background img
banner
banner

Οι εθελοντές έστειλαν… μήνυμα αισιοδοξίας

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Έπειτα από δύο χρόνια… κορωνοϊού, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που τιμήθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου ήταν τελικά η πιο μεγάλη αφορμή, ώστε να επανέλθει η διάθεση του εθελοντισμού στα κορυφαία επίπεδα, τροφοδοτώντας συλλόγους, σωματεία και φορείς σε όλο το φάσμα του δήμου και με ποικίλες δραστηριότητες. Πολλές από αυτές αφορούσαν τον καθαρισμό ακτών.

Ιδιαίτερη συμμετοχή προσέλκυσαν οι δράσεις που έγιναν σε Βαλιμίτικα, Σελιανίτικα, Διακοπτό, Παραλία Συλιβενιωτίκων αλλά και στην Αλυκή. Οι δράσεις που είχαν προγραμματιστεί σε όλες τις περιπτώσεις πέτυχαν διπλό σκοπό: Αφενός την ενεργοποίηση του εθελοντισμού και δη… των μικρών παιδιών και μαθητών της περιοχής, αφετέρου την αποτελεσματικότητα του να γίνει ολική σάρωση από σκουπίδια, πλαστικά, κλαδιά και άχρηστα αντικείμενα, σε κάποιες από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του δήμου. Και έτσι, με συνοπτικές διαδικασίες… ο στόχος επιτεύχθηκε: Ο “Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Πνοή” στο Διακοπτό, ο Εκπολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος “Άγιος Νικόλαος” στην Αλυκή, οι Κοινότητες Σελιανιτίκων και Συλιβαινιωτίκων, αλλά και ο “Πολιτισμικός Σύλλογος Αίολος” στα Βαλιμίτικα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου Τέμενης και την κοινότητα Βαλιμιτίκων, πέτυχαν τον στόχο τους στο 100% και “σάρωσαν” τις ακτές τους, με βαθμό αποτελεσματικότητας να αγγίζει τον αρχικό στόχο τους: Το 100%!

Μεγάλη κινητοποίηση σε Κράθιο – Συλιβαινιώτικα

Με την επιμέλεια της δημοτικής αρχής και σε συνεργασία με τους προέδρους του Τοπικού Εμπορικού Συλλόγου και των Κοινοτήτων Κραθίου και Σιλυβαινιωτίκων, διοργανώθηκε ο καθαρισμός των σημείων της παραλιακής ζώνης από άκρη σε άκρη. «Τιμήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με τον πιο δραστικό και πρακτικό τρόπο. Οι λουόμενοι, οι τουρίστες των ακτών της περιοχής, πρέπει να απολαμβάνουν πάντα καθαρές ακτές και να γεύονται την ομορφιά εις το έπακρον. Συγχαρητήρια στους άξιους εθελοντές των δραστηριοτήτων που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, για αυτό το απίστευτο αποτέλεσμα που έχει συμβεί» σχολίασε η αντιδήμαρχος Ανατ. Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου, μιλώντας στο protionline.gr για την μεγάλη κινητοποίηση στην όμορφη παραλιακή ζώνη των περιοχών, προκειμένου να γίνει σάρωση σκουπιδιών σε μια ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Να σημειωθεί ότι, στις δράσεις των Κοινοτήτων Κραθίου και Συλιβενιωτίκων, συμμετείχαν μαθητές από δημοτικά σχολεία της περιοχής, ενήλικες εθελοντές, ενώ την όλη επιχείρηση στήριξαν απόλυτα ο Εμπορικός Σύλλογος και ο δήμος Αιγιάλειας, που παρείχε υλικά και σακούλες σκουπιδιών.

Οι ‘’αφανείς ήρωες’’ των Σελιανιτίκων

Την ίδια στιγμή, στην όμορφη και κοσμοπολίτικη παραλιακή κοινότητα της δυτικής πλευράς του δήμου, στα Σελιανίτικα, εθελοντές “ξεχύθηκαν” από νωρίς το πρωί χθες Κυριακή 5 Ιουνίου, ώστε να συμμετέχουν και αυτοί στις συνολικές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα. Μιλώντας ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Ρόζος για τις εθελοντικές προσπάθειες που πραγματοποιούνται, τόνισε: «Στο χωριό μας οι σύλλογοι και οι εθελοντικές ομάδες δρουν σχεδόν κάθε εβδομάδα, όλους τους μήνες του χρόνου. Είναι άνθρωποι που βάζουν “πλάτη” προκειμένου να απολαμβάνουμε όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες, μια περιοχή καθαρή από σκουπίδια. Τους ευχαριστούμε πολύ για τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χωρών, είναι οι “αφανείς ήρωες” της περιοχής που αυτό που κάνουν, το κάνουν μεράκι και χωρίς διάθεση αυτοπροβολής. Με τις δράσεις τους, βοηθούν πάντα και σε σημαντικό βαθμό την κοινότητα» ανέφερε ο ευγενικός πρόεδρος της παραλιακής κοινότητας, ο οποίος δήλωσε ότι το χωριό είναι σχεδόν έτοιμο να υποδεχτεί το μεγάλο “κύμα” των τουριστών που αναμένεται να εμφανιστεί από το τέλος του μήνα και έπειτα.

Σαρώθηκε από άκρη σε άκρη η Αλυκή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο τοπικός σύλλογος “Άγιος Νικόλαος” με πρωτοβουλία του Δ.Σ. και προσωπικά του προέδρου του Νίκου Παπαδόπουλου, πραγματοποιήθηκαν σαρώσεις κατά μήκος της παραλίας σαρώσεις σκουπιδιών και μικροαντικειμένων, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να συμβούν παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία στην παραλία, με δεντροφύτευση φοινίκων. Επίσης θα τοποθετηθούν επιπλέον κάποιες βάσεις για καλάθια που έχουν θρυμματιστεί και βεβαίως, θα αντικατασταθούν σπασμένοι κάδοι απορριμμάτων. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα μπουν 10 ακόμα κάδοι απορριμμάτων σε σημεία που (επιλεκτικά) έχει αποφασίσει ο ίδιος ο τοπικός σύλλογος να υπάρχουν για το επόμενο διάστημα της θερινής περιόδου.

Επιχείρηση καθαρές ακτές σε Διακοπτό και Βαλιμίτικα

Στο Διακοπτό, ο τοπικός σύλλογος “καθάρισε” όλη σχεδόν την ακτογραμμή της περιοχής, με την βοήθεια μικρών μαθητών της περιοχής, ενώ το Δ.Σ. της “Νέας Πνοής” βοηθήθηκε αρκετά με υλικό καθαριότητας και υγιεινής από τις υπηρεσίες του δήμου Αιγιάλειας. Ενήλικες και παιδιά πήραν μέρος στην πιο οργανωμένη “σάρωση” των τελευταίων δύο ετών και το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του: Οι ακτές του χωριού είναι δίχως σκουπίδια και ανεπιθύμητα μικροαντικείμενα, δίδοντας στον χώρο μια αίσθηση ανανέωσης και περιποίησης.

Κάτι ανάλογο συνέβη χθες το πρωί και στην όμορφη από κάθε άποψη κοινότητα των Βαλιμίτικων. Ο τοπικός σύλλογος και ο σύλλογος γονέων του Δημοτικού Σχολείου Τέμενης, αποδείχτηκαν όχι μόνο “ένα σώμα μια ψυχή”, αλλά απολύτως αποτελεσματικοί και ενεργοί. Στην σάρωση που έγινε απ’ άκρη σ’ άκρη στο ξεχωριστό χωριό, συμμετείχαν 25 και πλέον άτομα, κυρίως μικροί μαθητές του σχολείου, ενώ ο τοπικός σύλλογος με πρωτοβουλία της νέας προέδρου του (πριν τρεις μήνες ανέλαβε την προεδρία) είχε φροντίσει να αποζημιώσει τους εθελοντές κάθε ηλικίας με χυμούς, κρουασάν και μπουκαλάκια νερό, σαν “επιβράβευση” στην προσπάθεια τους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr