background img
banner
banner

Η αντιπολίτευση καταψήφισε το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης 2022 του δήμου

ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Σε… αδιέξοδο οδηγήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 1 Ιουνίου,  η ψήφιση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης 2022 για τον δήμο Αιγιαλείας. Η αντιπολίτευση το καταψήφισε, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι δεν τηρεί τα όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός ο οποίος έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, Κωνσταντίνος Μανέτας, ΄΄το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης (ΟΠΔ) συνοψίζει τα στοιχεία του ετησίου προϋπολογισμού του δήμου και των νομικών πρόσωπων αυτού. που είναι ενταγμένα στο καταρτιζόμενο, από την ΕΛΣΤΑΤ, Μητρώο Φορέων Γενικής. Η στοχοθεσία του προϋπολογισμού παρακολουθείται σε 3μηνιαία βάση, στο επίπεδο της οποίας εκτιμώνται οι αποκλίσεις εσόδων, δαπανών και οφειλών. Στα πλαίσια της 3μηνιαίας παρακολούθησης είναι σκόπιμο να διαμορφώνεται έκθεση, και να εξετάζεται από την οικονομική επιτροπή. Το Παρατηρητήριο παρακολουθεί την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ και των νομικών του προσώπων και την ισοσκέλισή τους, μέσω του Κόμβου Διαλειτουργικότητας, ο οποίος ενημερώνεται μέσω της υποβολής των οικονομικών στοιχείων στη βάση δεδομένων που τηρείται στην Ε.Ε.Τ.Α.Α.΄΄. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε, παρακολουθείται η ορθή εφαρμογή του προϋπολογισμού.

Οι λόγοι που το απέρριψαν

Εξηγώντας τους λόγους που καταψηφίζει το θέμα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος, είπε: ΄΄Μου έρχονται στον νου κάποιες μνήμες πρόσφατες σχετικά με την ψήφιση των προϋπολογισμών και η τακτική να κάνετε αναμορφώσεις. Δηλαδή στην ουσία ψηφίζουμε προϋπολογισμό που δεν τηρείται. Από την άλλη λέτε ότι εφαρμόζετε τον προϋπολογισμό της αντιπολίτευσης. Έτσι δεν μπορούμε να επιτύχουμε συναίνεση. Όπου μας βολεύει μόνο; Γιατί να ψηφίσουμε το Σχέδιο δράσης από τη στιγμή που οι ψηφισμένοι προϋπολογισμοί γύρισαν «τούμπα»;΄΄.

Ο επικεφαλής της παράταξης Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος τόνισε πως ο δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόζει αυτά που ψηφίζονται, σημειώνοντας: ΄΄Προβλέπεται ότι αν οι δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό θα μπαίνουν σε έλεγχο, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια στους δήμους να λειτουργήσουν και προσπαθώντας να μεταφέρουν τα βάρη στους δημότες. Αυτούς τους μηχανισμούς δεν πρέπει να τους υποστηρίζουμε. Δεν φταίνε μόνο αυτοί που τα επέβαλαν όλα αυτά αλλά και οι δήμοι που τα αποδέχθηκαν΄΄.

Η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βάσω Ψυχράμη, σημείωσε: ΄΄Θεωρούμε ότι οι προϋπολογισμοί της δημοτικής αρχής παρότι ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν εφαρμόζονται. Και δεν είναι μόνο οι προϋπολογισμοί αλλά και τα τεχνικά προγράμματα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε προϋπολογισμούς που όλοι συμφωνούμε, θα πρέπει η δημοτική αρχή να σέβεται τις αποφάσεις.
Αφού δεν έχει υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων, καταψηφίζουμε΄΄.

Τέλος, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή ανέφερε πως ΄΄το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που εισηγείται είναι εναρμονισμένο στη δημοσιονομική προσαρμογή.
Και βγαίνει μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από τα μνημόνια για την κατάργηση των προϋπολογισμών την ώρα που επιχειρηματικοί όμιλοι χρηματοδοτούνται απλόχερα.
Γι’ αυτό καταψηφίζουμε΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr