background img
banner
banner

Ιταλίδα σούπερ-γιαγιά 100 ετών ανανέωσε το δίπλωμα οδήγησης μέχρι το 2024!

Μπορεί να έσβησε πριν από μερικούς μήνες 100 κεράκια στο πάρτι των γενεθλίων της, αλλά ο ένας αιώνας ζωής που συμπλήρωσε δεν βαραίνει στους ώμους μιας γιαγιάς από την Ιταλία, που πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις για την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης και θα μπορεί τώρα να οδηγεί μέχρι το 2024.

Η Κάντιντα Ουντέρτσο από το Μπρεγάντσε της επαρχίας Βιτσέντζα της βόρειας Ιταλίας θα μπορεί να κάθεται πίσω από το βολάν του αγαπημένου της Fiat Punto, αφού οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και εξακολουθεί σε αυτή την ηλικία να βλέπει πολύ καλά. «Είμαι πολύ χαρούμενη με την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης καθώς νιώθω λίγο πιο ελεύθερη», λέει στην εφημερίδα “Corriere della Sera” του Μιλάνου. «Είμαι τυχερή. Έπιασα τα εκατό κι ακόμη κι εγώ εκπλήσσομαι που είμαι τόσο υγιής».

https://twitter.com/zaiapresidente/status/1534401387576152065?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1534401387576152065%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2Fzaiapresidente2Fstatus2F1534401387576152065provider%3Dtwitter

Η γιαγιά χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό της για να κατεβαίνει στην πόλη για ψώνια, ενώ για τις επισκέψεις της στην κατά πέντε χρόνια νεώτερη αδελφή της Ρίτα προτιμά το ποδήλατό της. «Ήμουν πάντα ανεξάρτητη όσον αφορά στις μετακινήσεις μου είτε με το αυτοκίνητο, είτε με το ποδήλατο. Όταν ήμουν νέα, χρησιμοποιούσα και τη μοτοσικλέτα του άνδρα μου, αλλά έπεσα μερικές φορές κι ακόμη κουβαλάω τις ουλές από εκείνα τα ατυχήματα», είπε η Ουντέρτσο.

Η αειθαλής γιαγιά, που εργαζόταν σκληρά στα χωράφια με τις αδελφές της, έμεινε χήρα στα 52 της κι έχει έναν γιο. Διαβάζει, όπως λέει, χωρίς γυαλιά τις εφημερίδες και δεν παίρνει ποτέ φάρμακα, εκτός από μερικές φορές που καταφεύγει σε υπνωτικά. Το αγαπημένο της χόμπι; Οι περίπατοι με τις φίλες της. «Άρχισα να κάνω μακριούς περιπάτους με φίλες, αφού αυτό με βοηθούσε να ξεπεράσω τη θλίψη μου για την απώλεια του άνδρα μου. Όταν βγήκα στη σύνταξη έγινα μέλος μιας περιπατητικής ομάδας και δεν έχω χάσει έκτοτε ούτε μια εξόρμηση. Κάθε Κυριακή στις 06:00 το πρωί είμαι έτοιμη! Οι περίπατοι μου δίνουν την ευκαιρία να βρίσκομαι με τις φίλες μου και να απολαμβάνω την υπέροχη φύση, που μας χάρισε ο Θεός. Η κίνηση σημαίνει πολλά για μένα, αφού έτσι κατάφερα να παραμείνω μέχρι σήμερα υγιής. Η σωματική άσκηση είναι το φάρμακο, που μου έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσω σφριγηλό το σώμα και το πνεύμα μου», συμπληρώνει.

Ο πληθυσμός των αιωνόβιων στην Ιταλία είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και συνεχίζει να αυξάνεται στη χώρα ο αριθμός των ατόμων που ξεπερνούν τα εκατό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις αρχές Μαϊου η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat, οι αιωνόβιοι έφθασαν τους 20.456 από 14.456 πριν από τρία χρόνια. Άγνωστο παραμένει, ωστόσο, πόσοι εξ’ αυτών εξακολουθούν να οδηγούν. Στην Ιταλία τα διπλώματα οδήγησης για τους άνω των 80 ετών ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια αφού προηγουμένως καταθέσουν ιατρική βεβαίωση ότι είναι υγιείς σωματικά και διανοητικά. Ένας παππούς στη Σικελία, που έκλεισε τον περασμένο χρόνο τα εκατό, γιόρτασε την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης αγοράζοντας νέο αυτοκίνητο. Όπως είπε μάλιστα σε τοπικά ΜΜΕ, ουδέποτε είχε ατύχημα στη ζωή του.

Ο γιος της γιαγιάς Κάντιντα δεν περίμενε να καταφέρει η μητέρα του να ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησης. «Ανησυχεί λίγο. Με απειλεί ότι θα παρακολουθεί το αυτοκίνητό μου με GPS, αν δεν του λέω κάθε φορά που βγαίνω έξω, που πρόκειται να πάω», λέει γελώντας η Ουντέρτσο.

Πηγή


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΣΜΟΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr