background img
banner
banner

ΜΠΡΟΣΤΑ: «Αντισυνταγματικές οι ρυθμίσεις Θεοδωρικάκου κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας…

…ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΒΟΡΙΔΗ»

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξετάζει τις διατάξεις του τ. υπουργού Εσωτερικών Θεοδωρικάκου που άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο έγιναν οι εκλογές του 2019,αμέσως μετά τις εκλογές!

Συγκεκριμένα, υπήρξε μεταξύ άλλων αλλαγή του τρόπου ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, καθώς και μεταφορά αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων προς την Οικονομική Επιτροπή που η δημοτική αρχή κατέχει τα 3/5 των μελών και οι περιπτώσεις αυτές ελέγχονται με μεγάλες πιθανότητες να κριθούν αντισυνταγματικές.

Ήδη η πρώτη ηχηρή απάντηση  της Ολομέλειας του ΣτΕ ήρθε με την απόφαση που έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβολή (νόμος 4623/2019) του τρόπου ανάδειξης αντιδημάρχου δημοτικού συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου και της 2ας Ιουνίου 2019.

Κρίθηκε αντίθετη στο άρθρο 5 του Συντάγματος για το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι καθώς νοθεύει την εκφρασθείσα θέληση των εκλογέων των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων.

Συγκεκριμένα ενώ ο νόμος  έλεγε ότι θα αναλάμβανε αντιδήμαρχος στις νησιωτικές δημοτικές ενότητες όποιος εκλεγόταν δημοτικός σύμβουλος ακόμα και αν ήταν σε μειοψηφούντα συνδυασμό ο κ. Θεοδωρικάκος το άλλαξε μετά τις εκλογές(!) και επέβαλε αυθαίρετα τον ορισμό αντιδημάρχου μόνο από  δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας.

Αυτό λοιπόν ήδη κρίθηκε αντισυνταγματικό και είναι πιθανώτατα να κριθούν αντισυνταγματικά και τα άλλα τερατουργήματα του κ. Θεοδωρικάκου.για τα οποία οι δημοτικές αρχές μη εξαιρουμένης και της Αιγιάλειας σιωπούσαν γιατί τους προσέφεραν κάλπικη πλειοψηφία που δεν την είχαν με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία.

Επίσης δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες αναφέρουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που αφορά την κοινωνία των Πολιτών, εκλογικές διατάξεις και διατάξεις για τους ΟΤΑ ,φέρνει διάταξη που αφαιρείται το δικαίωμα στους επικεφαλής των παρατάξεων να εισάγουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης .

Για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα με την υποχρηματοδότηση ,την άγρια φοροληστεία και τους αντιδημοκρατικούς νόμους ,έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε απαθείς ;

Η παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α με κάθε ευκαιρία θα αποκαλύπτει τον ρόλο της κεντρικής εξουσίας και την ένοχη σιωπή των διοικούντων τον Δήμο και θα προτάσσει την αγωνιστική στάση που μπορεί να δώσει άλλη προοπτική προς όφελος των δημοτών .


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr