background img
banner
banner

Χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΠΑΤΡΑΣ, ΑΙΓΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Γ.Ε)

Πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, με επιτυχία το ετήσιο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (Ε.Γ.Ε.), το Σάββατο 11 Ιουνίου με θέμα: «Σύγχρονες μορφές βίας (σωματική, σεξουαλική, λεκτική/ ψυχολογική). Η απειλή είναι δίπλα μας», στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα παραρτήματα της Ε.Γ.Ε. Πάτρας, Αιγίου και Ναυπάκτου.

Οι εισηγήτριες εστίασαν περισσότερο στις εξής μορφές βίας εναντίον των γυναικών: α) ενδοοικογενειακή βία, β) οι γυναικοκτονίες, γ) η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, δ) η βία στις συντροφικές σχέσεις νέων και οι νέες μορφές της, όπως η ηλεκτρονική βία.

Από τις εισηγήσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, διαπιστώθηκαν τα εξής: Ο όρος «βία κατά των γυναικών» ή έμφυλη βία, περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Επομένως ο όρος βία περιλαμβάνει :α)τη βία μέσα στην οικογένεια (ενδοοικογενειακή βία) και β) τη βία γενικά μέσα στην κοινωνία (βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, trafficking/σωματεμπορία). Η βία κατά των γυναικών έχει αναγνωριστεί ότι είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μια απειλή απέναντι στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα των πολιτών, ιδιαίτερα των γυναικών. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο, που δε γνωρίζει σύνορα και κοινωνικές τάξεις ή ηλικίες και απαντάται στον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο όλων των κοινωνιών, ανεξάρτητα από το επίπεδο της ανάπτυξής τους.

Τα αιτήματα

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν και τα αιτήματα που διατυπώνονται είναι μεταξύ άλλων, τα εξής: «-Η κινητοποίηση όλων μας ενάντια σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο  και η λήψη αποτελεσματικών μέτρων είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ. – Για την προστασία των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και την πρόληψη των γυναικοκτονιών το  ισχύον θεσμικό πλαίσιο φαίνεται ανίσχυρο και δεν επαρκεί. -Απαιτούμε τη σχεδιασμένη πολιτική πρόληψης και αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και άλλων μορφών βίας. – Η  ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης είναι η καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης και της ενδοοικογενειακής βίας. -Κάθε άτομο, εφόσον είναι ευαισθητοποιημένο κι ενημερωμένο, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της βίας, αν απλά δεν την αγνοήσει και τη γνωστοποιήσει σε κάποιον αρμόδιο φορέα ή ειδικό. -Απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση και ισχυροί μηχανισμοί που θα λειτουργούν σχεδόν αυτόματα από την πρώτη στιγμή καταγραφής του περιστατικού βίας κατά των γυναικών και που θα διαφοροποιείται ανάλογα με την Πόλη, το Νομό ή την συνοικία όπου κατοικεί το θύμα. -Συντονισμός φορέων με τις αρχές και αυστηρά και συγκεκριμένα πρωτόκολλα για την συνδρομή των θυμάτων και την αναγνώριση των δραστών άμεσα. -Ουσιαστική  πολλαπλή βοήθεια,  στήριξη και προστασία  των πολιτών που υφίστανται βία οποιασδήποτε μορφής ώστε  να ξεφύγουν από τον  τρομερό κλοιό της. -Η Πολιτεία να φροντίσει να εκπονηθούν κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο ώστε τα παιδιά να είναι ενημερωμένα να αναγνωρίζουν τις διάφορες μορφές βίας, να μην ανέχονται, να καταγγέλλουν στους αρμόδιους φορείς την κακοποίησή τους. -Απαιτούμε τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ουσιαστική και πλήρη ισότητα. Ζητάμε στα σχολεία από την πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης, μαθήματα κορμού κοινωνιολογικού περιεχομένου  που θα διαμορφώνουν ανθρώπους με σεβασμό στην ελευθερία και την διαφορετικότητα του άλλου, αυτοεκτίμηση, ενσυναίσθηση και πνεύμα αλληλεγγύης.-Ζητάμε να  πραγματοποιηθούν προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης όλων των στελεχών, που εμπλέκονται με την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας (έμφυλης και ενδοοικογενειακής), όπως αστυνομικοί, δικαστικοί, νομικοί, γιατροί, υγειονομικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, έτσι ώστε  να είναι σε θέση  να περιθάλψουν και να υποστηρίξουν με σεβασμό την κακοποιημένη  γυναίκα. -Απαιτούμε να ιδρυθούν Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας, σε κάθε Δήμο όπως προβλέπονται με το νόμο 4604/2019, ”Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας”  στελεχωμένα με εξειδικευμένους επιστήμονες (κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους, νομικούς και ψυχολόγους, με δωρεάν νομική, ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία. -Να δοθεί νομική κατοχύρωση  στο έγκλημα της γυναικοκτονίας, διότι έτσι εξειδικεύει τον όρο ανθρωποκτονία και αναδεικνύει την έμφυλη βία».

Εκ μέρους του Πανελλαδικού Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ε. συμμετείχαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Γενική Γραμματέας Ευαγγελία (Λίτσα) Γιαννοπούλου και  το μέλος Ελένη Παπαδοπούλου.  Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν εκ μέρους των Παραρτημάτων Αιγίου και Πάτρας   αντίστοιχα οι Πρόεδροί τους κ.κ. Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη και  Ευθυμία Καλαβρυζιώτου. Συμμετείχαν επίσης μέλη των παραρτημάτων  της Ε.Γ.Ε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr