τα τελευταία χρόνια τα οινοποιεία της Αιγιάλειας έχουν κάνει πολύ μεγάλα άλματα στο θέμα της γεύσης αλλά και στην ανάδειξη της ποιότητας των κρασιών που φτιάχνονται. Οι ποικιλίες είναι φοβερά ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες. Εκπαιδευτικά προγράμματα όπως αυτό που με χαρά θα συμμετάσχω στην Γαλλία, μόνο θετικά αποτελέσματα θα επιφέρει και στη διάδοση των προϊόντων μας και στην προβολή τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι οινοπαραγωγοί Αρίστος Σπανός, Άγγελος Ρούβαλης και η Σωσάννα Κατσικώστα, έχουν κάνει μια τεράστια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και τους αξίζουν συγχαρητήρια για τον κόπο και το ενδιαφέρον τους. Προσωπικά, όχι μόνο θα στηρίξω την προσπάθεια που γίνεται, αλλά σκοπεύω να αναδεικνύω και να συμπεριλαμβάνω στις δημιουργίες μου, κάθε προϊόν που παράγει η Αιγιάλεια, όπως την ροδοζάχαρη, το λεμόνι, την σταφίδα ή το κρασί και τα ιδιαίτερα γευστικά πιάτα. Αυτό θα το κάνω με υπερηφάνεια και μεγάλη χαρά», καταλήγει η ταλαντούχα σεφ.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr