background img
banner
banner

Οι κοινές μνήμες και η παρακαταθήκη των προσφύγων ενώνουν δήμους!

ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΙΘΩΝΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την πολύ σημαντική ιστορική στιγμή, όπου οι προσφυγικές μνήμες της Αιγιάλειας θα «ζωντανέψουν» και θα ενωθούν με αυτές άλλων πόλεων που πριν από εκατό χρόνια δέχθηκαν Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Μία μεγάλη αντιπροσωπεία του δήμου Αιγιαλείας θα δώσει το «παρών» το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος, στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής όπου θα πραγματοποιηθεί αδελφοποίηση του δήμου με άλλους που φιλοξένησαν πρόσφυγες μετά τη Μικρασιακή Καταστροφή, ενώ ο ιστορικός Σύλλογος «Προποντίς» του Συνοικισμού Νικολάου Πλαστήρα θα συμμετάσχει μεταφέροντας εικόνες και μνήμες από τους πρόσφυγες του Αιγίου.

Να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά βρίσκεται ήδη στη Χαλκιδική και έχει έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές των μεγάλων αυτών συναντήσεων. Το Σάββατο θα αναχωρήσει ένα λεωφορείο από το Αίγιο μεταφέροντας τοπικούς φορείς και τμήμα του Χορευτικού Εργαστηρίου που θα παρουσιάσει στον φιλόξενο τόπο της Χαλκιδικής, χορούς που έφεραν μαζί τους στο Αίγιο οι Μικρασιάτες το 1922. Επίσης, στις εκδηλώσεις θα παραστεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Αιγίου Γιώργος Γκιώνης, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. Βάνα Μπεντεβή, αλλά και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος που το βράδυ του Σαββάτου θα λάβουν μέρος στην τελετή αδελφοποίησης. Όπως έκανε γνωστό στo protionline.gr η κ. Τσουκαλά, κατά τη διάρκειά της θα μιλήσουν όλοι οι δήμαρχοι που θα εκπροσωπούν τις αδελφοποιημένες περιοχές, αλλά και οι εκπρόσωποι των συλλόγων. Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί στεφάνωμα σε μνημείο καθώς και δεήσεις στη μνήμη των προσφύγων. Επίσης, την Κυριακή το βράδυ θα πραγματοποιηθεί πολιτιστική εκδήλωση με ήχους και χορούς της Μικρασίας, εκεί όπου την περιοχή θα εκπροσωπήσει το Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου.

Παρών ο ιστορικός Σύλλογος «Προποντίς» του Συνοικισμού Αιγίου

Στράτος Χαριτωνίδης

Να σημειωθεί ότι τον σύλλογο «Προποντίς» θα εκπροσωπήσει το μέλος του Στράτος Χαριτωνίδης. Θα παρουσιαστεί το σπάνιο υλικό που έχει συλλέξει για τον Σύλλογο του Συνοικισμού η επί σειρά ετών άοκνη πρόεδρός του Ελένη Καβούνη και αφορά φωτογραφίες προσώπων και κειμήλια.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Τσουκαλά, ενώ ελήφθη και σχετική απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ο δήμος Αιγιαλείας αποδέχθηκε την πρόταση αδελφοποίησης του δήμου Σιθωνίας με τους δήμους Αριστοτέλη, Λήμνου, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ωρωπού και τις αντίστοιχες δημοτικές κοινότητες.
Οι επετειακές εκδηλώσεις έχουν τίτλο: «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ», με τη συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων «Η ΑΦΗΣΙΑ» Σάρτη, «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» Νέα Ρόδα, «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΑΣΤΡΕΛΑ» Πυργαδίκια, «ΑΜΜΟΥΛΙΑΝΗ» Αμμουλιανή, «ΤΟ ΛΥΜΝΙ» Λίμνη Ευβοίας,, «Ο ΝΟΣΤΟΣ» Νέα Κούταλη Λήμνου, «ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ» Ωρωπός Αττικής και «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ» Αιγιαλείας όπου έχουν κοινές ρίζες και κοινή καταγωγή.

Κοινές ρίζες, βιώματα και πολιτιστική κληρονομιά

Όπως τονίζεται από τον δήμο Σιθωνίας, ΄΄η εν λόγω εκδήλωση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς με τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή αφιερώνεται στις αποφράδες ημέρες του αποχωρισμού από την πατρίδα των 2.500 χρόνων, καθώς και στις ψυχές των συμπατριωτών που χάθηκαν κατά τον πρώτο και δεύτερο ξεριζωμό, που έχουν αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων΄΄.

Η αδελφοποίηση πραγματοποιείται η δεδομένου ότι τις εν λόγω περιοχές συνδέουν κοινές ρίζες, κοινά βιώματα, καθώς και κοινή πολιτιστική κληρονομιά και παρακαταθήκη. Η αδελφοποίηση, ενώνοντας τους ανθρώπους, αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν οποιοδήποτε θέμα, για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία. Εν προκειμένω και με γνώμονα τον αναστοχασμό και την ομοψυχία, εκτιμάται ότι η εν λόγω κίνηση θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στον δήμο Αιγιαλείας σε επίπεδα φιλίας και πολιτισμού, δεδομένου ότι υπάρχει ένα ευρύ πεδίο υλοποίησης κοινών δράσεων στον πολιτιστικό και πολιτισμικό τομέα, δυνατότητα συνδιοργάνωσης κοινών εκδηλώσεων, ενίσχυση και ανταλλαγή απόψεων, δράσεων και ενεργειών ιστορικού χαρακτήρα, καθώς και δυνατότητα δημιουργία ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής «διαδρομής», με σκοπό τη διασύνδεση των πόλεων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr