background img
banner
banner

“ΑΛΚΥΩΝ”: Θαλάσσια χωροταξία στον Κορινθιακό

Στην ημερίδα του ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού) που διεξήχθη στις 2 Απριλίου στην Ιτέα Φωκίδας με θέμα Θαλάσσιος και Χερσαίος Χωροταξικός Σχεδιασμός του Κορινθιακού Κόλπου και εισηγητές τους Γουργιώτη Ανέστη, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιου Μπάλια, Αναπληρωτή Καθηγητή Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Δικηγόρου και Παύλου Αβραμίδη, Επίκουρου Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών, παρευρέθηκαν αρκετοί  εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες.

Άξια προσοχής ήταν η παρουσία εκπροσώπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βόρειων ακτών του Κορινθιακού κόλπου. Επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιεργειών, εξορύξεων και  επεξεργασίας  ορυκτών , παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ίσως και  μεταφοράς δια θαλάσσης   φυσικού αερίου  LNG και αποθήκευση αυτού σε πλωτές  δεξαμενές στην θάλασσα , νέες  ιδιωτικές λιμενικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

Ο Κορινθιακός κάθε ελπίδα για ένα καλό οικονομικό μέλλον

΄΄Στόχος κάθε τέτοιας επιχείρησης είναι πάντα η μεγιστοποίηση των κερδών. Έως πού όμως;΄΄, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Αλκυόνος, που τονίζεται ωστόσο πως ΄΄για το ένα εκατομμύριο   κατοίκους του, ο Κορινθιακός κόλπος είναι ο μόνος τόπος που μπορεί να τους προσφέρει μια υγιή ζωή χωρίς να αναγκαστούν να γίνουν φτωχοί μετανάστες σε άλλες «πλούσιες» χώρες, αφιλόξενες πλέον για κάθε μετανάστη. Ακόμη και για όσους δεν αντιλαμβάνονται την αυτοτελή άυλη αξία του περιβάλλοντος, είναι σίγουρα αντιληπτό πως ο Κορινθιακός είναι ο τόπος που έχουν το βιός τους και κάθε ελπίδα για ένα καλό οικονομικό  μέλλον. Ο τόπος που αν υποβαθμιστεί και απαξιωθεί περαιτέρω, θα τους οδηγήσει σε ένα κακό οικονομικό μέλλον. Η αναγνώρισή του Κορινθιακού ως προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000, πιστοποιεί μεταξύ άλλων ότι ο τόπος αυτός έχει και από περιβαλλοντικής πλευράς τις δυνατότητες να προσφέρει στους κατοίκους του το καλύτερο΄΄.

Δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει χαβούζα τη θάλασσα

Σημειώνεται ακόμη πως ΄΄ο θεσμός των περιοχών NATURA υπάρχει, για να προστατεύει τέτοιες περιοχές σε όλη την Ευρώπη από την υποβάθμιση και την απαξίωση. Από ποιόν να τις προστατεύει; Από επιχειρήσεις  που αν μέσα από την διαπλοκή καταφέρουν ασυλία στην καταπάτηση των περιβαλλοντικών νόμων ή «κατά παραγγελία» νόμους, δεν αυξάνουν απλά αλλά πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Φαινόμενο  απληστίας  υπαρκτό πέραν κάθε αμφισβήτησης σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, πολύ συχνό στις «τρίτες» χώρες, εντός ή εκτός Ευρώπης. Σε αυτή την κατηγορία επιχειρήσεων, ανήκουν και οι επιχειρήσεις εξόρυξης και επεξεργασίας ορυκτών, παραγωγής ενέργειας από αιολικά, φωτοβολταϊκά ή καύση ορυκτών καυσίμων όπως φυσικό αέριο, ιχθυοκαλλιέργειες. Η συνεχής συρρίκνωση  των τοπικών κοινωνιών, οικονομικά και πληθυσμιακά, όπου επιτρέπεται η άπληστη επιχειρηματικότητα, είναι ίδια και αμείλικτη σε κάθε περίπτωση , σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μια πραγματικότητα που μόνο όποιος δεν θέλει, δεν την καταλαβαίνει. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις , είτε νόμιμα λειτουργήσουν, είτε άπληστα, δεν μπορούν να προσφέρουν εργασία παρά σε ένα μικρό ποσοστό των κατοίκων του Κορινθιακού΄΄.

Η ομοσπονδία ξεκαθαρίζει ακόμη πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν καταστρέψει τη θάλασσα του Κορινθιακού και να την κάνει χαβούζα όπως  αυτή του κόλπου της Ελευσίνας και των Μεγάρων, του Αμβρακικού, του Θερμαϊκού, του ποταμού Ασωπού Βοιωτίας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr