background img
banner
banner

Φυσικοθεραπεία, αποχέτευση και πλατεία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Θέματα που απασχολούν τον δήμο και την τοπική κοινωνία, συζητήθηκαν εκτενώς στη σύσκεψη των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων που συγκάλεσε στο γραφείο του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, το βράδυ της Τετάρτης 8 Ιουνίου. Φυσικοθεραπεία, αποχέτευση και πλατεία μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, ενώ για τα δύο τελευταία θα πραγματοποιηθεί νέα διαδημοτική σύσκεψη το επόμενο δεκαήμερο, προκειμένου να γίνει ενημέρωση.

Στο κάλεσμα του δημάρχου ανταποκρίθηκαν ο Χρήστος Γούτος, η Μαρία Ιατροπούλου από την παράταξη Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α. του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου, ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος και η Αγγελική Κουρή. Δεν συμμετείχε η Βάσω Ψυχράμη που έχει ξεκαθαρίσει την άποψη πως δεν ωφελούν τέτοιες συναντήσεις τη στιγμή που δεν υπάρχει ταύτιση με την πολιτική του δημάρχου. Παρέστησαν ωστόσο τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής φορέων αγώνα για τη διατήρηση του ΑΕΙ στο Αίγιο, Λάμπης Παπαδόπουλος πρόεδρος του Εμπορικού, Εισαγωγικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας και Παναγιώτης Γεωργόπουλος πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου.

Δράσεις για να… κρατηθεί ψηλά το θέμα του ΑΕΙ

Αναφορικά με το αίτημα της πόλης για τη διατήρηση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αίγιο, αποφασίστηκε μία σειρά δράσεων με σκοπό «να κρατηθεί το θέμα ψηλά». Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, ΄΄δεν έχει προχωρήσει η υπογραφή του προεδρικού διατάγματος, ρόλο σε αυτό έπαιξε η αντίσταση που είχαμε ως πόλη και δεν είναι δικό μου έργο μόνο, όλοι μοιραζόμαστε το θετικό, ως τώρα, αποτέλεσμα. Η πρώτη μας επιδίωξη φαίνεται να ικανοποιείται καθώς δεν έχει υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα. Δεν υπάρχει κάτι που να λέει ότι ακυρώνονται τα σχέδια της μεταφοράς, αλλά επειδή μέχρι το τέλος Ιουνίου θα μπορούσε να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα, πρέπει να δράσουμε. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Σαν δημοτική αρχή έχουμε πρόταση που πρέπει να είναι ομόφωνη για τις δράσεις του επόμενου εικοσαημέρου. Αυτές είναι: Μία συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, παραγωγή βίντεο 10΄ και προβολή στα μέσα ενημέρωσης, καταχωρήσεις στον περιφερειακό και αθηναϊκό Τύπο, προβολή του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα περιφερειακά κανάλια ΙΟΝΙΑΝ και BEST, δημιουργία –παραγωγή φυλλαδίων και διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης΄΄.

Την κάθε δράση ανέλυσε ο αντιδήμαρχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, τονίζοντας πως όλες αποτελούν απόφαση των 22 φορέων της πόλης που έχουν ενεργοποιηθεί για την παραμονή του ΑΕΙ στο Αίγιο. ΄΄Επειδή κάθε χρόνο έχουμε τέλος Ιουνίου τη γνωστοποίηση των βάσεων, αποφασίσαμε να δράσουμε το επόμενο διάστημα. Μολονότι έχει ανακοινωθεί το μηχανογραφικό, πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Η στρατηγική, όπως έχουμε πει μέχρι σήμερα, είναι να κρατήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα και να μάθουν όλοι ότι η πόλη αντιδρά΄΄, επισήμανε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στον νόμο που έδωσε η υπουργός στη δημοσιότητα μέσω του οποίου η απόφαση του Πανεπιστημίου για μεταφορά δεν θα ισχύσει. Σημείωσε ακόμη πως ο δήμος προσανατολίζεται και σε μία ημερίδα μέσα στο καλοκαίρι για τη λειτουργία του Τμήματος Φυσικοθεραπείας.

Απαντώντας στις απορίες των παριστάμενων για το κόστος των δράσεων αυτών, έγινε γνωστό ότι θα κοστίσουν περί τις 4.000 με 5.000 ευρώ.

Ο κ. Γούτος τόνισε πως όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη και υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Όπως είπαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επιμείνουμε να μας δει η υπουργός ακόμη και να φτάσουμε στο Μαξίμου. Είναι καταλυτική η στιγμή να πάμε στο υπουργείο να πούμε ότι θα μείνουμε μέχρι να μας δει. Στηρίζω οποιαδήποτε πρωτοβουλία γιατί η σχολή είναι το άλφα και το ωμέγα για την πόλη και δεν πρέπει να χαθεί. Αν τυχόν υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα, θα είναι ένα χτύπημα πολύ δυνατό κατά του Αιγίου. Θα ξαναγίνουμε χωριό. Η Φυσικοθεραπεία είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό ήταν το πρώτο που με απασχόλησε. Υπάρχουν και ευθύνες, θα έπρεπε να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στο Τμήμα, να συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο για να διευκολύνουμε τη λειτουργία του Τμήματος, όμως αυτά δεν έγιναν΄΄.

Η απόφαση που ελήφθη είναι να προχωρήσουν οι δράσεις που η δημοτική αρχή πρότεινε.

Σπίτια εκτός σύνδεσης με τον συλλεκτήριο – Έχει εκτελεστεί το 20% με 25% του έργου

Ενημέρωση έγινε από τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΑ, για το έργο των εσωτερικών δικτύων της αποχέτευσης. Όπως είπε ΄΄η προθεσμία που το έργο πρέπει να παραδοθεί είναι 20 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Έχουν περάσει 6 μήνες και είμαστε γύρω στο 20% με 25% του έργου επί εδάφους. Έχουμε μία πολύ μικρή καθυστέρηση, αλλά το χαμένο διάστημα οφείλεται πολλές φορές στην εγκατάσταση του εργολάβου, τα συνεργεία κ.λπ. Προτείνω να γίνει πάλι μία συνάντηση με τους αρχηγούς των παρατάξεων και να καλέσω τον τεχνικό διευθυντή της εταιρείας για να έχουμε πλήρη ενημέρωση΄΄.

Ο κ. Γούτος τόνισε τότε πως τα μισά σπίτια δεν μπορούν να συνδεθούν καθώς βρίσκονται πιο ψηλά από τον αγωγό, ενώ ο κ. Καλογερόπουλος είπε πως γνωρίζει εξ ιδίων το πρόβλημα, πως αφορά τα μισά σπίτια αλλά ένα 15% και ότι η μελέτη πρέπει να εφαρμοστεί όπως είναι. ΄΄Να πούμε να γίνει τροποποίηση της μελέτης αλλά ο προϋπολογισμός δεν θα είναι ο ίδιος. Λόγω της αύξησης των υλικών ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει τα πάντα΄΄, είπε ο δήμαρχος, κάνοντας γνωστό πως ΄΄δημοσιεύθηκε ο νόμος που αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τιμές, που χαρακτηρίζει ένα εξάμηνο ως νεκρή περίοδο, δίνοντας το δικαίωμα στους εργολάβους να σταματήσουν τα έργα λόγω των συνθηκών΄΄.

Ένταση για την… πορεία και το παρασκήνιο της πλατείας

Οι τόνοι της συζήτησης ανέβηκαν για το μείζον θέμα της πλατείας Αγ. Λαύρας, με τον δήμαρχο να εκτιμά πως η προσφυγή του θα απορριφθεί και να καταγγέλλει για ακόμη μία φορά, άσκηση πιέσεων προς τα όργανα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μίλησε για έντονο παρασκήνιο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: ΄΄Χάρη στο ινάτι και εξαιτίας κάποιων ανθρώπων που θέλησαν να επωφεληθούν πολιτικά, η πόλη καταστρέφεται. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να μας δώσει αισιόδοξο μήνυμα΄΄. Στη συνέχεια ανέφερε πως ΄΄το κοστολόγιο της μελέτης ήταν 3,5 εκατ. ευρώ με τιμές του 2016. Σε περίπτωση επαναδημοπράτησης, μία επικαιροποιημένη μελέτη θα είναι περίπου 120% πάνω, που σημαίνει ότι τα 3,5 εκατ. γίνονται 8 εκατ. ευρώ. Είναι σαφές ότι αυτά τα χρήματα είναι πολύ περισσότερα από την υποκατάσταση. Θα ακολουθήσουμε τη διαδικασία και όπου πάει. Με τη δική μου διαδικασία χάθηκαν 7-8 μήνες. Αλλά εάν υιοθετείτο η δική μου διαδικασία σε έναν χρόνο θα είχαμε έργο. Τώρα θα περάσουν χρόνια΄΄.

Τα λεγόμενα του δημάρχου προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Γούτου ο οποίος του ανέφερε: ΄΄Δήμαρχε, γιατί ενώ εγώ ανησυχούσα κι εσύ έλεγες ότι το έργο της πλατείας πάει καλά; Ξεκίνησε στραβά. Άργησε να ξεκινήσει, έγιναν αλλαγές στη μελέτη με τις θέσεις των ταξί. Ζητήσαμε τα νόμιμα. Εσύ που κάνεις διοίκηση και επαίρεσαι ότι έχεις την ευθύνη γιατί δεν ακολούθησες τον νόμο;΄΄. Η δε κ. Ιατροπούλου τόνισε πως ΄΄όποιος ευθύνεται γι’ αυτό το χάλι της πλατείας να ξέρει πως το Αίγιο τον έχει τελειώσει΄΄.

Ακολούθησε συζήτηση για άλλα θέματα όπως η μετατροπή του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου σε πρότυπο αλλά και οι τεράστιες στεγαστικές και επισιτιστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr