background img
banner
banner

Να μην ‘’πνιγεί’’ η τουριστική σεζόν

Η ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ «ΤΡΕΧΕΙ» ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ «ΕΜΠΟΔΙΑ» ΑΠΟ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΥΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Μπορεί το έργο των δικτύων αποχέτευσης παραλιακών οικισμών να έχει… μείνει πίσω περίπου τρεις μήνες, ωστόσο αυτό οφείλεται καθαρά στην καθυστέρηση έναρξής του και επ’ ουδενί στην χρηματοδότηση ή σε θέματα που σχετίζονται με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Αντιθέτως, παρά τις δυσκολίες και τα… απρόοπτα, οι ρυθμοί εργασιών αλλά και οι προϋποθέσεις είναι τόσο ευνοϊκά που σε λίγο καιρό θα είναι εφικτή η σύνδεση των παροχών με τον αγωγό.

Γνωμάτευση σε Άκολη και Καμάρες για αρχαία

Ακόμη και αυτά τα μεμονωμένα πρόσκαιρα «εμπόδια» που βάζουν ευρήματα, όπως αυτά που εντοπίστηκαν στην Άβυθο, στην οδό «Εννέα Μουσών» ή και στις Καμάρες τελευταία, βάζουν «άνω τελεία», με τα συνεργεία να προχωρούν παρακάτω. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ευρήματα (κεραμίδια) για τα οποία χρειάζεται να γνωμοδοτήσει η αρχαιολογική υπηρεσία. Ο εργολάβος σταμάτησε στα δύο αυτά «κομμάτια» και αναμένεται η γνωμοδότηση εντός δύο εβδομάδων για το εάν πρόκειται για αρχαία. Άνθρωποι της ΔΕΥΑΑ αναφέρουν πως και αυτά τα «εμπόδια» είναι λίγο πολύ αναμενόμενα σε έργα που απαιτούν εκσκαφές, ωστόσο δεν είναι ικανά να σταματήσουν ένα τόσο μεγάλο έργο.

Να σημειωθεί πως γενικότερα για το έργο του δικτύου αποχέτευσης παραλιακών οικισμών εργάζονται επτά συνεργεία σε Καμάρες, Άκολη και Συλιβαινιώτικα, ενώ γίνονται και κάποιες αποκαταστάσεις και παροχές. Το πιο σημαντικό όλων είναι το γεγονός ότι, σε ένα αβέβαιο περιβάλλον στον τομέα των κατασκευών και των δημόσιων έργων, εξαιτίας των ανατιμήσεων των υλικών, για το εν λόγω έργο δεν έχει υπάρξει το παραμικρό οικονομικό πρόβλημα, προχωρά η άντληση της χρηματοδότησης, ενώ έχουν γίνει παραγγελίες υλικών για τουλάχιστον ένα δίμηνο.

Σχεδόν έτοιμη για σύνδεση η Άβυθος

Ως προς το τεχνικό μέρος, η Άβυθος με την Άκολη βρίσκονται σχεδόν στο τελείωμα, με περίπου 550 παροχές, ωστόσο ακόμη δεν έχει προχωρήσει η σύνδεση μέχρι να ολοκληρωθεί όλο το τμήμα του οικισμού. Υπάρχει δε η δυνατότητα ακόμη και σήμερα να μεταφερθούν τα λύματα στο αντλιοστάσιο και να μεταφερθεί στον βιολογικό καθαρισμό, ωστόσο αναμένεται η παράδοση του οικισμού κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι το τέλος σύνδεσης θα επιβαρύνει τους δημότες και θα είναι 350 ευρώ συν ΦΠΑ και θεωρείται μία… λογική τιμή δεδομένου ότι σε άλλες πόλεις, το ποσό για ανάλογες συνδέσεις ήταν διπλάσιο ή και τριπλάσιο.

Στην περίπτωση της Αιγιάλειας ωστόσο έγινε χρήση του νόμου που καθιστά επιλέξιμα τα τέλη διακλάδωσης τα οποία θα καλυφθούν από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, άρα δεν θα τα επιβαρυνθεί ο δημότης. Τέλος, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που προέκυψε με την περίπτωση επικλινών οικοπέδων ή υπογείων που η παροχή τους είναι χαμηλότερα, σημειώνεται πως από τη στιγμή που η μελέτη προβλέπει παροχή στους 90 πόντους, η σύνδεση θα γίνει μέσω αντλητικών.

Προσωρινή παύση των εργασιών για να μην «πνιγεί» η τουριστική σεζόν, ζητούν στα Συλιβαινιώτικα

Εκείνο ωστόσο που απασχολεί τους κατοίκους των οικισμών που πραγματοποιούνται τα έργα, είναι η… ταλαιπωρία εν μέσω καλοκαιριού, ιδίως δε σε ό,τι αφορά τις τουριστικές περιοχές όπως είναι τα Συλιβαινιώτικα. Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του έργου μετέφερε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Συλιβαινιωτίκων Παναγιώτης Κρικέτος, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο επιφύλαξη για τις επιπτώσεις των έργων στην καθημερινότητα των κατοίκων, στη λειτουργία των επιχειρήσεων που περιμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες να δουλέψουν, αλλά και στις συνθήκες που θα διαμορφωθούν για τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής.

Όπως τόνισε, ΄΄το έργο προχωράει με γρήγορους ρυθμούς, τα συνεργεία εργάζονται καθημερινά, σκάβουν σε πρώτη φάση στις μεγάλες οδούς και στη συνέχεια στις κάθετες προς τη θάλασσα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μία αναστάτωση, σηκώνεται σκόνη, υπάρχουν λάσπες, ενώ αρχίζουν κι έρχονται οι παραθεριστές και οι επισκέπτες του καλοκαιριού που εκφράζουν δυσφορία. Έχουμε τη διαβεβαίωση του εργολάβου ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι επουλώσεις του οδοστρώματος και έχουμε ζητήσει, μόλις τελειώσουν, να σταματήσει το έργο στο σημείο που είναι σήμερα και να ξεκινήσει ξανά μόλις φύγουν οι επισκέπτες. Πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να μην ζημιωθεί τουριστικά η περιοχή μας. Ο κόσμος κάθε καλοκαίρι, όπως γνωρίζουμε, είναι πολύς και τα καταστήματα αυτή την περίοδο του χρόνου περιμένουν να δουλέψουν΄΄.

Δοκιμαστική πεζοδρόμηση

Αναφορικά με την πεζοδρόμηση της παραλιακής οδού που ισχύει από την περασμένη Παρασκευή, ο πρόεδρος είπε πως ΄΄την ξεκινήσαμε δοκιμαστικά φέτος λόγω των έργων της αποχέτευσης που εκτελούνται και θα δούμε πώς θα κυλήσει. Ενδεχομένως εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κλείνει μόνο Παρασκευή και Σάββατο μέχρι να διακοπούν οι εργασίες της αποχέτευσης για τη θερινή περίοδο΄΄.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Συλιβαινιωτίκων, μέσω του protionline.gr, συστήνει στους κατοίκους υπομονή, σημειώνει ωστόσο πως ΄΄τα προβλήματα είναι τέτοια, που η υπομονή εξαντλείται. Άρα η μόνη λύση κατά την γνώμη του, είναι η άμεση επούλωση των “τραυμάτων” των δρόμων, και η διακοπή των εργασιών, έως ότου τελειώσει η τουριστική σεζόν. Τα προβλήματα με την ύδρευση, είναι σχεδόν καθημερινά, λόγω θραύσης των αγωγών ύδρευσης, αλλά και με τα τεράστια σύννεφα σκόνης που αναπνέει ο κόσμος, και προβλήματα κυκλοφορίας των οχημάτων΄΄. ΄΄Ίσως, σε μια τέτοια περιοχή, που ο κόσμος τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται, τα έργα έπρεπε να ξεκινήσουν χειμερινούς ή φθινοπωρινούς μήνες΄΄, κατέληξε ο κ. Κρικέτος.

Ζητούν πέρασμα του αγωγού από τον οικισμό Πεύκα στις Καμάρες

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διάνοιξη του παραλιακού δρόμου στον οικισμό Πεύκα είναι για τον πρόεδρο των Καμαρών, η εξέλιξη του έργου των αγωγών των εσωτερικών δικτύων, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη καθορισμού της παραλιακής ζώνης της κοινότητάς του. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου της Τ.Κ. Καμαρών Παναγιώτη Περλέγκα στo protionline.gr, ΄΄το έργο του αγωγού των εσωτερικών δικτύων προχωρά μεν με γοργούς ρυθμούς, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση με τη σύνδεσή του με τους παραλιακούς οικισμούς. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν έχει συνδεθεί ο οικισμός των Πεύκων, ο οποίος συνδέει το χωριό των Καμαρών με τον οικισμό Λαμπιρίου. Επιπλέον, προκύπτει το ερώτημα αν το συνολικό έργο του αγωγού μπορεί να λειτουργήσει σωστά, εάν δεν υπάρξει αυτή η σύνδεση. Πρέπει να προχωρήσει ο καθορισμός της ζώνης της παραλίας στον οικισμό Πεύκα για να μπορεί να περάσει ο συλλεκτήριος αγωγός προς Λαμπίρι και να δοθεί λύση στο θέμα του δρόμου, καθώς εκεί υπάρχει το πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες που αντιδρούν΄΄.

΄΄Αυτό που ζητάμε και έχει πραγματική ανάγκη όλο το χωριό, αλλά και οι υπόλοιποι κάτοικοι που εξυπηρετούνται από αυτό, είναι η δημοτική αρχή να κινηθεί όσο πιο άμεσα γίνεται και να προχωρήσει τις εργασίες της παραλιακής ζώνης. Για δεκάδες ανθρώπους είναι ένα απαραίτητο και πρακτικά αναγκαίο έργο. Οι άνθρωποι του δήμου αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος είναι ενήμεροι για το ζήτημα, αλλά δεν έχουμε κάποια εξέλιξη ως τώρα και ο καιρός περνάει… Παρακαλώ και προσωπικά την δημοτική αρχή να προχωρήσει τις διαδικασίες και να μην σκέφτεται το πολιτικό “κόστος”΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Περλέγκας, ο οποίος τόνισε ότι πολύ φοβάται ότι το έργο των δικτύων ολοκληρώνεται σιγά – σιγά και δεν θα “συνδέσει” ποτέ τα δύο χωριά ούτε με δρόμο ούτε με την παροχή, καθώς δεν υπάρχει σημείο να συνδεθεί ο συλλεκτήριος αγωγός. Και κατέληξε: ΄΄Όπως φαίνεται η δημοτική αρχή θέτει σε προτεραιότητα τις ανάγκες άλλων κοινοτήτων, όμως και αυτό το πρόβλημα είναι μείζονος σημασίας΄΄.

Ντίνος: ΄΄Το έργο προχωρά σύμφωνα με τη μελέτη και δεν αποκλίνει από το χρονοδιάγραμμα’’

Ερωτηθείς για το έργο των εσωτερικών δικτύων και την εξέλιξή του στην περιοχή των Καμαρών, ο αρμόδιος για θέματα Δ.Ε. Ερινεού αντιδήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Γιώργος Ντίνος, επισήμανε πως το έργο προχωρά πολύ γρήγορα με βάση το χρονοδιάγραμμα αλλά και τη μελέτη. Συγκεκριμένα, τόνισε: ΄΄Το έργο προχωρά σύμφωνα με τη μελέτη και δεν αποκλίνει από το χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έργο που εντάχθηκε και δημοπρατήθηκε από τη δημοτική αρχή Καλογερόπουλου και είναι να απορεί κανείς πώς ο πρόεδρος των Καμαρών βρίσκει προβλήματα. Είναι προφανές πως ο μοναδικός λόγος που… ανακάλυψε προβλήματα έχει να κάνει καθαρά με αντιπολιτευτική τακτική. Αντί να λέει «ευχαριστώ» στον δήμο που εκτελεί ένα τόσο σημαντικό έργο προσπαθεί να βρει προβλήματα για να έχει λόγο ύπαρξης. Αν υπήρχαν προβλήματα θα έπρεπε πρώτα να ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες και μετά να βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης. Δεν μας έχει έρθει κάποια αναφορά για πρόβλημα, οι καταγγελίες είναι γι’ αυτόν και για κάποιους που τον ακούν ακόμη΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr