background img
banner
banner

Τέλος του χρόνου έτοιμη η Τρυπητή!

ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ – ΠΟΛΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΧΑΪΑΣ

Στις αρχές του 2023 θα είναι έτοιμη να ξαναλειτουργήσει η Παναγία Τρυπητή, καθώς ολοκληρώνονται σταδιακά οι εργασίες αποκατάστασης. Σημαντικά έργα όμως υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου που επεκτείνεται με νέες αίθουσες και σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα.

Τρία χρόνια σχεδόν μετά την έναρξη των εργασιών το πανελλήνιο Θρησκευτικό προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής θα ανοίξει και πάλι για τους πιστούς καθώς ολοκληρώνονται τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης που έχει αναλάβει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας. Στα πλαίσια αυτά τελείωσαν οι εργασίες στήριξης των βράχων καθώς και το ασανσέρ και το αναβατόριο που θα λύσουν το πρόβλημα της προσβασιμότητας για ΑμΕΑ και ηλικιωμένους. Έτσι θα παρακάμπτονται τα 150 περίπου σκαλιά και από το δρόμο με το αναβατόριο και έπειτα με ασανσέρ θα φτάνουν στο επίπεδο του Ναού. Και στο εσωτερικό όμως του Ιερού Ναού ολοκληρώνεται η συντήρηση και ανάδειξη όλων των ζωγραφικών κομματιών.

Εκεί εντυπωσιάζει η παρέμβαση στην «Ουρανία», το ταβάνι δηλαδή που σκεπάζει το μακρόστενο τμήμα ενώ συντηρήθηκαν ακόμη οι εικόνες και ο χώρος του Αγιάσματος στο ισόγειο. Ταυτόχρονα μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσουν διαγωνισμοί ανάδειξης στο παλιό και στο νέο κτίριο.

Ο προϋπολογισμός του έργου που χρηματοδοτείται από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interregανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Χάρη όμως στη σωστή διαχείριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων έγινε και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για να μπει κλιματισμός και φωτισμός ανάδειξης. «Η Παναγία Τρυπητή θα γίνει όχι μόνο πανελλήνιο προσκύνημα αλλά και ένας αρχαιολογικός τόπος προς μίμηση. Πρώτα ο Θεός κι αν όλα πάνε καλά θα παραδώσουμε το έργο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου» τόνισε μιλώντας στην «Πρώτη» η Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αχαΐας Αναστασία Κουμούση, που επεσήμανε την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία που είχε και έχει τόσο με τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, όσο και με τον κ. Ιερώνυμο.

Όπως μας πληροφόρησε η κ. Κουμούση, το φθινόπωρο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στον Ιερό Ναό των Εισοδίων που είχε «πληγωθεί» από το σεισμό του 1995.
Το έργο έχει αναλάβει η ΑΜΚΕ Αιγέας του κ. Μαρτίνου και το εποπτεύει η Εφορία Αρχαιοτήτων. Επίσης η Εφορία αξιοποιώντας κονδύλια του Υπουργείου προχωρά τις εργασίες αναστήλωσης και στέγασης στο σημαντικό βυζαντινό μνημείο του Αγίου Νικολάου στο Σελινούντα, που είναι από το 10ο μ.Χ. αιώνα.

Μια σπουδαία παρέμβαση ετοιμάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου όπου οργανώνονται νέοι εκθεσιακοί χώροι με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των τελευταίων ετών.

Η επέκταση της αρχαιολογικής έκθεσης πραγματοποιείται στο Αίθριο του Μουσείου όπου σε έξι ενότητες θα φιλοξενηθούν αρχαία από περιοχές όπως η Σελιάνα, η Κερύνεια, η Τραπεζά, η Ελίκη, αλλά και από τα έργα οδοποιίας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Έτσι θα αναδειχθούν οι αρχαιότητες, θα προβληθούν και θα αλλάξουν την εικόνα του Μουσείου, που στη νέα του μορφή θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2023. «Παρότι είναι ένα επαρχειακό Μουσείο έχει εξαιρετικές αρχαιότητες.

Αυτή η έκθεση θα του δώσει μια νέα ώθηση και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του» μας είπε η κ. Κουμούση και συμπλήρωσε ότι θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα με ψηφιακές εφαρμογές και εποπτικό υλικό.

Η Διευθύντρια της Εφορείας δεν αποκάλυψε το είδος των σπουδαίων εκθεμάτων που φτάνουν από το 3000π.Χ. μέχρι τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες.
Ήδη τα πρώτα ευρήματα παίρνουν τη θέση τους αποτυπώνοντας το επίπονο και σημαντικό έργο αρχαιολόγων και συντηρητών.

Σιγά- σιγά υπογράμμισε η κ. Κουμούση η Αιγιάλεια κερδίζει τη θέση της στον αρχαιολογικό χάρτη της Αχαΐας και της Ελλάδας. «Οι τοπικές αρχές και ο κόσμος στηρίζουν την Εφορία και το έργο της. Η Αιγιάλεια έχει πλέον τη μερίδα του λέοντος γιατί το αξίζει, καθώς το αρχαιολογικό της υπόβαθρο είναι μοναδικό» κατέληξε η κ. Κουμούση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr