background img
banner
banner

Θέμα διαφάνειας στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών

ΕΘΕΣΕ Η «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ» – «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ» ΑΠΑΝΤΑ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Να αντιδράσει στο μέτρο της παράτασης του ωραρίου λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων που εξετάζει η κυβέρνηση, ζητά η παράταξη «Αντίσταση Εκπαιδευτικών» από το προεδρείο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας. Παράλληλα, κατηγορεί την πλειοψηφία του Δ.Σ. ότι δεν επέτρεψε σε μέλος του Συλλόγου να συμμετάσχει στη συνεδρίασή του. Άμεση ήταν η αντίδραση των υπολοίπων μελών που αναφέρουν το τι προβλέπεται από το καταστατικό και ξεκαθαρίζουν πως θέμα διαφάνειας δεν τέθηκε ποτέ…
Να σημειωθεί ότι μετά τις πρόσφατες εκλογές στον Σύλλογο, την «Αντίσταση Εκπαιδευτικών» εκπροσωπεί στο Δ.Σ. η Αθηνά Σακελλαροπούλου.

Οργή και αγανάκτηση για το κλείσιμο του Ολοήμερου σχολείου στις 5.30 το απόγευμα

Αναφερόμενη στην παράταση του ωραρίου λειτουργίας των Ολοήμερων τμημάτων του 50% των σχολικών μονάδων της Π.Ε. στα μεγάλα αστικά κέντρα ως τις 5.30 το απόγευμα, η παράταξη, μεταξύ άλλων, η παράταξη επισημαίνει πως ΄΄οι εξαγγελίες αυτές μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν, διότι δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στην ελληνική κοινωνία και δεν αντιμετωπίζουν, σε καμία περίπτωση, το έντονο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Αν η κυβέρνηση της Ν. Δ. ήθελε να αντιμετωπίσει ουσιαστικά και ριζικά το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα όφειλε: α) να εξασφαλίσει σταθερή και μόνιμη εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι πλήττονται από την ανεργία και τους αντεργατικούς νόμους που υιοθετεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση και β) να θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο αυξημένων δικαιωμάτων προστασίας των νέων εργαζόμενων που αποκτούν παιδιά (προστασία της μητρότητας και πατρότητας, προστασία από τις απολύσεις, άδειες από την εργασία τους στις/στους εργαζόμενους επί πληρωμή για την ανατροφή των παιδιών τους, επιδόματα ανατροφής για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα μας κ.λπ.)΄΄.

Αφού χαρακτηρίζει ως απαράδεκτο και προβληματικό, σε επίπεδο παιδαγωγικής και διδακτικής επιστήμης ένα παιδί σχολικής ηλικίας να παραμένει στο σχολείο από τις 07:00 το πρωί (συμμετέχοντας στην πρωινή ζώνη) ως τις 18:00 το απόγευμα (συμμετέχοντας και στο ολοήμερο πρόγραμμα) και μάλιστα σε σχολεία και νηπιαγωγεία που δεν διαθέτουν κανενός είδους υποδομή για να φιλοξενήσουν με κάποιους σχετικούς όρους αξιοπρέπειας παιδιά αυτής της ηλικίας, τονίζει ότι έτσι προετοιμάζονται για τα σκληρά 12ωρα εργασιακά ωράρια που θα κληθούν να εργαστούν ως αυριανοί εργαζόμενοι. Καλεί το γονεϊκό κίνημα και τους συλλογικούς του φορείς από κοινού με τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν στην εφαρμογή των εξαγγελιών αυτών της κυβέρνησης. Επίσης, το Δ. Σ. των εκπαιδευτικών της Αιγιάλειας και το Δ.Σ. της Δ. Ο. Ε. να αντιδράσουν και να επιληφθούν άμεσα του θέματος αυτού στη βάση των αποφάσεων και των διεκδικήσεων του κλάδου για το σχολείο και το νηπιαγωγείο που οραματιζόμαστε και διεκδικούμε στον αντίποδα των απαράδεκτων κυβερνητικών εξαγγελιών.

Ζητά ανοιχτές συνεδριάσεις

Με άλλη ανακοίνωσή της, η «Αντίσταση Εκπαιδευτικών» αναφέρεται στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου στις 7 Ιουνίου, καταγγέλλοντας ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. δεν επέτρεψε σε μέλος του Συλλόγου να παρευρεθεί και να παρακολουθήσει τις εργασίες του, μολονότι μπορεί κάποιος-α να παρακολουθήσει δια ζώσης τις εργασίες του Κοινοβουλίου, του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.ο.κ., όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προσθέτοντας: ΄΄Ακόμα και μαθητές επιτρέπεται να παρευρίσκονται μέσα στο Κοινοβούλιο και να παρακολουθούν τις εργασίες του. Τι έχουν να κρύψουν; Τι φοβούνται και αποφεύγουν τη ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και την έκθεσή τους στα μάτια των συναδέλφων; Το Δ.Σ. του Συλλόγου δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Η θέση της παράταξής μας εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή: «ζητάμε από το Δ.Σ. οι συνεδριάσεις του να είναι ανοιχτές προς τα μέλη, με προκαθορισμένη ημερήσια διάταξη έτσι ώστε όλοι όσοι επιθυμούν να μπορούν να παραβρεθούν -τηρώντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας».

Τέλος, αναφορά κάνει και στην μετατροπή του ΕΠΑΛ Αιγίου σε πρότυπο, θέμα για το οποίο η «Αντίσταση Εκπαιδευτικών» πρότεινε στο Δ.Σ. τη στήριξη του ψηφίσματος διαμαρτυρίας, το οποίο έγινε δεκτό και δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στον αγώνα των εκπ/κών του 1ου ΕΠΑΛ και της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας για τη μη κατάργηση του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου και τη μετατροπή του σε Πρότυπο.

«Τα πρακτικά και τα οικονομικά είναι στη διάθεση όλων των μελών»

Οι ισχυρισμοί ότι η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου αποφεύγει τη διαφάνεια, προκάλεσε την αντίδραση του προεδρείου του Συλλόγου. Η πρόεδρος Αθηνά Σκανδάμη, επισήμανε στο protionline.gr: ΄΄Δεν φοβόμαστε και δεν αποφεύγουμε απολύτως τίποτα. Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αιγιάλειας λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και αυτό είναι γνωστό στους συναδέλφους ανά τα χρόνια και επικυρώθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία τους, στις πρόσφατες εκλογές, όπου φάνηκε η εμπιστοσύνη στα πρόσωπα και στους χειρισμούς του Δ.Σ., σε ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς. Αν υπάρχει οποιοδήποτε ερωτηματικό, είμαστε στη διάθεση της Ελεγκτικής Επιτροπής΄΄. Σε ό,τι αφορά το γεγονός που καταγγέλλεται ότι δεν επετράπη σε μέλος του Συλλόγου να παραστεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ., σημειώνει: ΄΄Ακολουθούμε κατά γράμμα το καταστατικό. Από Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα επανέλθει ο θεσμός της ανοικτής επικοινωνίας με όλους τους συναδέλφους, που τέθηκε σε παύση, λόγω πανδημίας. Ωστόσο με διαδικτυακές συναντήσεις με συναδέλφους ατομικά ή ομαδικά, το Δ.Σ. πάντα ήταν παρόν, κατέγραφε τα προβλήματα, άκουγε τα θέματα και προσπαθούσε να επιλύσει ή και να βοηθήσει. Τα τηλέφωνά μας είναι 24 ώρες το 24ωρο ανοικτά για τους συναδέλφους. Σύμφωνα με το καταστατικό, όταν κληθούν οι συνάδελφοι μπορούν να παραβρεθούν. Έτσι κι αλλιώς οι εκλογές έχουν τον σκοπό της επιλογής εκπροσώπων από κάθε παράταξη που θα μεταφέρουν ότι συζητείται, αλλιώς θα μιλούσαμε για Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις κάθε φορά΄΄. Καταλήγοντας, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, σημείωσε: ΄΄Στο εξής δεν προτίθεμαι να απαντήσω σε ανακοινώσεις. Από τη στιγμή που υπάρχει εκλεγμένη εκπρόσωπος της εν λόγω παράταξης, θα μπορούσε να θέσει το θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο κι όχι να αποστέλλονται ανακοινώσεις στον Τύπο΄΄.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μεσάζος, σχολιάζει: ΄΄Θέματα διαφάνειας στον Σύλλογό μας δεν έχουν τεθεί τα τελευταία τριάντα τουλάχιστο χρόνια. Τα πρακτικά και τα οικονομικά είναι στη διάθεση του κάθε συναδέλφου και όχι μόνο. Το Δ.Σ. είναι ανοιχτό σε κάθε συνάδελφο που έχει να αναφέρει οποιοδήποτε πρόβλημα ή παρατήρηση ή εμπιστευτικό θέμα εκτός από την καθορισμένη ημέρα του Δ.Σ. οποιαδήποτε ημέρα και ώρα και γι’ αυτό τα τηλέφωνα των μελών είναι στη διάθεση όλων. Οφείλω όμως να παρατηρήσω ότι δε βρισκόμαστε ούτε σε αμφιθέατρα πανεπιστημίων της δεκαετίας του 1980 ούτε σε λαϊκές συνελεύσεις γειτονιάς ούτε χρειάζονται ακροατές και χειροκροτητές. Η λειτουργία του Δ.Σ. είναι καθορισμένη καταστατικά. Οι συνάδελφοι της Αντίστασης εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. εκτός αν δεν έχουν εμπιστοσύνη στο μέλος τους.”Μεγάλη αναταραχή σπουδαία κατάσταση” λοιπόν όπως έλεγε κάποτε ο Μάο Τσε Τουνγκ για να φαίνεται…΄΄.

Φύλαξη και όχι παροχή εκπαίδευσης…

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την παράταση ωραρίου του ολοήμερου, οι απόψεις δεν διαφέρουν και πολύ. Η κ. Σκανδάμη χαρακτήρισε την εν λόγω εξαγγελία «σημείο των καιρών» που απορρέει από τον ελάχιστο χρόνος γονέων για ποιοτική ενασχόληση με τα παιδιά, τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις και την άγνοια γονέων για επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν με τα παιδιά, τονίζοντας πως είναι αντιπαιδαγωγικό ένα μεγάλωμα παιδιού χωρίς χρόνο στο σπίτι, επισημαίνοντας τα κτηριακά προβλήματα σχολείων, την αναγκαιότητα προσλήψεων καθαριστριών και τραπεζοκόμων/βοηθών, τη στελέχωση με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς και τη στήριξη των οικογενειών με άλλους τρόπους (μεγαλύτερες αμοιβές και οικογενειακά επιδόματα).

Τέλος, ο κ. Μεσάζος, για το θέμα της λειτουργίας του σχολείου μέχρι τις 17:30, σημειώνει πως ΄΄αυτό που περιμένει ο κλάδος είναι η επαναφορά του υπεύθυνου του ολοήμερου που στέρησε ο νόμος του κ. Φίλη το 2016, ο οποίος μετέτρεψε τα μαθήματα σε αντικείμενα και γυμνασιοποίησε το Δημοτικό. Ο προγραμματισμός για το επόμενο έτος 2022-23 και οι εγγραφές στα ολοήμερα τμήματα έχουν τελειώσει. Η παραμονή ενός παιδιού στο σχολείο-χωρίς υποδομές και προσωπικό με τα θρανία τραπέζια φαγητού και αντίστροφα και αίθουσες – εστιατόρια – αίθουσες από τις εφτά το πρωί μέχρι τις πεντέμισι το απόγευμα ούτε παιδαγωγικά είναι ορθή ούτε στο ψυχοκοινωνικό κομμάτι του μαθητή θα έχει όφελος. Περισσότερο με φύλαξη θα μοιάζει παρά με παροχή εκπαίδευσης…΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr