background img
banner
banner

Θέμα αξιοπιστίας της δημοτικής αρχής έβαλε η αντιπολίτευση

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ‘‘ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΠΛΕΥΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΡΑΞΟΥΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ’’

Η διαπίστωση ότι ο δήμος εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο ήταν διαυγής το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Ιουνίου, κατά την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο, στην οποία μόνο η ενημέρωση και οι τοποθετήσεις των συμβούλων διήρκεσαν περισσότερο από τρεις ώρες. Ζητήματα όπως τα απορρίμματα, η πεζοδρόμηση κεντρικών οδικών αρτηριών, η αποχέτευση, η άρδευση, η οδός Μητροπόλεως, οι ενστάσεις, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, με τις απαντήσεις να σχετίζονται με την υφιστάμενη κατάσταση του δήμου σε συνάρτηση με την γενικότερη κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης

Ο Χρήστος Γούτος σχολίασε τις δηλώσεις του δημάρχου, με αφορμή την πεζοδρόμηση, ότι η αντιπολίτευση τον… κρατά πίσω, θέτοντας το ερώτημα στον δήμαρχο, πώς δεν τον επηρέασε στην απόφασή του για εκπόνηση μελέτης, το έγγραφο με τις 130 υπογραφές καταστηματαρχών που αντιτίθενται. Έθιξε ακόμη ζητήματα καθημερινότητας όπως το ότι τα μισά παρτέρια του δήμου ποτίζονται και πως ανάβουν οι μισές λάμπες του κέντρου. Ζήτησε ακόμη ενημέρωση για το έργο της ανάπλασης της Μητροπόλεως που καθυστερεί, καθώς και για τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης που είναι εκτός χρονοδιαγράμματος βάζοντας θέμα για την αξιοπιστία του εργολάβου, που ενδιαφέρεται να αναλάβει και το έργο της πλατείας .

Ο Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος ρώτησε τι γίνεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και ποιος είναι ο σχεδιασμός δεδομένου ότι στου Φλόκα δεν θα χωρέσει καν η Πάτρα. Είπε πως ο δήμος είναι σε κατάσταση ανάγκης κι όμως το κράτος δεν επιλύει το ζήτημα με δικά του έξοδα, παρά καλεί τον δήμο να τα πάρει από τους δημότες και τόνισε ότι ΄΄τα τόσα εκατομμύρια που παίρνουν οι μεταφορείς για τα απορρίμματα δεν θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε για έργα; Η διαχείριση των απορριμμάτων θα έπρεπε να είναι θέμα του κράτους΄΄.

Η Βάσω Ψυχράμη σχολίασε πως έστω και η απόφαση για εκπόνηση μελέτης για πεζοδρόμηση είναι μία ευχάριστη μεταστροφή του δημάρχου, αφού –όπως είπε – ΄΄την προηγούμενη εβδομάδα έλεγε «χορτάσαμε από μελέτες». Έχουμε ήδη δύο μελέτες που αναφέρουν την Κλ. Οικονόμου ως οδό ήπιας κυκλοφορίας. Ας γίνει μία ακόμη΄΄.

Παρατήρησε ακόμη πως στο σημείο του έργου της αποχέτευσης της Κορίνθου περνούν δίκυκλα με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, ενώ έκανε γνωστό πως έχει ζητήσει εγγράφως από την Τεχνική Υπηρεσία να ενημερωθεί για την πορεία εκτέλεσης του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου.

Η Αγγελική Κουρή ζήτησε ενημέρωση για τον ΧΥΤΑ Αιγείρας με αφορμή έγγραφο της Επιτροπής Αγώνα και προς τον ΣΥΔΙΣΑ που κοινοποιείται προς τον δήμο, ενώ ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα με την ύδρευση στον οικισμό Πανοράματος και η ΔΕΥΑΑ ζητά 180 ευρώ από κάθε νοικοκυριό για την αποκατάστασή του.

Τόσο ο κ.. Γούτος όσο και η κα Ψυχράμη τόνισαν πως η δημοτική αρχή έχει απολέσει προ πολλού την εμπιστοσύνη προς το δημοτικό συμβούλιο αναφέροντας ως παράδειγμα τον προϋπολογισμό που δεν εκτελείται όπως ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των συμβούλων.

Δημ. Καλογερόπουλος: «Να κοιμόσαστε ήσυχοι για τα οικονομικά του δήμου»

Ο δήμαρχος, στην τοποθέτησή του, έδωσε απαντήσεις για τα θέματα που τέθηκαν: Για τα οικονομικά είπε: ΄΄Η τοπική αυτοδιοίκηση λειτουργεί σε περιβάλλον ασφυξίας. Με τα περιορισμένα οικονομικά που υπάρχουν, υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη και η απειλή ακόμη κι όταν ο δήμος είχε οφειλές το 2009. Υπήρχε κίνδυνος ο δήμος να μπει σε επιτήρηση. Καταφέραμε με καλή διαχείριση και με τη στήριξη της πολιτείας και σήμερα, όχι μόνο δεν χρωστάμε τα τελευταία έξι χρόνια αλλά ούτε τους τελευταίους έξι μήνες.
Όμως μας έρχονται δικαστικές αποφάσεις πολύ μεγάλου κόστους, η τελευταία που έχουμε είναι 400.000 ευρώ από το 2009, οι οποίες μας βγάζουν έξω από τον προϋπολογισμό μας.
Εφόσον έχουμε καταφέρει να είμαστε συνεπείς στις πληρωμές πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε ακόμη κι αν υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Να μην ανησυχεί κανείς γιατί ανησυχούν και οι υπηρεσίες τελευταία΄΄.

Ενστάσεις: Ούτε σε πενήντα χρόνια τόσες

Για τις ενστάσεις και προσφυγές σημείωσε: ΄΄Έχουν γίνει τόσες στη δική του δημοτική θητεία όσες πιθανότατα δεν έχουν γίνει τα τελευταία πενήντα χρόνια. Κι αυτό δεν έχει σχέση με εμένα, αλλά με το πώς θα μπουν κάποιοι εμπόδιο σε μία δημοτική αρχή που συσσωρεύει θετικά αποτελέσματα και αλλαγές στη δημόσια διαχείριση χρήματος και υποθέσεων του δήμου. Νόμιμο σημαίνει και διασφάλιση των συμφερόντων αυτού που υπηρετείς. Επειδή ελέχθη ότι μαζεύτηκαν 130 υπογραφές, όμως απ’ ό,τι μου λένε οι συνεργάτες μου, επτά από αυτούς είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται στην Κλ. Οικονόμου, όμως αυτή η προσέγγιση είναι λάθος.
Η οδός δεν ανήκει στους ιδιοκτήτες ούτε στους καταστηματάρχες που δραστηριοποιούνται εκεί. Άρα το θέμα είναι αν μπορούμε να περάσουμε στην απέναντι όχθη του ποταμού. Δεν είμαστε εδώ για να συμπλεύσουμε αλλά για να χαράξουμε δρόμους.
Την επόμενη φορά να σκεφτόμαστε το τι είναι ωφέλιμο. Η διασφάλιση της νομιμότητας για τον καθένα από εμάς στην περίπτωση της πλατείας συμβαδίζει με τη νομιμότητα; Αυτό θα το δούμε αν χάσουμε την προσφυγή στο άρθρο 152 και προχωρήσουμε στη διαδικασία που η αντιπολίτευση προτείνει΄΄.

Ανάπλαση Μητροπόλεως: Προβληματισμός λόγω αυξημένου κόστους υλικών

Για την Μητροπόλεως, επισήμανε: ΄΄Ξεκινάμε είμαστε σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Τα υλικά έχουν αυξηθεί. Υπάρχει ένα ερώτημα: η άσφαλτος από 107 ευρώ έχει πάει 700. Μην ψάχνετε να βρείτε «φαντάσματα». Είμαστε σε έναν πραγματικό κίνδυνο λόγω αλλαγής των συνθηκών που επήλθαν. Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε αν θα φτάσουμε στο τέλος με έναν προϋπολογισμό του 2016. Νομικά να προχωρήσει. Πολιτικά όμως; Κανένας ανάδοχος δεν έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει την αύξηση των υλικών και ούτε είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Είμαι ανοιχτός να τα συζητήσουμε. Όμως ήσασταν παρόντες όταν ο εργολάβος έλεγε «βάλτε 1.000 ευρώ ο κάθε δημοτικός σύμβουλος»΄΄.

Απορρίμματα: Οι σώγαμπροι της πλατείας και η… ταχυκαρδία

Για τα απορρίμματα είπε πως έχει μόνιμη… ταχυκαρδία για το πώς θα λύσει σήμερα το πρόβλημα. Σημείωσε πως λύνεται όχι μόνο εξαιτίας του Μανώλη Γραφάκου, αλλά γιατί γίνεται σωστή διαχείριση, τονίζοντας: ΄΄Φοβάμαι ότι ανεξάρτητα από το τι επικαλείται ο καθένας περί νομιμότητας «οι σώγαμπροι για την πλατεία, θα μιλούν για την πλατεία». Το πιο σώφρον είναι να μιλήσουν για την αποχέτευση, τον φωτισμό, τον Σελινούντα, την Πρόνοια. Για τα σκουπίδια κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια. Το εργοστάσιο της Πάτρας αυτό που έχει προγραμματιστεί είναι 55.000 τόνοι, αυτό θα ήταν το όλον του νομού Αχαΐας γιατί υποτίθεται πως ως το 2026, έτος προσδοκώμενης κατασκευής του εργοστασίου, η ανακύκλωση θα είχε περάσει το 50%. Όμως υπάρχει και μία ασφαλιστική δικλίδα, δεν λέω για το Αίγιο, αλλά υπάρχει αύξηση του προϋπολογισμού κατά 25% άρα και αύξηση της δυνατότητας. Περιμένουμε την εγκύκλιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Για τον ΧΥΤΑ της Αιγείρας έχουμε κάνει όλες τις διαδικασίες και είμαστε σε φάση να γίνει η αποκατάσταση. Όμως πλανάται ένα ψέμα, ότι δεν έχει κλείσει ο ΧΥΤΑ, έχει κλείσει όμως, όχι σύμφωνα με τον νόμο, γιατί ο δικαστής έλεγε «διορθώστε τα κακώς κείμενα και πάρτε άδεια». Με πρόταση δική μου πολιτικά τον κλείσαμε και οι κάτοικοι έπρεπε να λένε ότι είναι ευχαριστημένοι΄΄.

Αποχέτευση: Καλούνται οι αρχηγοί για το χρονοδιάγραμμα

Τέλος, για την αποχέτευση έκανε γνωστό πως έχει συγκαλέσει ήδη για την επόμενη Τρίτη μία συνάντηση καλώντας τους αρχηγούς των παρατάξεων να είναι παρόντες για το χρονοδιάγραμμα και πώς προχωρούν τα έργα. ΄΄Το κονδύλι είναι συγκεκριμένο, άρα καλό θα είναι όπου και να γίνεται να μην γκρινιάζουμε κι ας έχουμε τη φασαρία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απαλλάξουμε τις θάλασσές μας΄΄, κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr