background img
banner
banner

Άμεσα η άδεια που εκκρεμεί για το seatrac της Αβύθου

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ «ΞΗΛΩΜΑΤΟΣ» – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ – ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ Η ΑΥΣΤΗΡΟΤΗΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Διαστάσεις έλαβε το θέμα του ξηλώματος του seatrac στην παραλία της Αβύθου τη στιγμή που στηνόταν την Παρασκευή από την εταιρεία ΤΟΒΕΑ, μετά από επώνυμη καταγγελία κατοίκου της περιοχής.

Η είδηση ότι το έργο εγκατάστασης του αυτόματου μηχανισμού εισόδου στη θάλασσα για τα άτομα με αναπηρίες σταμάτησε από ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, ενώ παρενέβη και η υφυπουργός Πολιτισμού Σοφία Ζαχαράκη, όπου σε επικοινωνία της με τους υπεύθυνους του δήμου Αιγιαλείας, ξεκαθαρίστηκε ότι άμεσα θα εκδοθούν οι απαιτούμενες άδειες ώστε να εγκατασταθεί ο μηχανισμός.

Ο διευθυντής της ΤΟΒΕΑ, Ιγνάτιος Φωτίου, ο οποίος ήταν ένας εκ των πρωτοπόρων επιστημόνων που καθιέρωσε τον μηχανισμό μέσω του Πανεπιστημίου Πατρών πριν μία δεκαετία, κατήγγειλε το γεγονός ότι ΄΄ενώ η εγκατάσταση ξεκίνησε κανονικά, κάποια στιγμή επισκέφθηκαν το συνεργείο άνδρες της Αστυνομίας, έλεγξαν τα έγγραφα και επέτρεψαν τη συνέχιση, κάτι που δεν συνέβη με τους άνδρες του Λιμενικού που ακολούθησαν΄΄. Μάλιστα, έκανε γνωστό πως από τον δήμο επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι είχε εκδοθεί η απαιτούμενη από την Κτηματική Υπηρεσία άδεια, όμως, όπως φαίνεται, υπήρχε σε εκκρεμότητα μία ακόμη αδειοδότηση (αρχαιολογική υπηρεσία) που ήταν… αρκετή ώστε να σταματήσει προσωρινά το έργο.

΄΄Κινηθήκαμε βάσει νόμου΄΄, λέει ο Λιμενάρχης

Μάλιστα, από μερίδα πατρινών μέσων ενημέρωσης στοχοποιήθηκε το Γ΄ Λιμενικό Τμήμα Αιγίου, καθώς άνδρες της συγκεκριμένης υπηρεσίας επισκέφθηκαν το σημείο και πραγματοποίησαν έλεγχο μετά την επώνυμη καταγγελία κατοίκου. Στην πραγματικότητα, όπως επισήμανε στo protionline.gr ο διοικητής του Τμήματος Μιχάλης Κωστάκης, ΄΄από τη στιγμή που έγινε επώνυμη καταγγελία, ήμασταν υποχρεωμένοι να πραγματοποιήσουμε έλεγχο για να διαπιστώσουμε εάν έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες. Διαπιστώθηκε ωστόσο ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αδειοδότησης, οπότε αναγκαστικά ζητήσαμε να σταματήσουν΄΄. ΄΄Κινηθήκαμε βάσει της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας΄΄, πρόσθεσε ο κ. Κωστάκης.

΄΄Θέμα ημερών η εκκρεμούσα άδεια΄΄ αναφέρει ο αντιδήμαρχος

Όπως εξήγησε στo protionline.gr ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄ο δήμος για το εν λόγω θέμα συνεργάζεται κάθε χρόνο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Υποστηρίζουμε έτσι την τοποθέτηση των seatrac τόσο στην Άβυθο όσο και στην Ακράτα κάτι που γίνεται και φέτος από την Περιφέρεια Τα τελευταία δύο χρόνια πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη από το υπουργείο Πολιτισμού και την αρχαιολογία. Ήδη, με αφορμή τα όσα προκλήθηκαν, επικοινώνησε τόσο μαζί μου όσο και με τον δήμαρχο, η υφυπουργός Τουρισμού κ. Ζαχαράκη. Είναι βέβαιο ότι το θέμα θα διευθετηθεί τις επόμενες ημέρες΄΄. ΄΄Είναι σαφές ότι μας ενδιαφέρει η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες σε κάθε σημείο της Αιγιάλειας. Η ευαισθησία του δήμου στο θέμα αυτό είναι έμπρακτη και από τα έργα για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, τόσο στις παραλίες όσο και στα σχολεία αφού «τρέχουν» δύο διαφορετικές εργολαβίες΄΄, πρόσθεσε.
Να σημειωθεί πάντως ότι ο μηχανισμός, που κάθε χρόνο τοποθετείται στην ανατολική πλευρά της παραλίας Αβύθου και αποτελεί τον «δρόμο» που μεγάλος αριθμός ΑμεΑ χρησιμοποιεί για να απολαύσει το θαλάσσιο μπάνιο του, φέτος χωροθετήθηκε σε άλλο σημείο που απέχει βέβαια ελάχιστα από το προηγούμενο, χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν η καταγγελία που έγινε από ιδιώτη, έχει σχέση με ενόχληση που απορρέει από την αλλαγή της θέσης…

Παρέμβαση του Συλλόγου Παραπληγικών

Στο θέμα παρεμβαίνει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών – Παράρτημα Αχαΐας, λέγοντας πως ΄΄είναι αδήριτη ανάγκη για άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών εγκατάστασης των μηχανημάτων εμβάπτισης –απαγωγής λουόμενων ΑμεΑ στις παραλίες της Π.Ε Αχαΐας΄΄.

Συγκεκριμένα, τονίζει: ΄΄H Π.Ε Αχαΐας στα πλαίσια της κοινωνικής της πολιτικής, τοποθετεί εδώ και κάποια χρόνια μηχανήματα εμβάπτισης-απαγωγής λουόμενων ΑμεΑ σε παραλίες της Π.Ε Αχαΐας. Έτσι και για την καλοκαιρινή περίοδο του 2022, μετά από πολύ εποικοδομητική συνεργασία μαζί μας, αποφασίστηκε και ξεκίνησε η εγκατάσταση πέντε μηχανημάτων εμβάπτισης –απαγωγής λουόμενων ΑμεΑ στις κάτωθι παραλίες:-Παραλία Ακράτας. Παραλία Αβύθου (Άκολη). Παραλία Αγίου Βασιλείου Πατρών.-Παραλία Βραχναιίκων Πατρών (έναντι του Ι. Ναού της Ευαγγελίστριας). Παραλία Λακκόπετρας (έμπροσθεν της καφετέριας –χώρου αναψυχής —Τerra-Rossa—). Ήδη η διαδικασία εγκατάστασης έχει ολοκληρωθεί στις (3) τρείς από τις (5) πέντε προαναφερόμενες παραλίες και απομένει η εγκατάσταση των μηχανημάτων πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες Ακράτας και Αβύθου (Άκολη). Είναι ζωτικής σημασίας οι διαδικασίες εγκατάστασης να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και στις (2) δύο παραλίες που έχουν απομείνει. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά και να παραγνωρίζει ότι η επαφή των ατόμων με κινητικές και όχι μόνο αναπηρίες με την θάλασσα δεν είναι παιχνίδι ή απλώς ψυχαγωγία΄΄.

Και καταλήγει: ΄΄Σύμφωνα με όλα τα επιστημονικά δεδομένα η επαφή με τη θάλασσα- το κολύμπι συμβάλλει καθοριστικά στην άμβλυνση των σύνθετων προβλημάτων υγείας που καθημερινά αντιμετωπίζουν τα άτομα με παραπληγία, κινητικές και άλλες αναπηρίες. Για όλα τα ανωτέρω θα πρέπει ο Δήμος Αιγιαλείας και η Π.Ε Αχαΐας να προχωρήσουν στις απαραίτητες συνέργειες, ώστε η προαναφερόμενη διαδικασία εγκατάστασης να ολοκληρωθεί άμεσα΄΄.

Αγανάκτηση από τον Σύλλογο Άκολης

Εντωμεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής συνεδρίασε και το Διοικητικό Συμβούλιο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Άκολης με θέμα την φιλοξενία και εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ στην παραλία και στη θάλασσα και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Με αφορμή την ακύρωση τοποθέτησης ράμπας αναπήρων για τη πρόσβαση τους στη θάλασσα, σε σημείο που τους εξυπηρετεί, λόγω αναφοράς ιδιώτη, που κατασκευαζόταν κοντά στο σπίτι του αλλά και επειδή κρίνει απαράδεκτο να μην γίνει η ράμπα προκειμένου ο χώρος να μείνει ελεύθερος για τραπέζια και ξαπλώστρες γειτονικού καταστήματος, εκφράζει την αγανάκτηση των μελών του. Διατυμπανίζει τη θέση του για την άμεση κατασκευή της ράμπας χωρίς τα τυπικά εμπόδια της γραφειοκρατίας. Ας δούνε αν όλοι και όλα λειτουργούν νόμιμα και ας αφήσουν τους αναπήρους να κάνουν το μπάνιο τους.. Επιτέλους ελεύθερος χώρος για ΟΛΟΥΣ”.

Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Η ράμπα των ΑΜΕΑ θα γίνει στο συγκεκριμένο σημείο»

Ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος με δηλώσεις του στo protionline.gr, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος για το περιστατικό που ζημιώνει την εικόνα του δήμου πανελλαδικά, αναφέροντας πως το κράτος (στην προκειμένη περίπτωση η λιμενική αρχή) εξάντλησε την αυστηρότητά του επειδή πιέστηκε από την επαγγελματική ιδιότητα του καταγγέλλοντα (δικηγόρος).

«Αυτό με λυπεί ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν είμαστε σίγουροι ότι οποιαδήποτε επαγγελματική κατηγορία ελέγχεται και είναι νόμιμη και με ενδιαφέρει σα δήμαρχο ποιος ωφελείται από τη μη εγκατάσταση της ράμπας. Μήπως κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν για προσωπικούς, επαγγελματικούς και κερδοσκοπικούς λόγους το χώρο που προορίζεται για τη ράμπα διευκόλυνσης των ΑΜΕΑ. Είδα στο βίντεο που κυκλοφόρησε ότι μόλις απελευθερώθηκε ο χώρος και έφυγε η κρατική αρχή, καταλήφθηκε παράνομα και προκλητικά από ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα. Ελπίζω ότι αυτή η προκλητική εικόνα εναντίον των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα πάψει και θα εφαρμοστούν τα νόμιμα από την επίσης κρατική αρχή. Δηλώνω ότι η ράμπα θα γίνει στο συγκεκριμένο σημείο και θα τοποθετηθούν και άλλα μέσα εξυπηρέτησης και ό,τι χρειάζεται η κοινωνία των ΑΜΕΑ.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το βράδυ του Σαββάτου στο σημείο τοποθετήθηκαν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, την Κυριακή το πρωί, με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να προαναγγέλλει ελέγχους στα καταστήματα της περιοχής για τα τετραγωνικά που καταλαμβάνονται και τους καταστηματάρχες να εκφράζουν την αγωνία τους για την πληροφορία ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο ΑΜΕΑ στο σημείο που θα αμαυρώσει ακόμα περισσότερο την εικόνα της περιοχής.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr