background img
banner
banner

Ρίσκο ή νομική δικλίδα ασφαλείας;

ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΚΡΙΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

Με ένα δίλημμα αποχώρησαν την Τετάρτη 15 Ιουνίου, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας με τους αρχηγούς των δημοτικών παρατάξεων για το θέμα της πλατείας, στην οποία έδωσαν το «παρών» και πολλοί υπηρεσιακοί παράγοντες. Να ρισκάρει προχωρώντας ανάκληση με υπογραφή τώρα του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας ή να προχωρήσει σε κλήση των επόμενων δύο εταιρειών που μειοδότησαν στον αρχικό διαγωνισμό και σε διαπραγμάτευση;

Αυτές φαίνεται πως είναι οι δύο πιο πιθανές λύσεις, καθώς η προσφυγή στα δικαστήρια αλλά και η επαναδημοπράτηση φαίνεται πως απομακρύνονται. Η πρώτη λύση μπορεί να φαντάζει πιο άμεση και οικονομική για τη δημοτική αρχή, πλην όμως ενέχει τον κίνδυνο των ενστάσεων. Η δεύτερη έχει την νομική δικλίδα ασφαλείας ότι δεν επισύρει προσφυγές, τουλάχιστον από άλλον εκτός του έκπτωτου εργολάβου, ωστόσο θα απαιτήσει επιπλέον χρήματα και βέβαια τη διαβεβαίωση της Διαχειριστικής ότι θα καλύψει τη νέα απαίτηση που θα προκύψει. Βασικό για τον δήμαρχο και τους συνεργάτες του, είναι στο επόμενο «βήμα» για την πλατεία, να έχει τη διαβεβαίωση των υπολοίπων παρατάξεων ότι δεν θα προσβάλουν τη διαδικασία. Αυτό ήθελε να επιτύχει καλώντας τους αρχηγούς σε σύσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης στο γραφείο του, πλην όμως, παρέστησαν μόνο ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και η Αγγελική Κουρή, ενώ τον Τάκη Παπακωνσταντινόπουλο εκπροσώπησε η Μαρία Ιατροπούλου.

Η επιστολή Γούτου και οι «αιχμές» για τις απουσίες

Ο Χρήστος Γούτος που βρισκόταν στο εξωτερικό, σε επιστολή του στον δήμαρχο, ανέφερε: «Δυστυχώς δεν έχω τη δυνατότητα να παρευρεθώ στη σύσκεψη καθώς βρίσκομαι εκτός Ελλάδος, άλλωστε, η παράταξή μου κι εγώ έχουμε εκφράσει τη θέση μας τόσο στις συσκέψεις όσο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή πως σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα, και κατ’ επέκταση του έργου της πλατείας, θα πρέπει να τηρούνται ακριβώς οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ολοκλήρωση του έργου. Ευχαριστώ για την πρόσκληση».

Βεβαίως, η απουσία των δύο δημοτικών αρχηγών Χρήστου Γούτου και Βάσως Ψυχράμη σχολιάστηκε αρνητικά, όχι μόνο από τον κ. Καλογερόπουλο αλλά και από τους υπόλοιπους εκπροσώπους των παρατάξεων, με τον δήμαρχο να επαναλαμβάνει: ΄΄Αναμέναμε την ρηξικέλευθη πρότασή τους κι αυτοί δεν ήρθαν καν΄΄. Παράλληλα, ανέφερε πολλές φορές πως η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνάρτηση με τον χρόνο και το κόστος, ενώ για νομιμότητα είπε πως ΄΄η τυπικότητα έφαγε και τη νομιμότητα και την ουσία΄΄. Όσον αφορά τον λόγο που στηρίζεται η απόρριψη της προσφυγής του στην Επιτροπή του άρθρου 152, δικαιώνοντας τους πέντε δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης που είχαν προσφύγει κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, ο δήμαρχος επέμεινε ότι το τυπικό της υπόθεσης είναι το επίσημο, εκτιμώντας ότι στην ουσία η απόφαση ήταν πολιτική. Δήλωσε προβληματισμένος «για το επίπεδο των ανθρώπων που θέλουν να λειτουργούν με τον νόμο και την τυπικότητα αλλά απουσιάζουν», όπως είπε, επαναλαμβάνοντας πως ΄΄το συμφέρον των πολιτών είναι να έχουμε την πλατεία αλλά με τα ίδια χρήματα΄΄, και τονίζοντας πως ΄΄η απουσία επιβεβαιώνει την έλλειψη ασφαλούς πρότασης΄΄.

Ο χρόνος και το κόστος πρωτεύουν για τον δήμαρχο που αναμένει την πρόταση των παρατάξεων…

Ο δήμαρχος ξεκινώντας τη σύσκεψη έκανε ενημέρωση σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης λέγοντας πως επανερχόμαστε στο καθεστώς που υπήρχε πριν από ένα επτάμηνο. ΄΄Από την πλευρά μας, δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση και πρέπει όλοι, όταν υπάρχει ένα τέτοιο ζέον θέμα να ανταποκρινόμαστε άμεσα΄΄, είπε, ευχαριστώντας όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του.

΄΄Είναι σαφές ότι όλοι μας θέλουμε να τηρηθεί η νομιμότητα, όμως η πρόταση της παράταξης Γούτου θα πρέπει να βασίζεται σε δύο χαρακτηριστικά: Να μην έχουμε χρονοκαθυστέρηση με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με ενστάσεις και το άλλο να έχουμε τη βεβαιότητα ότι η πλατεία θα ολοκληρωθεί ως έργο σύμφωνα με την πίστωση και τις αρχικές συμβάσεις. Κάθε άλλη πρόταση δεν έχει τη ρεαλιστική προσέγγιση που θα έπρεπε και βασίζεται σε πλαίσιο αοριστολογίας΄΄, είπε θυμίζοντας πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 3,5 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τη σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη δημοτική αρχή, επετεύχθη έκπτωση της τάξεως του 54%. Έκανε δε γνωστό πως ΄΄το έργο για να ολοκληρωθεί, υπολογίζουμε βάσει αισιόδοξων εκτιμήσεων ότι θέλει γύρω στους 4 μήνες αν υπάρχει γρήγορος εργολάβος και 5-7 μήνες με λιγότερο ταχείς ρυθμούς εργασιών΄΄ και σημείωσε: ΄΄Περιμένω να μου καταθέσουν την πρόταση που έλεγαν ότι είναι η καλύτερη δυνατή. Θα επικοινωνήσω μαζί τους και θα επιβεβαιώσω ότι θέλουν να μας κάνουν την πρότασή τους’’.

Δικαστική οδός και νέος διαγωνισμός θα πάρουν χρόνια…

Η Αγγελική Κουρή επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχολίασε: ΄΄Έχουμε κάνει γνωστές τις θέσεις μας για το πώς πρέπει να εκτελούνται τα έργα αλλά και για το θέμα της πλατείας. Τώρα πρέπει να περιμένουμε κι άλλο να έρθει ο κ. Γούτος να καταθέσει πρόταση; Ας την έστελνε γραπτώς΄΄.

Η κ. Ιατροπούλου εκ μέρους της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια», κάλεσε τη δημοτική αρχή να καταθέσει τη δική της πρόταση ώστε επ’ αυτής να τοποθετηθεί η αντιπολίτευση, ρώτησε εάν το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ υπενθύμισε πως ακόμη κι αν κατέληγαν κάπου οι παρατάξεις που ήταν παρούσες στη σύσκεψη, αριθμητικά δεν θα μπορούσαν να το «περάσουν» σε περίπτωση συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εκτίμησε δε πως εάν ακολουθηθεί η δικαστική οδός θα τελειώσει η διαδικασία σε τρία χρόνια…

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος χαρακτήρισε ως καθοριστική τη στάση τού κάθε δημοτικού συμβούλου, τονίζοντας πως το θέμα έχει να κάνει με την προσωπική ευθύνη του καθενός, κατηγορώντας τους απόντες για μικροπολιτική που δεν έχει να κάνει με το όφελος της πόλης, όπως είπε. Εκτίμησε δε πως αν οδηγηθεί ο δήμος σε νέο διαγωνισμό τότε θα πρέπει να περιμένει μία πενταετία για την ολοκλήρωση του έργου.

Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης έκπτωσης και υποκατάστασης τονίζοντας πως ήταν η μόνη ανέξοδη και σύντομη λύση, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως στο τέλος ο δήμος θα κληθεί να καταβάλει πολύ περισσότερα χρήματα. Έκανε ωστόσο γνωστό πως συζητάει το θέμα με τους αρμόδιους της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκε το έργο.

Η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 και η φερεγγυότητα…

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Ρούσσος έκανε κάποιες παρατηρήσεις τονίζοντας πως είναι λάθος να μιλάμε για παρανομία καθώς πρόκειται για παρατυπία, ξεκαθαρίζοντας πως οι παρατυπίες είναι ήσσονος σημασίας και θεραπεύονται εάν περάσουν οι 15 ημέρες που έχει δικαίωμα να κάνει κάποιος προσφυγή. ΄΄Εάν περάσουν το έργο αποκτά τεκμήριο νομιμότητας΄΄, όπως είπε, προσθέτοντας: ΄΄Η απόφαση λέει ότι η ανάκληση έπρεπε να έχει γίνει από τον προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας ενώ εδώ έγινε από την προϊσταμένη αρχή του έργου, ανώτερη δηλαδή από τον προϊστάμενο και κατόπιν εισήγησης δικής του. Άρα έγινε από πιο διευρυμένο και αρμόδιο όργανο. Το ερώτημα που προκύπτει είναι «πού βλάπτεται ο δήμος;»΄΄. Τέλος ο κ. Ρούσσος έθιξε και το θέμα της φερεγγυότητας, λέγοντας πως δεν μπορεί να αναφέρεται ότι δεν φαίνεται αφερεγγυότητα της εταιρείας που έχει εγκαταλείψει τόσα έργα σε όλη την Ελλάδα.

Η άποψη της Τεχνικής Υπηρεσίας

Ο μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας επιβλέπων του έργου, Ηλίας Ντόκος αναφέρθηκε στους τρόπους και τις επιλογές που υπήρχαν για τη διάλυση της σύμβασης είτε με την έκπτωση, διαδικασία που ακολουθήθηκε, είτε με τη διάλυση της σύμβασης (όμως απαιτείται πτώχευση του αναδόχου ή διάλυση σε βάρος του δήμου με ποινική ρήτρα και οικονομικές κυρώσεις). Η τελευταία διαδικασία ήταν η υποκατάσταση ή υποεργολάβος. Όπως είπε επελέγη η πιο ανέξοδη οδός, αφού κάθε άλλη λύση έχει οικονομικό κόστος. Και βέβαια υπάρχει και η επαναδημοπράτηση του έργου με την οποία είναι δεδομένο ότι δεν θα επιτύχουμε 55% έκπτωση. Για το ποιος χρηματοδοτεί αυτές τις αλλαγές, είπε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να ερωτηθεί η Διαχειριστική που θα δώσει έγκριση. Όπως τόνισε, ΄΄η επόμενη μέρα με βάση το συμφέρον του δήμου είναι η έκπτωση και όχι η διάλυση της σύμβασης γιατί σε αυτή την περίπτωση έχουμε κόστος και αποζημίωση του αναδόχου, άρα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία της έκπτωσης από εκεί που είχε μείνει πριν από 7 μήνες΄΄, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενστάσεις από τον ανάδοχο. Άρα ή επαναδημοπράτηση ή κλήση των δύο επόμενων μειοδοτών του διαγωνισμού (μέσα σε 15 ημέρες τον πρώτο και έπειτα σε 15 ημέρες τον δεύτερο), είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις για τον εκπρόσωπο της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Γ. Μπέσκος: «Μην πάμε σε νομικούς ακροβατισμούς»

Ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπέσκος επισήμανε πως ΄΄το θέμα είναι νομικά… πρωτοφανές, η ένταση αυτή έγινε για τυπικούς λόγους και μόνο. Το θέμα είναι πως το έργο της πλατείας είναι κοινωνικό ζήτημα, όχι θέμα στις αίθουσες των δικαστηρίων ή των καθυστερήσεων. Μια τυπική διαδικασία από παραλήψεις προκάλεσαν την ένταση και χάθηκε χρόνος. Εκεί που το έργο θα έπαιρνε έκπτωση 56% θα πάρει τώρα πολύ μικρότερη. Άρα, αυτό δεν έχει απολύτως κανένα έννομο συμφέρον για τον δήμο.
Ας μην μπούμε στην διαδικασία πλέον να κάνουμε πειράματα. Ναι μεν, υπάρχει νομική ακεραιότητα για αυτό το ζήτημα, αλλά αν είχε κυλήσει η διαδικασία δίχως χρονοκαθυστέρηση, το έργο θα είχε προχωρήσει πολύ αυτή την στιγμή και θα ήμασταν κοντά στην ολοκλήρωση. Τώρα τι έχουμε πετύχει; Μια τρύπα στο νερό! Η τυπικά ορθή ένσταση ήταν και ο κύριος λόγος να χάσουμε την ουσία των πραγμάτων. Το μετά, είναι το θέμα, το τι μέλλει γενέσθαι. Αυτό που ξέρω στα σίγουρα είναι ότι όταν υπάρχει καλή διάθεση και σύμπνοια, πάντα υπάρχει λύση και για το πιο δύσκολο πρόβλημα. Σύμπνοια δυστυχώς δεν βλέπω ότι υπάρχει στην περίπτωσή μας. Θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσουμε με ασφάλεια αυτά που αναφέρει το άρθρο 160 που λέει ότι η έκπτωση είναι οριστική. Η οικονομική επιτροπή πρέπει να αποφασίσει την συνέχιση του έργου και ταυτόχρονα να καλεστεί ο δεύτερος μειοδότης και αφού κάνει προσφορά στα πλαίσια του νόμου και παραιτηθεί, να προχωρήσουμε στην τρίτη λύση προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα. Τότε πρέπει να δηλώσουν οι ανάδοχοι ότι αναλαμβάνουν τη συνέχιση του έργου και ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μετά τις κλήσεις του πρώτου και του δεύτερου, σε διάστημα τριάντα ημερών ή και πιο νωρίς, αν οι εταιρείες δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν οποιαδήποτε συνέχεια της εργολαβίας.
Μετά από αυτό το διάστημα, θα γίνει η διαπραγμάτευση και αυτό είναι το οξύμωρο της υπόθεσης, γιατί σε αυτό το σημείο, η εταιρεία που μπορεί να είχε έρθει με 55% στην υποκατάσταση, στην διαπραγμάτευση μπορεί να έρθει τελικά με πολύ χαμηλότερο ποσοστό, καθώς ο νόμος δίδει μια τέτοια δυνατότητα. Θεωρώ ότι η διαδικασία με τις προσφορές των διαφόρων, θα χρονοτριβήσει ακόμα περισσότερο την αποπεράτωση του έργου. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία που υποχρεούται να κάνει την έκπτωση, μπορεί να υποβάλει ένσταση κατά την διάρκεια, αλλά κρίνοντας με τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν, οποιαδήποτε αίτηση αναστολής είναι πιθανή. Η πιο καλή λύση σε νομικό πλαίσιο, είναι να προχωρήσουμε στην διαδικασία συνέχισης του έργου από την αναθέτουσα αρχή, να κληθούν ο δεύτερος και ο τρίτος, και έπειτα αν πέσουν στο κενό οι διαπραγματεύσεις, τότε να προχωρήσουμε στην επόμενη λύση΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Δυστυχώς, υπάρχει επιτυχής πολιτική πίεση στις αποφάσεις΄΄

Συνοψίζοντας, ο δήμαρχος είπε: ΄΄Οι επιλογές που θεωρητικά μπορούν να βγουν από αυτό το τραπέζι, είναι πρώτον η δικαστική οδός, δηλαδή να γίνει προσφυγή στα δικαστήρια για ακύρωση της απόφασης, η οποία θα έχει εξελίξεις οικονομικού χαρακτήρα, και που τελικά θα μας πάρει πάρα πολλά χρόνια. Η δεύτερη επιλογή, η οποία οδηγεί σε ανασφαλείς ατραπούς δικονομίας, με την έννοια της ανάκλησης, συντομεύοντας πάρα πολύ τον χρόνο, αν δεν προσφύγει κανείς και βέβαια προχωρούμε στην υποκατάσταση. Η τρίτη λύση, η οποία εικάζεται ότι είναι η λύση Ψυχράμη – Γούτου, είναι να πάμε στη νομική ασφάλεια για τον δήμαρχο και όσους συμφωνούν μαζί του, αλλά προβληματική για την ουσία της υποθέσεως, γιατί οι δύο πρώτες περιπτώσεις δεν “ζητούν” λεφτά, ενώ αυτή ζητά και μάλιστα άμεσα. Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε κάτω από ένα νομικό προστατευτικό κέλυφος, όμως η τρίτη λύση κατά την πράξη της, θα έχει κατά την γνώμη μου πλήρως ανασφαλή αποτελέσματα σε σχέση με τις δύο υπόλοιπες περιπτώσεις, μέχρι την αποπεράτωση του έργου, λαμβανομένων υπόψη πιστώσεων και του χρόνου που χρειάζεται. Δυστυχώς, υπάρχει επιτυχής πολιτική πίεση στις αποφάσεις νομικού χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει εμμονή στη στάση των αντιπολιτευόμενων και ως εκ τούτου, θα υπάρχει πρόβλημα δικομανίας και αντεγκλήσεων. Βλέπω σε αυτό το τραπέζι που βρισκόμαστε, ότι όλοι έχουν μια καλή και θετική διάθεση να βρεθεί μία λύση και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό. Σας καλώ να ρισκάρουμε, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θα είναι επωφελές για την κοινωνία της Αιγιάλειας, επισφαλές για το νομό΄΄.

Νέα σύγκληση δημοτικών αρχηγών και Δημοτικό Συμβούλιο στην πλατεία!

Τέλος, ο κ. Καλογερόπουλος πρότεινε να δοθεί λίγος χρόνος στην παράταξη που έκανε την ένσταση αλλά και γενικότερα σε όλους, έτσι ώστε να καταθέσουν άλλη πρόταση. ΄΄Στην επόμενη συνάντηση μας, εάν υπάρξει απουσία σε επίπεδο αρχηγών των παρατάξεων ή έλλειψη συγκεκριμένης πρότασης, τότε το μόνο που θα κερδίσουμε είναι ένα τίποτα, και σε ένα τέλειο… πουθενά. Αυτό που πρωτεύει είναι τι θα γίνει αύριο το πρωί. Ας μη σκεφτόμαστε μόνο με δικαστικά χρονικά και προσφυγές, με νομικά άρθρα και δικαστήρια. Ποιο είναι αυτό που ωφελεί την τοπική κοινωνία και τι μας συμφέρει σαν δήμο να δούμε. Αν κρυβόμαστε πίσω από το τυπικό της υπόθεσης με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο. Προέχει η προσωπική προστασία μας ή η κοινή ωφέλεια; Εάν σε κάθε περίπτωση βαδίζαμε με την κανονικότητα, η ζωή δεν θα πήγαινε ποτέ μπροστά. Η ζωή χρειάζεται ρίσκο και πίστη σε αυτά που στοχεύεις. Περιμένω να αποφασίσετε αν θα είστε μαζί μου ή όχι. Κατανοώ τις ενστάσεις, τους φόβους, τις ανασφάλειες των καιρών. Η νομική προστασία αναφέρει τα νομικά πλαίσια δίχως να νοιάζεται για το αποτέλεσμα. Σημειώνω το έντονο ενδιαφέρον όσων παραβρίσκονται για λύση και αγανακτώ με όσους απουσιάζουν. Δεν μας παίρνει ούτε για μια βδομάδα άλλη καθυστέρηση. Η επικρατούσα άποψη είναι να θεραπεύσουμε την ανάκληση, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί στην επόμενη και οριστική συνάντηση των αρχηγών των παρατάξεων και με το πιο πιθανό, να γίνει το Δημοτικό Συμβούλιο στην πλατεία. Χρειαζόμαστε λύση. Τώρα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος΄΄, κατέληξε.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr