background img
banner
banner

Προτεραιότητα στην στήριξη των αστέγων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΕΒΓΑΛΑΝ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ…

Μια νέα τάξη πραγμάτων δημιουργείται το τελευταίο διάστημα στην τοπική κοινωνία και έχει να κάνει με τις καινούριες συνθήκες που διαβιούν κάποιοι Αιγιαλείς, ειδικά από την αρχή του έτους και έπειτα. Οι άστεγοι σε όλο το φάσμα του δήμου είναι επισήμως… επτά άτομα, καταγεγραμμένοι πολίτες στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, με τον δείκτη να παρουσιάζει ανησυχητικά αυξανόμενη τάση, στο να υπάρξουν και άλλοι προτού τελειώσει καν η θερινή περίοδος.

Το θέμα, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης σε πρόσφατη συνάντηση του δημάρχου με τους αρχηγούς των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων, ενώ η ανάγκη να βρεθούν άμεσες λύσεις για αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, επισημάνθηκε από όλους ανεξαιρέτως.

Προσπάθεια να βρεθούν σπίτια που να πληρούν τις προϋποθέσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην πόλη του Αιγίου υπάρχουν επτά άτομα τα οποία έχουν δηλωθεί ως άστεγοι, ενώ τουλάχιστον πέντε ακόμα περιπτώσεις “συμπληρώνουν” τη λίστα του ευαίσθητου κοινωνικού ζητήματος που προβληματίζει ιδιαίτερα τον τοπικό πληθυσμό.

Ο δήμος Αιγιάλειας έχει ενεργοποιήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να βρεθούν σπίτια και χώροι που να πληρούν τις προϋποθέσεις να στεγάσουν τους συγκεκριμένους δημότες, έχοντας σαν κύριο μέλημα αυτά τα οικήματα, πρωτίστως να παρέχουν κάθε βασικό σύγχρονο αγαθό (ρεύμα, ύδρευση, θέρμανση και ηλεκτρικές συσκευές) ενώ ταυτόχρονα να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός, ώστε στο φαινόμενο που παρατηρείται έξαρση, να υπάρξουν σύντομα δραστικές λύσεις, για να περιοριστεί.

Μάλιστα, λέγεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες όπου πολίτες υπεράνω πάσης… υποψίας, υπερήφανοι και αξιόλογοι άνθρωποι σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται υποχρεωμένοι από την ίδια τη ζωή να διαβιούν στην απόλυτη ανέχεια και κάτω από το όριο της φτώχειας.

Θα γίνει “περικοπή” από κάπου αλλού… ώστε να δοθούν οικονομικές βοήθειες

Σε πρόσφατη συζήτηση Τετάρτης στο δημαρχείο, το ζήτημα εξετάστηκε εκτενώς και αφού ο κ. Καλογερόπουλος γνωστοποίησε το μέγεθος του προβλήματος στους υπόλοιπους της “στρογγυλής τραπέζης” και μάλιστα μετέφερε με αρκετή πιστότητα και λεπτομέρειες τις πληροφορίες που του είχαν μεταφέρει οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών και Πρόνοιας, Μαρία Σταυροπούλου και Διαμάντω Καρτσωνάκη Βασιλακοπούλου αντίστοιχα, για τις ανάγκες των αστέγων και τις συνθήκες επιβίωσής τους. Μάλιστα, ο δήμαρχος κάλεσε τους υπόλοιπους να συμφωνήσουν να γίνει “περικοπή” από κάπου αλλού στον προϋπολογισμό, ώστε να δοθούν οικονομικές βοήθειες και είδη πρώτης ανάγκης και σίτισης, στα συγκεκριμένα άτομα που έχουν καταγραφεί στο Γραφείο Πρόνοιας ως άστεγοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκε το ότι οι δημότες αυτοί, παρ’ όλο που η ζωή στον δρόμο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι πιο βατή απ’ ό,τι τους χειμερινούς μήνες, κρύβει κινδύνους και απειλές πάσης φύσεως, τόσες που δικαιωματικά μπορούν να νιώθουν ανασφάλεια και φόβο ανά πάσα στιγμή.

Διαμ. Βασιλακοπούλου: «Οι εποχές είναι δύσκολες, οι άστεγοι θα στηριχθούν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό»

Μιλώντας για το ζήτημα στo protionline.gr η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου, τόνισε: «Το θέμα αυτό το παρακολουθούμε καθημερινά και από πάρα πολύ κοντά. Είναι γεγονός ότι οι περιπτώσεις των αστέγων στον δήμο έχουν αυξηθεί, κάτι το οποίο επικυρώνει το πόσο δύσκολη οικονομικά είναι η κατάσταση στη χώρα και πόσο επιβεβαρυμμένη είναι η εποχή, από κάθε άποψη για ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που η ζωή τούς φέρεται με το σκληρό πρόσωπό της…».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στo protionline.gr για τις περιπτώσεις των αστέγων, αυτές είναι: Ένα ζευγάρι αστέγων αγνώστων στοιχείων που τις τελευταίες ημέρες έχουν κάνει “σπίτι” τους την πλατεία στην παραλία της πόλης (φωτο), μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων Ρομά, (35 ετών οι ενήλικες και 6 ετών περίπου τα παιδάκια) που διαμένουν προσωρινά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο της παραλιακής ζώνης, δύο αδέλφια ηλικιωμένων όπου διαμένουν σε κοντέινερ στην περιοχή του Διακοπτού, ένας άστεγος 45 ετών περίπου (ο οποίος πάσχει και από αλκοολισμό) όπου διαμένει στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Άννας στον Συνοικισμό, και τέλος μία Ελληνογερμανίδα 60 ετών περίπου, η οποία περιφέρεται σε διάφορα σημεία της πόλης. Να σημειωθεί ότι, η καταγραφή των περιπτώσεων όλων των αστέγων του δήμου συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος μήνα.

Θα προστρέξουν για βοήθεια στην Ε.Ε.

«Το θέμα αυτό είναι και μεγάλο και σημαντικό, καθώς αγγίζει μια πολύ λεπτή και ευαίσθητη “χορδή” της κοινωνικής ζωής. Δυστυχώς, δεν έχουμε ούτε έναν χώρο διαθέσιμο που θα μπορούσε να στεγάσει αυτούς τους ανθρώπους άμεσα και αυτό είναι το μεγαλύτερο αγκάθι που έχουμε να αντιμετωπίζουμε ως δημοτική αρχή. Έχουμε προτείνει σε όλους τους άστεγους να μεταφερθούν σε κοινωνικές δομές της γειτονικής Πάτρας και εμείς σαν δήμος να καλύπτουμε κάθε απαιτούμενο έξοδο αυτής της τους της μετακίνησης. Όμως κανείς από αυτούς δεν δέχεται να μετακινηθεί, όλοι θεωρούν την Αιγιάλεια, «γη τους» και τόπο τους.
Το ζήτημα θα συζητηθεί με πρωτοβουλία του δημάρχου εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα» ήταν τα λόγια της κ. Βασιλακοπούλου, αναφερόμενη για το θέμα στo protionline.gr.

Τέλος, να σημειωθεί ότι, το να φιλοξενηθούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις σε ιδιωτικούς χώρους ή οικείες, είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς το 99% των ντόπιων ενοικιαστών στον δήμο, δεν θέλουν να νοικιάσουν τον χώρο τους σε άστεγους.

Μία επίσης μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών, είναι το ότι ο δήμος μέσω της αρμόδιας αντιδημάρχου, μελετά την περίπτωση να εγκριθούν ειδικά επιδόματα ενίσχυσής τους, για ενοικίαση χώρων ή σπιτιών και βεβαίως, το να “τρέξει” ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο η Ε.Ε. παρέχει πλήρη στήριξη αστέγων σε κάθε επίπεδο.
Το εν λόγω πρόγραμμα ονομάζεται “Κοινή δράση για τη Στέγαση και Εργασία των αστέγων”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr